Με μεγάλη μας ανησυχία παρακολουθούμε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους από τρίτες χώρες. Μια εξέλιξη, που εάν υλοποιηθεί, δυσχεραίνει την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό.

Η στάση των κατοχικών αρχών και της Τουρκίας με τις τελευταίες ενέργειες τους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τις δηλώσεις που βομβαρδίζουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού και τις διαρκείς παράνομες επεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σκιαγραφούν ζοφερό το μέλλον του μεγάλου μας αυτού προβλήματος.

Θέση μας είναι πως πρέπει να αναληφθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών στην ορθή κατεύθυνση. Η ενότητα στο εσωτερικό κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή για τη σωστή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι φωνάζοντας «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας» και «Δημοκρατία για όλους» σήκωσαν χθες το ανάστημά τους απέναντι στην κατοχική δύναμη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει και στηρίζει πλήρως κάθε προσπάθεια απογαλακτισμού των Τουρκοκυπρίων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την ποδηγέτηση της Τουρκίας και προσβλέπει στο κοινό αγώνα όλου του κυπριακού λαού για δημιουργία συνθήκων ελευθερίας, ειρήνης και ασφάλειας στον τόπο μας.

Η δράση της κοινωνίας, των οργανώσεων και των ομάδων πολίτων απέναντι στους κατακτητές έχει μεγάλη αξία καθώς αποτελεί κινητήριο δύναμη ελπίδας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ελπίζουμε ότι η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων, κυρίως νέων, είναι μια ακτίνα ελπίδας ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση του κυπριακού που θα ελευθερώσει το νησί από τη τουρκική κατοχή και θα ενώνει λαό κοινωνία και οικονομία σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους. Εμείς επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για εμβάθυνση σχέσεων με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να ζήσουμε όλοι μαζί ξανά σε ένα ελεύθερο από ξένες παρεμβάσεις κράτος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Είναι μια ακραία ενέργεια που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και υποσκάπτει κάθε προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών, τέσσερις μόλις μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση επηρεασμού της «εκλογικής διαδικασίας» στα κατεχόμενα και κυρίως η πρόθεση του Ερντογάν να πλήξει την υποψηφιότητα Ακιντζί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα δέοντα μέτρα για αποτροπή των μονομερών και παράνομων ενεργειών Άγκυρας και ψευδοκράτους και απευθύνουμε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να παραμείνει ενωμένος μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελεί μια θετική εξέλιξη, πλην όμως είναι ατελής. Εκείνο που πραγματικά θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή είναι η πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας του θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός των τουρκικών σχεδιασμών για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις και αναμένουμε την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσα διαμείφθηκαν στο παρασκήνιο, αλλά και για τις επί θύραις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αυτές τις στιγμές απαιτείται σύμπνοια, σύνεση και συλλογικότητα για αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Δήλωση αναπληρώτριας Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων κ. Έφης Ξάνθου

Εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα και το συνολικό αποτέλεσμα της Συνόδου δεν εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη στιγμή που μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα.

Παρά τα θετικά στοιχεία των συμπερασμάτων, η τρίμηνη περίοδος χάριτος προς την Τουρκία στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Σημειώνουμε ότι την ώρα που η Ευρώπη αποφάσιζε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, τόσο το Μπαρμπαρός, όσο και το Γιαβούζ, εξακολουθούσαν να βρίσκονται παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη υποσχέθηκε πολλά και παρέδωσε λίγα.

Η περίοδος που ακολουθεί είναι πολύ κρίσιμη και αναμένουμε από την κυβέρνηση να χειρίζεται τέτοια θέματα με περισσότερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη σύνεση.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πρόθεση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και αναμένουμε αποσαφήνιση του πλαισίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Αναμένουμε στο μεταξύ τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, και την συζήτηση που θα επέλθει στην επόμενη Σύνοδο  Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Σελίδα 1 από 101

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand