Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση των μέτρων κατά της Τουρκίας. Γιατί όμως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Ερντογάν;

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων νομικών οντοτήτων και προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες είναι μια θετική ενέργεια από πλευράς της Κυβέρνησης.

Η επιστολή  του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον νέο ύπατο αρμοστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Γιοσέπ Μπορέλ η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ήταν η αναμενόμενη προ πολλού ολοκλήρωση μιας προετοιμασίας που κράτησε πολλές βδομάδες. Χρειάζονται βέβαια να γίνουν πολλά άλλα διαβήματα.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να στέλνει αμφίσημα μηνύματα. Την ίδια ώρα που επιβάλλει κυρώσεις σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συνεργάζονται με την Τουρκία στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνει στην Τουρκία δυο υψηλόβαθμα στελέχη για συναντήσεις με τον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος, οι οποίοι κάνουν και αμφιλεγόμενες δημόσιες δηλώσεις.

Η επίσκεψη στην Τουρκία και η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Ερντογάν δημιουργεί μείζον ζήτημα συνέπειας λόγων και έργων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Μαργαρίτας Σχινάς και η Ylva Johansson για εσωτερικά θέματα συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό των επαφών Ευρωπαίων αξιωματούχων με Τούρκους επισήμους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στη Τουρκία και την Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική του «και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο».

 

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand