Μπαλάκι στις δημόσιες υπηρεσίες έχει γίνει η υπόθεση της μετατροπής του Οίκου Νοσοκόμων σε Κλινική Φυματίωσης στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Κυπερούντας.

Τις τελευταίες ώρες και ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου, επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο οι ανησυχίες για την εσκεμμένη παράταση, αν όχι αναβολή της λήψης αποφάσεων στη Βουλή αναφορικά με το ΓΕΣΥ.

Για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών η λειτουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος υγείας, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος πενταετίας και δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό, αποτελεί πάγια θέση.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών μένουμε μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια που έχουν ως θύμα τον Κύπριο ασθενή.

Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε καθυστέρηση, υπό οποιαδήποτε πρόφαση, για εμάς αποτελεί πολιτική επιλογή μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

 

Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, μιας συνήθειας της οποίας τα καταστροφικά αποτελέσματα κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά παράλληλα συνεχίζουμε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το 31% των Kυπρίων δηλώνουν καπνιστές, ενώ παρά τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σήμερα, και μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές πρόνοιες, οι χώροι εργασίας εξακολουθούν να πνίγονται στον καπνό.
Συγκεκριμένα, σε περισσότερους από τους μισούς χώρους εργασίας ο νόμος δεν τηρείται, εκθέτοντας τους πάντες, καπνιστές και μη στις επιπτώσεις του τσιγάρου.
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως δεν αρκεί μια ετήσια αναφορά στις στατιστικές του καπνίσματος. Αυτές ουσιαστικά επιβεβαιώνουν εκείνο που παρατηρούμε στην καθημερινότητα μας. Την χωρίς συνέπειες, μη τήρηση του νόμου, την έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών στήριξης της διακοπής του καπνίσματος και την απουσία αποτελεσματικής ενημέρωσης, ιδίως προς τις νεότερες ηλικίες.
Καλούμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που πέραν της αυτονόητης τήρησης του νόμου, περιλαμβάνουν και την ενίσχυση προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, με ευρεία απεύθυνση, αλλά και την προστασία της νεολαίας από την καταστροφική αυτή συνήθεια.
Από την πλευρά μας, τονίζουμε για ακόμα μια φορά, πως ο αγώνας για καθαρό περιβάλλον και υγεία είναι συλλογικός και πρέπει να δίνεται από όλους μας, καθημερινά.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο επαρχιακός γραμματέας, κ. Ανδρέας Ευλαβής, και τα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών συναντήθηκαν με τον Διευθυντή και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου Πάφου, καθώς και με μέλη του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Σκοπό της συνάντησης αποτέλεσε η συζήτηση για φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας.

Συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση σημειώθηκαν τα εξής: η υποστελέχωση της Γυναικολογικής Κλινικής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς καθώς επίσης και η λειτουργία του Θαλάμου Οξυγονοθεραπείας.

Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο κ. Σπύρος Γεωργίου, μας ενημέρωσε ότι στη Γυναικολογική Κλινική υπήρχε όντως πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά με την πρόσφατη πρόσληψη ενός γυναικολόγου, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Επίσης, μας τόνισε την ανάγκη για πρόσληψη και τέταρτου γυναικολόγου για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης, είναι η έλλειψη χώρου για την ομαλή διεκπεραίωση της αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών. Είναι αδιανόητο, ένα πρόβλημα που χρονίζει και χρειάζεται άμεσα λύση, να παραπέμπεται η λύση του σε βάθος χρόνου. Ζητάμε την άμεση δράση του Υπουργείου Υγείας και να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των νεφροπαθών μας, για να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριό τους.

Μεταξύ άλλων, ζητήσαμε από τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου, να μας πληροφορήσει για την εξέλιξη του σχετικού θέματος που αφορά τη λειτουργία του Θαλάμου Οξυγονοθεραπείας. Το θέμα αυτό χρήζει ακόμη περισσότερη προσοχή τώρα, αφού πλέον μπήκαμε στην τουριστική περίοδο και θα πρέπει το Γενικό Νοσοκομείο να είναι έτοιμο να δεχθεί τα όποια περιστατικά μπορεί να παρουσιαστούν. Ωστόσο η Διεύθυνση του νοσοκομείου, μας ενημέρωσε ότι η αγορά υπηρεσιών δίνει προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Πιστεύουμε, όμως, ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο θάλαμος, τα μηχανήματα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα. Η χρήση του θαλάμου είναι πολλαπλή και αναγκαία.

Σημαντικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η καθαριότητα περιμετρικά του νοσοκομείου με βάση πολλά παράπονα επισκεπτών, τα οποία διερευνήσαμε προηγουμένως. Η Διεύθυνση του νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τον τομέα καθαριότητας, αφού σαφώς η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές, μας έθεσαν το πάγιο αίτημα της αντικατάστασης σε περίπτωση ασθενείας αλλά και άδειας του προσωπικού. Είναι και αυτό ένα διαχρονικό πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους ασθενείς.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο πρέπει να γίνει πιο πράσινο. Αποφασίσαμε από κοινού, η Διεύθυνση, το προσωπικό και οι Οικολόγοι της Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, να δενδροφυτεύσουμε τους χώρους του νοσοκομείου, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Σελίδα 1 από 14

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand