Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις στήριξης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μακρόν με δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα έναντι της παραβίασης της κυριαρχίας τους από την Τουρκία.

Η Γαλλία είναι η πιο δυνατή στρατηγικά χώρα μέλος της ΕΕ. Σωστά ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για την φιλοξενία των γαλλικών πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της Κύπρου για να αναδείξει τη δυνατότητα της χώρας να έχει φυσική παρουσία στη Μεσόγειο. Συνεπώς η Γαλλία μπορεί και πρέπει τα λόγια να τα μετατρέψει σε πράξεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ευελπιστούμε οι λέξεις των φίλων μας  να μετουσιωθούν σε πράξεις και να επιβληθούν επιτέλους σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι λεκτικές στηρίξεις και τα λόγια συμπαράστασης, δεν είναι αρκετά για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και τον συνεχή επεκτατισμό της.

Από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκονται στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, με την Ευρώπη να λάμπει διά της απουσίας της. Το θράσος και η προκλητικότητα της γειτονικής Τουρκίας εντείνεται διαρκώς και η Ευρώπη μένει στις λεκτικές «στήριξης».

Η Ρωσία τηρεί σιγή ιχθύος και οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν μεν αλλά με ουρά αφού μίλησαν σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Από την κυπριακή ΑΟΖ, την περίκλειστη Αμμόχωστο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τώρα στην Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να είναι ο νταής της Μεσογείου. Το κλίμα στο Αιγαίο μυρίζει μπαρούτι και απλά περιμένει το «σπίρτο» για να ανάψουν οι φωτιές και να μας κάψουν όλους.

Γι’ ακόμη μια φορά ζητούμε αυτή η στάση της Ευρώπης να αλλάξει σύντομα και να έχουμε πραγματικά μέτρα πέραν των πυθιακών δηλώσεων. Η πειρατική Τουρκία πρέπει να πάρει σθεναρή απάντηση από την Ευρώπη. 

Στο μεταξύ όμως πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για αντιμετώπιση των ενεργειών της πειρατικής Τουρκίας και στην Κύπρο.

Εξακολουθεί να υφίσταται η άρνηση της Τουρκίας για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη εκφράζει την αβολίδωτη αλληλεγγύη και τη στήριξη της στην Κύπρο.

«Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονανθράκων ανάμεσα στις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε τον κ. Μπορέλ πως «η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης», ενώ παραμένουν ανένδοτοι στα αιτήματά τους.

Η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης είναι επιεικώς προσβλητική για το σύνολο των Κυπρίων και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Μετά τη δέσμευση της Ένωσης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδίκασε, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρώπη γι’ ακόμα μια φορά μένει μόνο στα λόγια χωρίς ουσιαστικές πράξεις.

Από την άλλη η αναφορά του κ. Μπορέλ σε συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για διαμοιρασμό των κερδών από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου μόνο απορία και σύγχυση προκαλεί. Η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει διευκρινίσεις και ξεκάθαρη διόρθωση.

Η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διαρκώς, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα.

Στην συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Καθημερινή περιλαμβάνεται μια ενδιαφέρουσα ομολογία σχετικά με την αδυναμία της Ε.Ε. να εφαρμόσει μια ενιαία πολιτική θέση έναντι της Τουρκίας.

Αυτό που έπεται λογικά ως ερώτημα είναι γιατί να περιμένουμε ότι τις επόμενες λίγες μέρες, και επί της προεδρίας μιας φιλικής προς τα συμφέροντα της Τουρκίας, Γερμανίας θα αλλάξει κάτι σε αυτό; 

Δεν υπάρχει τίποτα που να προμηνύει ότι η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία θα εφαρμόσουν μια πιεστική (και κυρίως πειστική) πολιτική προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ίσως θα βοηθούσε αν ο Πρόεδρος σταματήσει  με κάθε ευκαιρία να διαλαλεί ότι είμαστε τόσο πολύ αδύναμοι που δεν θα προτάξουμε καμία αντίσταση. Που είναι η αποτρεπτική άμυνα για την οποία πληρώνει από το υστέρημά του ο Κύπριος φορολογούμενος; Που βρίσκονται οι ισχυροί στρατηγικοί μας σύμμαχοι στους οποίους έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτικές διευκολύνσεις;

Ίσως ο Πρόεδρος οφείλει να επανασχεδιάσει την στρατηγική του. 

Αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, η οποία απάντησε γραπτώς στην πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για απευθείας συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με την τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως η πρόταση δεν είναι καθόλου σοβαρή.

Πέραν τούτου η Τουρκία – με τις συνεχείς της παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ με τα πλοία της – παραπέμπει την Ελληνοκυπριακή πλευρά - όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχική «κυβέρνηση» και στον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» κ. Οζερσάι (ακυρώνοντας τον κ. Ακιντζί) για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων.

Η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης είναι προσβλητική για το σύνολο των Κυπρίων και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. 

Τα πιο πάνω μόλις λίγες ώρες μετά την δέσμευση της Ένωσης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδικάζει, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Η τουρκική προκλητικότητα υφίσταται στην περιοχή εδώ και καιρό, ενώ εντείνεται διαρκώς, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα, με ανύπαρκτα μέτρα ή κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας.

Σελίδα 1 από 100

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand