Καλαντάρι Νοεμβρίου

11 Νοεμβρίου -   Μετά από επιτόπια επίσκεψη και συνομιλία με επηρεαζόμενους περίοικους στάλθηκαν επιστολές στο Δήμο Λάρνακας και σε άλλες υπηρεσίες και κυβερνητικά Τμήματα και έγινε κατορθωτή η μετακίνηση των αποθεμάτων σε αμμοχάλικα και των μηχανήματων της εταιρείας Άτλας Παντού Λτδ από κατοικημένη περιοχή παρά τη λεωφόρο Στρατηγού Τιμάγια.

12 Νοεμβρίου -   Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του κ. Περδίκη στον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο. Σκοπός της τροπολογίας ήταν να συμπεριληφθεί στα περιστατικά που καθιστούν ένα αδίκημα που διαπράχθηκε δυνάμει του  περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, σε επίπεδο επιμέτρησης της ποινής, ως ιδιαίτερα σοβαρό, το γεγονός ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε χώρους εκδηλώσεων για ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένων παιδότοπων και άλλων οργανωμένων χώρων συνάθροισης παιδιών ή σε αθλητικούς χώρους ή σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια μέτρα από την είσοδο ή την έξοδο ή την περίφραξή τους.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

9 Οκτωβρίου -    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε αρχικά από τον κ. Γιώργο Περδίκη, έτσι ώστε να παραταθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 η αναστολή εφαρμογής του περί Ενοικιοστασίου νόμου, ο οποίος δίδει τη δυνατότητα διαδικασίας έξωσης με συνοπτικές διαδικασίες (εξώσεις εξπρές).

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

8 Σεπτεμβρίου - Μετά από αγώνα 4 χρόνων με έντονη επιστολογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών, Έπαρχο Λάρνακας, Τμήμα Πολεοδομίας και Κ.Σ. Περβολιών έγινε κατορθωτή η κατεδάφιση παράνομης κτηνοτροφικής μονάδας παρά το γήπεδο Περβολιών. Όλα τα ευτελή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του παράνομου υποστατικού έχουν μετακινηθεί όπως επίσης και τα ζώα που εκτρέφονταν εκεί. Ο χώρος έχει αποκατασταθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

18 Σεπτεμβρίου -     Μετά από έντονες παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον Δήμο Γεροσκήπου, αφαίρεσαν τη ράμπα αναπήρων η οποία ήταν καμωμένη από δίκτυ και νάιλον το οποίο ξεφλουδιζόταν και γέμιζε την παραλία και τη θάλασσα με μικρά κομματάκια πλαστικού.

Καλαντάρι Αυγούστου

31 Αυγούστου - Μετά από το αυτεπάγγελτο θέμα που έγραψε ο βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου και την ανάγκη επίλυσης του, το οποίο συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 7 Ιουλίου 2020 και μετά από συνεχείς πιέσεις προς την Κυβέρνηση, παρατηρούμε σήμερα τέλος Αυγούστου 2020, ότι το σχετικό κονδύλι για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2020 είναι σημαντικά ενισχυμένο (από 380.000 σε 500.000 ευρώ).

Καλαντάρι Ιουλίου

1 Ιουλίου -         Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών προς διάφορους αρμόδιους φορείς, ενημερωθήκαμε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας πως ο παράνομος σκυβαλότοπος στην Κοινότητα Κλήρου έχει καθαριστεί και έχει τερματιστεί η χρήση του.

3 Ιουλίου -         Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τρεις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χ. Θεοπέμπτου. Με τις προτάσεις νόμου η πώληση, η διάθεση, η χορήγηση και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών, αντί σε άτομα ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, που ισχύει μέχρι  σήμερα. Επίσης με την ίδια πρόταση έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της χρηματικής ποινής που δύναται να επιβληθεί σε περίπτωση καταδίκης για τα αδικήματα που αφορούν την πώληση, τη διάθεση και τη χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικα πρόσωπα, καθώς και τη λήψη και την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από αυτά. Τέλος έχει αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που επιβάλλεται για το αδίκημα της πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους. 

7 Ιουλίου –        Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπή Πάφου και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη για καταγγελία που λήφθηκε για παράνομη υλοτόμηση δέντρων στην Τσάδα, ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσάδας καταγγέλθηκε εξωδίκως.

9 Ιουλίου -         Μετά από πολλές παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου κατεδάφισε γεφύρι το οποίο κτίστηκε παράνομα στην παραλία Κοτσιά, στην Χλώρακα.

17 Ιουλίου -       Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση ψηφίσματος την οποία κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σχετικά με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων στο Πυρόι και στα Κόκκινα.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου –  Μετά από πολλές ενέργειες του βουλευτή Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για διάσωση των δέντρων στο χώρο πρασίνου δίπλα από Πυροσβεστικό Σταθμό Λεωφ. Μακαρίου Γ, ενημερωθήκαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Πράσινης Λεμεσού ότι ο δήμαρχος Λεμεσού τον πληροφόρησε ότι το γήπεδο που προγραμμάτιζε  η Πυροσβεστική να κάνει μέσα στο πάρκο δεν θα γίνει και δεν θα κοπούν δέντρα διότι το γήπεδο θα γίνει σε άλλο χώρο του Πυροσβεστικού Σταθμού.

3 Ιουνίου –  Μετά από πιέσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για στήριξη του Μουσείου Παραμυθιού, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης χορηγίας ύψους 20,000 ευρώ στο Μουσείο Παραμυθιού.

5 Ιουνίου - Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 που εισηγήθηκε από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ώστε να μπορεί πλέον να τεθεί θέμα κατάργησης της Κυριακής και να  καθοριστεί κατάλογος προϊόντων για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

15 Ιουνίου - Μετά από ενέργειες και του κ. Περδίκη εκδόθηκε σχετικό διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας, με το οποίο συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων που εξαιρούνται οι εγκλωβισμένοι από την υποχρέωση καταβολής συμπληρωμής, βάσει των περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Συμπληρωμή, Μέγιστη Συμπληρωμή, Συνεισφορά Ι και Συνεισφορά ΙΙ) Κανονισμών, αλλά και από την υποχρέωση καταβολής εισφορών βάσει των περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Διαδικασία Είσπραξης, Καταβολής και Παρακράτησης Εισφορών) Κανονισμών.

27 Ιουνίου - Δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο αναφέρει πως δυο μεγάλα έργα πολυώροφων κτιρίων που προγραμματίζονταν να ανεγερθούν στο Δήμο Λευκωσίας δεν φαίνεται να προχωρούν. Τόσο οι τέσσερεις πύργοι παρά τον Πεδιαίο ποταμό, σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα (οδός Γλάδστωνος) όσο και το 36οροφο στην οδό Σαλαμίνας (απέναντι από το μνημείο της Πύλης Αμμοχώστου) αντιμετωπίζουν την αντίδραση της κοινωνίας της Λευκωσίας αλλά και κυβερνητικών τμημάτων (π.χ. Τμήμα Αρχαιοτήτων). Δυναμική ήταν η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Λευκωσίας του Κινήματος Κυριάκου Τσιμίλλη.

29 Ιουνίου - Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για πολλά προβλήματα (υγρασία και πλημύρες στα διαμερίσματα και ασανσέρ) σε πολυκατοικία στον συνοικισμό Αγ. Ιωάννη στα Κ. Πολεμίδια που παραδόθηκε το 2012, ολοκληρώθηκε η μόνωση της ταράτσας για αντιμετώπιση της υγρασίας η οποία αποτελούσε τη γενεσιουργό αιτία για τα περισσότερα προβλήματα των διαμερισμάτων του τρίτου ορόφου.

Καλαντάρι Μαΐου

4 Μαΐου –  Μετά από ενέργειες και επισκέψεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, η κατάσταση με το αντλιοστάσιο Πελενδρίου βελτιώθηκε. Κάποιες λεπτομέρειες που εκκρεμούν θα διορθωθούν σύντομα και αυτές.

14 Μαΐου – Μετά από επέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Κυριάκου Τσιμίλλη, κατέστη δυνατό μια μικρή συστάδα πεύκων και κυπαρισσιών επί της οδού Πηγάσου στους Άγιους Ομολογητές στη Λευκωσία να διατηρηθεί και να μην κοπούν.

14 Μαΐου – Κατόπιν προώθησης από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών των προτάσεων του εικαστικού κ. Κίκου Λανίτη, προς τον Υπουργό Παιδείας, αναφορικά με τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, μια εκ των εισηγήσεων του κ. Λανίτη υλοποιήθηκε από το Υπουργείο, το οποίο προχωρεί στην Αγορά Έργων Τέχνης για τον Εμπλουτισμό της Κρατικής Συλλογής Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης.

15 Μαΐου – Μετά από την παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, Αστυνομία Πάφου και Δημοτική Σύμβουλο Λίντα Λεμπλάνκ, σταμάτησε η δημιουργία ράμπας στην τοποθεσία Κερατί στην Πέγεια. 

22 Μαΐου – Μετά από ενέργειες του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, σωρός από πλαστικές μπουκάλες και πώματα από το εμφιαλωτηρίου νερού, στην περιοχή Κάρδαμα στο Πελένδρι έχουν απομακρυνθεί από τον παρακείμενο πευκόφυτο χώρο.

22 Μαΐου -         Ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει οι δύο βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η οποία επεκτείνει το δικαίωμα των καλλιτεχνών να εισπράττουν ποσοστό επί των μεταπωλήσεων των έργων τους – γνωστό ως δικαίωμα παρακολούθησης – σε έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι κάτω των 3000 ευρώ. Με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση πετυχαίνουμε έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων των Τεχνών και του Πολιτισμού.

26 Μαΐου –        Μετά από πολλές επιστολές του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το 2016 για οχληρία που προκαλούσε φωτεινή πινακίδα καταστήματος τατουάζ στην Οδό Νικολέους στη Λευκωσία, πληροφορηθήκαμε πως το πρόβλημα επιλύθηκε.

Μάιος –  Μετά από καταγγελίες που είχαμε για παράνομη κατάληψη χώρου πρασίνου από καφετέρια στη Λεωφόρο Σταυρού στο Στρόβολο και μετά από ενέργειες του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Δήμαρχο Στροβόλου για άμεση άρση των παρανομιών, η καφετέρια έφυγε όλο τον εξοπλισμό της από τον χώρο πρασίνου. Έπειτα ζητήσαμε από τον Δήμο την άμεση αξιοποίηση και ανάπτυξη του χώρου ως χώρου πρασίνου.

Καλαντάρι Απριλίου

8 Απριλίου -  Μετά από αρκετές επιστολές από το Κίνημα μας τα τελευταία 3 χρόνια προς τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα και αξιωματούχους, έχουμε την τελική απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, στην οποία επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες για τις παρανομίες τόσο στην κατασκευή υποστατικών όσο και στην παράνομη λατόμευση σε περιοχή Natura στην περιοχή Τρούλλων. Στην απόφαση καλεί το Τμήμα Κτηματολογίου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην περιοχή Natura, στη συμμόρφωση με τους Κανόνες Δικαίου και στη λήψη μέτρων από τα αρμόδια όργανα.

15 Απριλίου -  Μετά από καταγγελία που έλαβε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για παράνομη απόρριψη στερεών αποβλήτων στο Γέρι, το Κίνημα κατήγγειλε το θέμα στο Τμήμα Περιβάλλοντος για άμεση διερεύνηση. Το Τμήμα Περιβάλλοντος μας ενημέρωσε πως σε συνεργασία με το Δήμο Γερίου έχουν προβεί σε συστάσεις προς τον εργολάβο και ο χώρος έχει αποκατασταθεί πλήρως.

24 Απριλίου - Έπειτα από πιέσεις που άσκησε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδή απέστειλε επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την οποία ενημέρωνε το σώμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων που αφορούσε την μέθοδο σφαγής Κόσελ/Χαλάλ. 

Καλαντάρι Μαρτίου

5 Μαρτίου -       Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε πως μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και του Κινήματος αποφασίστηκε όπως αποκατασταθεί – όσο «μπορεί» να αποκατασταθεί – η Λίμνη των Ροδαφινιών στην παραλία της Χλώρακας στην Πάφο. 

13 Μαρτίου -      Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, και του βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη σε συνεργασία με την Ομάδα Κατοίκων των οδών Απ. Βαρνάβα και Αγ. Βαρβάρας, απομακρύνθηκε η παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρισκόταν σε πολυκατοικία στη συμβολή των πιο πάνω οδών.

13 Μαρτίου -      Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου της Επιτροπής Εργασίας, μέλος της οποίας είναι ο κ. Περδίκης, η οποία τροποποιεί τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου   Εισοδήματος  και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, ώστε σε κάθε περίπτωση απόφασης για τερματισμό της καταβολής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων  Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) να έχει υποχρέωση για ενημέρωση του δικαιούχου αναφορικά με τους λόγους για τους  οποίους η καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πρόκειται να τερματιστεί.

13 Μαρτίου –  Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το 2014 η οποία τερματίζει τη γενική και αυθαίρετη απαγόρευση της παρουσίας σκύλων σε ακτές και παραλίες. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη φιλελευθεροποίηση των παραλιών για τους σκύλους. Στο εξής η απαγόρευση ισχύει μόνο σε παραλίες λουόμενων και σε περιοχές προστασίας της φύσης.

18 Μαρτίου –  Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και επί τόπου επίσκεψη, ο Αντιδήμαρχος Κ. Πολεμιδιών έδωσε εντολές να απομακρυνθούν όλα τα αντικείμενα από το χώρο πρασίνου και τα άδεια οικόπεδα στον 97ο Δρόμο στα Κ. Πολεμίδια στη Λεμεσό. Επίσης συμφώνησε στην πρόταση μας να γίνει δενδροφύτευση.

19 Μαρτίου –  Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, τα σκουπίδια που βρίσκονταν στον Άγιο Συλά καθαρίστηκαν.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

10 Φεβρουαρίου –   Μετά από κινητοποίηση και εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής στην οποία συμμετείχε ομάδα μελών του Κινήματος μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη έχει αφαιρεθεί η Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας στην περιοχή Κάμαρες στη Λάρνακα.

14 Φεβρουαρίου –   Μετά από καταγγελία κατοίκων και ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τον Κοινοτάρχη Ανάγυιας, καθαρίστηκε ο χώρος από τα παράνομα υποστατικά και κλαδέματα σε περιοχή του χωριού. 

21 Φεβρουαρίου -   Πάρθηκε απόφαση από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οποιανδήποτε ενέργεια ή συζήτηση για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή Δελίκηπου μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και πριν συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ενεγράφη από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

21 Φεβρουαρίου - Ακόμη μια παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας έχει αφαιρεθεί στην περιοχή του Στροβόλου στην οδό Κενταύρου μετά από κινητοποίηση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

21 Φεβρουαρίου -   Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με την έγκαιρη παρέμβαση της κατάφερε να ματαιωθεί η διεξαγωγή αγώνων σκοποβολής με δίσκους από τον κυνηγετικό σύλλογο Κέρβερο, στην περιοχή της Λάρας στην χερσόνησο του Ακάμα.

Καλαντάρι Ιανουαρίου

10 Ιανουαρίου - Μετά από καταγγελίες που δεχθήκαμε από τον Φεβρουάριο του 2019 για παράνομη λειτουργία Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας στον Αρχάγγελο, προχωρήσαμε σε επίμονα διαβήματα και στην οργάνωση μεγάλης ομάδας πολιτών και τελικά καταφέραμε  την απομάκρυνση της Κεραίας.

Καλαντάρι Δεκεμβρίου

4 Δεκεμβρίου –  Μετά από άμεσες ενέργειες του Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Πανίκου Μανώλη - ο οποίος μετέβη επί τόπου μετά από καταγγελία - σταμάτησε το ψέκασμα αγριόχορτων από συνεργείο της ΑΗΚ, δίπλα από υποσταθμό της σε  περιοχή του Στροβόλου.

18 Δεκεμβρίου - Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των κατοίκων, εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις,  η κεραία κινητής τηλεφωνίας ΑΤΗΚ στην γωνία οδών Λυκαβητού και Ξενοφάνους στην Νέα Εκάλη μετακινήθηκε.

Δεκέμβριος -  Μετά από πολλές παρεμβάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, από το 2013 μέχρι σήμερα, για παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά στον Άγιο Ιωάννη, (ποταμό Πλατύ) στην Πάφο, έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο  για την κατεδάφιση τους.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

1 Νοεμβρίου –    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναφορικά με τους νέους κανονισμούς, που εισάγουν επιτέλους κριτήρια αδειοδότησης για Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης  Σκύλων και Γατών. Η τροπολογία αφορούσε την εισαγωγή πρόνοιας ώστε πριν την απομάκρυνση σκύλου από υποστατικό προσωρινής φύλαξης, να πρέπει να προηγείται η στείρωσή του.

1 Νοεμβρίου -   Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου την οποία υπογράφει και ο βουλευτής του Κινήματος κ. Γ.  Περδίκης, η οποία αφαιρεί το τεμάχιο που βρίσκεται απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον (γνωστό ως φιλέτο του Κατάρ) από το Πίνακα Β’ του νόμου περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας, που περιλαμβάνει τον κατάλογο των τεμαχίων που μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποξενώσει. Υπενθυμίζεται ότι πριν εννέα χρόνια (2010) είχαμε – μόνο εμείς – διαφωνήσει με τη δημιουργία αυτού του πίνακα και την παραχώρηση αυτής της εξουσίας στην Κυβέρνηση. Πριν λίγους μήνες καταθέσαμε τροπολογία η οποία δεν ψηφίστηκε. Η πρόσφατη ανακοίνωση για την υποβάθμιση της αξίας του τεμαχίου στα πλαίσια της νέας γενικής εκτίμησης αξιών από το κτηματολόγιο άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαθέσει το εν λόγω τεμάχιο.

7 Νοεμβρίου -    Μετά από χρόνια και διάφορες ενέργειες που έγιναν εκ μέρους του Κινήματος (κινητοποιήσεις, επιστολές, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων) έχουμε πληροφορηθεί  επισήμως μέσω απάντησής της αρμόδιας Υπουργού, ότι κατεδαφίζονται οι κεραίες στο Κάβο Γκρέκο, οι οποίες πολλές φορές έγιναν το αντικείμενο έρευνας για ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

15 Νοεμβρίου -  Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έγιναν εργασίες επίστρωσης με άσφαλτο χωμάτινου δρόμου στην β φάση αυτοστέγασης στην κοινότητα Αχέλεια της Πάφου, αφού η κατάσταση προκαλούσε οχληρία και σκόνη που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους της περιοχής.

21 Νοεμβρίου –  Μετά από επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Άγιου Τύχωνα, καθαρίστηκαν τα σκουπίδια που βρίσκονταν μπροστά από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

29 Νοεμβρίου –  Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελία που δέχθηκε για τοποθέτηση Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας στη λεωφ. Λάρνακος στην Λευκωσία, κινητοποιήθηκε άμεσα σε συνεργασία με κατοίκους της περιοχής και απέτρεψε την τοποθέτηση της.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

3 Οκτωβρίου -    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Πράσινης Λεμεσού και συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού τα δέντρα που θα κόβονταν στο Λανίτειο Γυμνάσιο για διαπλάτυνση εσωτερικού δρόμου έχουν σωθεί. (εκτός από δύο που ευρίσκονται στη μέση του δρόμου).

3 Οκτωβρίου -    Η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έλαβε καταγγελία για περιστατικό που αφορούσε βάρβαρο και βάναυσο τράβηγμα σκύλου με αυτοκίνητο από πολίτη στο Παλιομέτοχο. Μετά από διαβήματα της ομάδας, κινητοποιήθηκε η κοινωνία και αναγκάστηκε η αστυνομία να ασχοληθεί με το θέμα,  κατάφερε να εντοπίσει τον υπεύθυνο, και να τον οδηγήσει στο δικαστήριο. Επιτέλους υιοθετήθηκε η πρόταση μας για προώθηση της Αστυνομίας των Ζώων.

15 Οκτωβρίου -  Μετά από παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επιστολές προς την Έπαρχο Πάφου για το γεφύρι της Χατζήνας που ήταν πολύ επικίνδυνο για τους περαστικούς και τα αυτοκίνητα, η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε στην επιδιόρθωση του. 

16 Οκτωβρίου -  Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που επιτρέπει την δωρεάν στάθμευση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης που δεν ελέγχονται με μηχανισμό.

16 Οκτωβρίου -  Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πέτυχε τροποποίηση των προτεινόμενων κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να μπορούν οι βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες για νομοσχέδια και προσχέδια κανονισμών που θα συζητηθούν ενώπιον της ολομέλειας μέχρι και 48 ώρες πριν την συνεδρίαση της ολομέλειας. Η πρόταση που προωθείτο για ψήφιση προνοούσε διάστημα 72 ωρών.

31 Οκτωβρίου -  Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το Δικαστήριο χθες έκρινε έκδηλα παράνομη την άδεια οικοδομής για το πρατήριο πετρελαιοειδών στην περιοχή Χρυσοσπηλιώτισσας. Μέσα από τη δικαστική διαδικασία έχει διαφανεί η παρανομία. Ο αγώνας μας - μαζί με τους κατοίκους της περιοχής - φαίνεται να δικαιώνεται.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου - Μετά από δυναμική παρέμβαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αποτράπηκε η παράνομη κατασκευή χώρου για τέλεση γάμων στην τοποθεσία Πέτρα του Ρωμιού, με την ισοπέδωση μικρού λόφου.

8 Σεπτεμβρίου - Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονταν σε πεζοδρόμιο στη Λεωφόρο Κολωνακίου στη Γερμασόγεια, μετακινήθηκαν μετά από γνωμάτευση της Αστυνομίας.

15 Σεπτεμβρίου -     Πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση δικαστηρίου ακυρώθηκε η άδεια για την ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών στην Λακατάμια. Για το θέμα έγιναν έντονες ενέργειες από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

16 Σεπτεμβρίου –    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη ο προτεινόμενος χώρος για κατασκευή πράσινου σημείου στο Πελένδρι έχει περιληφθεί στο δίκτυο επέκτασης των νέων πράσινων σημείων.

24 Σεπτεμβρίου -     Μετά από επιστολές του Επαρχιακού Γραμματέα Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές (Δήμο Λάρνακας – Τμήμα Περιβάλλοντος – Υγειονομικές Υπηρεσίες), έγινε κατορθωτή η εξωτερική καθαριότητα εγκαταλελειμμένου εργοστασίου εντός οικιστικής ζώνης στη Λάρνακα από μπάζα, χημικά απόβλητα και ποντίκια.

25 Σεπτεμβρίου –    Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε πάνω από το γηροκομείο Πάνθεον στο Τραχώνι έχει απενεργοποιηθεί και έχει ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη υποστατικού με την εταιρεία τηλεφωνικής επικοινωνίας.

27 Σεπτεμβρίου -     Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση ψηφίσματος την οποία κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Καλαντάρι Αυγούστου

21 Αυγούστου – Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για οχληρία σε ανοικτό οικόπεδο  στην οδό Τροιζίνης και Πιάδους στη Μ. Γειτονιά, στο οποίο αφήναν σκιπ με μπάζα, καθαρίστηκε εντελώς ο χώρος.

27 Αυγούστου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθαρίστηκε η οδός Γράμμου στη Λεμεσό από τα σκουπίδια και τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει κάτοικοι της περιοχής.

Καλαντάρι Ιουλίου

11 Ιουλίου –      Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα Δημόσια Έργα μάζεψαν τα σακούλια με σκουπίδια από το δρόμο Νικόκλειας - Αγίου Νικολάου που τα είχαν για 3 βδομάδες εκτεθειμένα στις πλευρές του δρόμου. Αρκετά από αυτά – σύμφωνα με καταγγελία πολιτών – σκίστηκαν και σκόρπισαν παντού τα σκουπίδια.

11 Ιουλίου -       Με επιστολές και ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, τον Έπαρχο Λάρνακας και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πετύχει τη διακοπή της λειτουργίας παράνομου κτηνοτροφικού υποστατικού εντός της οικιστικής ζώνης στα Περβόλια και αναμένεται η κατεδάφιση του.

12 Ιουλίου –      Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης (σελ. 26) μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, σχετικά με την καθυστέρηση στην κατασκευή της κτιστής νησίδας στη Λεωφόρο Νίκου Παττίχη στη Λεμεσό, στην οποία αναφερόταν ότι απομένει η έγκριση του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Πολεμιδιών, μετά από δέκα χρόνια καθυστέρησης, το έργο προχωρά πλέον κανονικά. Στη Λεωφόρο αυτή σκοτώθηκε τον Ιανουάριο 2019 ένας μοτοσικλετιστής λόγω της απουσίας νησίδας.

12 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις η οποία κατατέθηκε αρχικά από τον κ. Γιώργο Περδίκη, έτσι ώστε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 700,000 ευρώ και ενεργητικό μέχρι 1 εκ. ευρώ, να προστατεύονται από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών όταν αυτές συνάπτουν επιχειρηματικές συμβάσεις (π.χ. όταν συνάπτουν δάνειο με τράπεζες). Η πρόταση νόμου κατατέθηκε τον Φεβρουάριο 2016. 

12 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Γιώργο Περδίκη μαζί με άλλους βουλευτές, η οποία αποσκοπεί στο να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τους «εγκλωβισμένους αγοραστές» οι οποίοι ενώ αγόρασαν από επιχειρηματίες το ακίνητό τους δεν είχαν πετύχει τη μεταβίβαση του ακινήτου στο όνομά τους. 

12 Ιουλίου –      Με τη συνεχή στήριξη και παρουσία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και στις διαμαρτυρίες εκτός δικαστικού μεγάρου για την περίπτωση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος δικάστηκε στην Κύπρο, προκειμένου να εκδοθεί στη Γερμανία για ανάξιες λόγου κατηγορίες που δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία και με την συλλογή υπογραφών από βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, το Κίνημα συνέβαλε στην αθώωση του Κορκμάζ από τις Γερμανικές αρχές με δύο Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

16 Ιουλίου -       Μετά από τηλεφωνική καταγγελία ότι στο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Πρωταρά υπήρχαν κάλαθοι ανακύκλωσης και σκουπιδιών καθώς και αρκετά τούβλα στην άκρη του χώρου στάθμευσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτιστούν, η Επαρχιακή Επιτροπή Παραλιμνίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετέβηκε στο σημείο. Με ενέργειες του Επαρχιακού Γραμματέα Παραλιμνίου προς το Δήμο, ο χώρος καθαρίστηκε.

16 Ιουλίου -       Μετά από παράπονο που δεχθήκαμε για σκουπίδια παρά το συγκρότημα Sea Green Gardens στην Πύλα, μετέβηκε επιτόπου ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οποίος μετά από συνεννόηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, ο χώρος καθαρίστηκε.

29 Ιουλίου –      Μετά από παράπονο που δεχθήκαμε για παράνομη λειτουργία «πράσινου σημείου» στο Δήμο Αραδίππου και ενέργειες που λήφθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Δήμος Αραδίππου μας ενημέρωσε πως ο χώρος έχει αποκατασταθεί και επιθεωρήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Καλαντάρι Ιουνίου

17 Ιουνίου -       Με παρεμβάσεις από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμό Κύπρου τις οποίες υποστήριξε δημόσια και κοινοβουλευτικά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η προγραμματισμένη για τις 23 Ιουνίου συναυλία στο Lady’s Mile (περιοχή που φιλοξενεί ευάλωτα είδη πουλιών) έχει ευτυχώς αλλάξει χώρο και δεν θα πραγματοποιηθεί στο βιότοπο του Ακρωτηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έχει ζητήσει την εγγραφή σχετικού θέματος στη Βουλή.

19 Ιουνίου –      Μετά από πολλές ενέργειες  και επί τόπου επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο χώρος πρασίνου απέναντι από τον τηλεοπτικό σταθμό Capital καθαρίστηκε.

19 Ιουνίου –      Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος μετέβησαν στο χωριό Αλεθρικό Λάρνακας όπου γινόταν παράνομη απόρριψη σκυβάλων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων και διαπιστώθηκε ότι έχει τερματιστεί η απόρριψη στο εν λόγω τεμάχιο και έχει αποκατασταθεί ο χώρος. Η επιθεώρηση αυτή έγινε μετά από καταγγελίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Καλαντάρι Μαΐου

9 Μαΐου –          Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενσωμάτωσε στο κείμενο των Περί ΓΕΣΥ (Εργαστήρια) Κανονισμών τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κινήματος σχετικά με τη διαπίστευση των συνεργαζόμενων κλινικών εργαστηρίων τα οποία βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με το φορέα που θα προβαίνει σε διαπίστευση στις περιπτώσεις που δεν θα την πραγματοποιεί ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Ποιότητας.

10 Μαΐου –        Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του Κινήματος - που υποστηρίχθηκε από την επιτροπή - που καθορίζει ότι οι οντότητες που θα πιστοποιούν τα άτομα που θα  μπορούν να χρησιμοποιούν προσβάσιμο σε αυτούς υλικό, χωρίς την άδεια του κατόχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, θα ορίζονται από διάταγμα του υπουργού και δεν θα είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

13 Μαΐου –        Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το χωράφι στην οδό Άννης Μαρίας στη Λεμεσό, που ήταν γεμάτο σκουπίδια, καθαρίστηκε από το Δημαρχείο Λεμεσού.

13 Μαΐου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ο παράνομος σκυβαλότοπος που υπήρχε εδώ και χρόνια κοντά στο νοσοκομείο της  Κυπερούντας έχει καθαριστεί.

13 Μαΐου –        Μετά από πολλές παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τα σκουπίδια στην Κοινότητα Κονιών στην Πάφο, έχουν καθαριστεί.

15 Μαΐου –        Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το άδειο οικόπεδο με σκουπίδια στην οδό Μερσινάκη στον Άγιο Αθανάσιο καθαρίστηκε.

31 Μαΐου -         Μετά από πολλές ενέργειες και επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για σκουπίδια στα μονοπάτια της φύσης στον Αγρό, πήραμε απάντηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού ότι καθαρίστηκαν τα μονοπάτια.

31 Μαΐου -         Επιτυχία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που μετά την παρέμβαση της στη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών εγκρίθηκε κονδύλι για επιδιόρθωση της κατοικίας πρόσφυγα, στον Μούτταλλο.

Καλαντάρι Απριλίου

5 Απριλίου  –     Ψηφίστηκε πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου που σκοπό είχε την τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η προώθηση της παραγωγής ντόπιων γεωργικών, κτηνοτροφικών και μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από αυτά. Επιπρόσθετα σκοπός της πρότασης είναι η βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού της λαϊκής αγοράς, η ενδυνάμωση της  θέσης των παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κυπριακής προέλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τη διάθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές όσον αφορά την προέλευση και τη μέθοδο παραγωγής τους.

15 Απριλίου -     Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και δημοσιοποίηση για κομποστοποίηση σε πολυκατοικία στη Μέσα Γειτονιά από την διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς δήλωσε ότι στόχος του δήμου είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα υποστατικά στο πρόγραμμα κομποστοποίησης.

19 Απριλίου –     Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για τους Κανονισμούς περί Αρχαιοτήτων έτσι ώστε οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος ή/και οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να δικαιούνται δωρεάν είσοδο στα μουσεία και στα αρχαία μνημεία.

Καλαντάρι Μαρτίου

1 Μαρτίου –       Μετά από διαβήματα της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έκλεισε το παράνομο «πράσινο σημείο» στην Κοινότητα Λυθροδόντα, το οποίο είχε μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο σκυβαλότοπο.

1 Μαρτίου –       Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών  στον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Σιτηρών η οποία αφορά δέσμευση του κονδυλίου που προνοείται για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του μόνιμου προσωπικού της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου.

1 Μαρτίου –       Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων στον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία αφορά δέσμευση του ποσού  που προνοείται για την αγορά αυτοκινήτου για τις υπηρεσιακές ανάγκες της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

12 Μαρτίου -      Μετά από πολλές ενέργειες (ενός χρόνου), της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Δήμο Πάφου για καθαρισμό του σκυβαλότοπου στο Αναβαργός, ο χώρος έχει καθαριστεί από το Δήμο Πάφου.

22 Μαρτίου -      Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία το Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών στον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η οποία αφορά δέσμευση του ποσού που προορίζεται να καλύψει εφάπαξ φιλοδώρημα στον τέως Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, ο οποίος αποχώρησε από τον Οργανισμό στις 30/11/2014. Για το εν λόγω θέμα εκκρεμεί δικαστική διαδικασία.

22 Μαρτίου -      Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών  στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ η οποία αφορά δέσμευση  κονδυλίου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που κατανέμεται στα κονδύλια από την κρατική χορηγία ως αντιστάθμισμα απολεσθέντων εσόδων από διαφημίσεις.

9 Μαρτίου –       Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και κατόπιν καθοριστικών παρεμβάσεων του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαδικασίες για ανέγερση του πρατηρίου στην περιοχή Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κ. Δευτερά.

28 Μαρτίου –     Μετά από παρέμβαση του κ. Γιώργου Περδίκη, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προέβη στα απαραίτητα διαβήματα και αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του Ευρώ-Μεσογειακού Πληροφοριακού Συστήματος για το Νερό [Euro-Mediterranean Information System on know-how in the Water Sector - (SEMIDE-EMWIS)] δημοσίευση η οποία έκανε αναφορά στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αναφέροντας τα κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρος».

30 Μαρτίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για πρόθεση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, για ψέκασμα  της παρόδιας βλάστησης στην κοινότητα Ποταμιούς. Μετά από άμεση  κινητοποίηση και έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, απετράπη η συνέχιση του  ψεκάσματος της παρόδιας βλάστησης.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου 2019

1 Φεβρουαρίου - Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στους «Οι περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Συμπληρωμή, Μέγιστη Συμπληρωμή, Συνεισφορά Ι και Συνεισφορά ΙΙ) Κανονισμούς του 2019». Σκοπός της πρώτης τροπολογίας ήταν η διαγραφή της πρόνοιας με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίσει με απόφασή του κατηγορίες δικαιούχων ή περιπτώσεις δικαιούχων για τους οποίους το ύψος της μέγιστης συμπληρωμής ενδέχεται να καθοριστεί χαμηλότερο από εκατόν πενήντα ευρώ (€150). Θέση του Κινήματος είναι ότι ο καθορισμός ποσού χαμηλότερου των εκατόν πενήντα ευρώ (€150) για τις συμπληρωμές για κατηγορίες δικαιούχων ή περιπτώσεις δικαιούχων πρέπει να ρυθμίζεται νομοθετικά, μέσω κανονισμών που θα εγκρίνονται από τη Βουλή. Σκοπός της δεύτερης τροπολογίας ήταν η συμπερίληψη πρόνοιας βάση της οποίας όταν οι επαγγελματίες υγείας, τα μέλη πολιτικής άμυνας και τα μέλη άλλων ομάδων διάσωσης επισκέπτονται τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) εν ώρα καθήκοντος να μην καταβάλλουν συμπληρωμή.

1 Φεβρουαρίου - Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία η οποία κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, η οποία τροποποιούσε το νομοσχέδιο περί Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που εγκαθιδρύει, για τις Ευρωεκλογές, την αυτόματη εγγραφή Ε/Κ και Τ/Κ που αποκτούν το δικαίωμα εκλέγειν, κάνοντας χρήση ενός ενιαίου αρχείου, εκείνο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού. Πρόκειται για μια πράξη υπέρ της δημοκρατίας η οποία προωθεί την ισότητα και ισονομία των πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαγράφοντας τη διάκριση που υπήρχε στο νόμο και αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που δικαιούνται να ψηφίσουν.

1 Φεβρουαρίου - Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε και από τους 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η οποία τροποποιούσε τον περί Αρχείου Πληθυσμού νόμο έτσι ώστε η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών να επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με Κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο παροχής της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.

15 Φεβρουαρίου - Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών στους περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2019 που διεύρυναν τη δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη.

15 Φεβρουαρίου - Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η τροπολογία σκοπούσε στη δέσμευση του κονδυλίου, το οποίο προορίζεται να καλύψει τη δαπάνη που αφορά την αμοιβή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ εναντίον του οποίου εκκρεμεί διερεύνηση υπόθεσης ασυμβιβάστου.

21 Φεβρουαρίου - Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λήφθηκαν μέτρα για ασφάλεια στο Γεφύρι Χατζήνας.

24 Φεβρουαρίου - Μετά από πολλές ενέργειες και δημόσιες καταγγελίες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για καθαρισμό του σκυβαλότοπου στα Κονιά, ο χώρος έχει καθαριστεί από συνεργείο της κοινότητας.

25 Φεβρουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για κακοποίηση σκύλου σε οικία στον Άγιο Δομέτιο. Μετά από τα διαβήματα της Επαρχιακής και την εμπλοκή του Δημαρχείου Αγίου Δομετίου, ο σκύλος τυγχάνει καλύτερης περιποίησης από τον ιδιοκτήτη του και η ποιότητα ζωής του έχει βελτιωθεί αισθητά.

Καλαντάρι Ιανουαρίου 2019

7 Ιανουαρίου - Μετά από ενέργειες της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού ξεκίνησε η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Θ’ Δημοτικό Σχολείο Καψάλου στη Λεμεσό για διευκόλυνση του ανάπηρου παιδιού που φοιτά στο σχολείο.

11 Ιανουαρίου - Μετά από ενέργειες και επί τόπου επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον οικισμό των Αθίγγανων στα Π. Πολεμίδια έγινε καθαρισμός του χώρου από τα σκουπίδια από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

20 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για έναρξη τοποθέτησης 4 πομπών κινητής τηλεφωνίας της Primetel σε πυλώνα ιδιοκτησίας του ΡΙΚ στην οδό Μουσών στην Αγλαντζιά. Μετά από την επιτόπου κινητοποίηση και διαβημάτων της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, ξηλώθηκε ο πομπός και αποφεύχθηκε η τοποθέτηση περαιτέρω πομπών στην περιοχή.

22 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ο Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου κ. Παναγιώτης Μανώλη, μετά από καταγγελίες που δέχθηκαν για αλόγιστη απόρριψη παντός είδους αποβλήτων σε πάρκο στην οδό Κισσάβου στον Στρόβολο, έδρασε άμεσα κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε καθαρισμό, λύνοντας ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούσαν οι κάτοικοι της γειτονιάς να λύσουν εδώ και 3 μήνες.

23 Ιανουαρίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από παράπονα που δέχθηκε από κατοίκους του συνοικισμού Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κ. Δευτερά, που αφορούσαν την έλλειψη ασφαλτικής επίστρωσης στο χώρο στάθμευσης τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές λίμνες μετά από κάθε βροχή, γεγονός που προκαλούσε οχληρία, προχώρησε σε διαβήματα προς τον κοινοτάρχη Κάτω Δευτεράς ο οποίος έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Στη στήλη αυτή φιλοξενούνται μέτρα, αποφάσεις ή πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν επιτυχίες είτε γιατί αποτελούν υιοθέτηση προτάσεων ή θέσεων του Οικολογικού Κινήματος, είτε γιατί αποτελούν αποτέλεσμα αποτρεπτικής δράσης.

Στη στήλη αυτή θα καταγράφονται επίσης φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Κυβέρνησης, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ημικρατικών Οργανισμών γιατί θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει (ως Οικολογικό Κίνημα) στη λήψη αυτών των αποφάσεων ή ενεργειών αφού αποδεικνύεται καθοριστική η πίεση που εξασκούμε.

Παρακαλούμε τα αγαπητά μας μέλη, τα οποία έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενέργειας ή απόφασης, που μπορεί να θεωρηθεί και ως επιτυχία του Κινήματος, να την αποστέλλουν γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλεομοιότυπο 22512710 με την αναφορά: Για το Οικολογικό Καλαντάρι. Με τη δική σας συνεισφορά θα μεγαλώνει και ο κατάλογος μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

 

(ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ)

 

2018

Καλαντάρι Ιανουαρίου

11 Ιανουαρίου - Μετά από συστηματικές ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τις αρμόδιες αρχές, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκάλυψη και αποκατάσταση του μεσαιωνικού γεφυριού στη Γεροσκήπου. Μετά από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών αποκαλύφθηκε θαμμένο μέσα στα χώματα ενός ξεροπόταμου το ίχνος της οροφής του κτίσματος. Χρειάστηκαν τρία χρόνια να αποδεχθούν οι αρχές την ανάγκη να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο το μεσαιωνικό γεφύρι και στη συνέχεια να εγκριθεί το κονδύλι για να γίνουν οι κατάλληλες χωματουργικές εργασίες για να αναδειχθεί όλη η ομορφιά του κτίσματος. Απομένουν βεβαίως τώρα κάποιες εργασίες στήριξης και ενίσχυσης των θεμελίων και οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προσβάσεις με σήμανση, για να μπορεί ο χώρος να είναι επισκέψιμος.

Καλαντάρι Μαρτίου

 

6 Μαρτίου –       Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων και του βουλευτή  κ. Γιώργου Περδίκη, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε  το αίτημα για μεταφορά του νερού από το Τουρκοκυπριακό τεμάχιο 569, στο Ελληνοκυπριακό τεμάχιο 272 στο Αρμενοχώρι, για τις ανάγκες του λατομείου που ανήκει στην εταιρεία C&N Quarries, που γινόταν για χρόνια παράνομα από τον ίδιο τον κοινοτάρχη.

7 Μαρτίου –       Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη προς τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, σώθηκαν τρεις ευκάλυπτοι στην παραλία Riccos Beach στη Γεροκήπου.

9 Μαρτίου –       Η αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής για το πολύκροτο έργο στο χωριό Πέρα Πεδί αποτελεί ορόσημο για τα περιβαλλοντικά θέματα της Κύπρου. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είχαμε, σε χρόνο ανύποπτο, αναδείξει τις μη αναστρέψιμες για το περιβάλλον επιπτώσεις από αυτό το έργο. Δώσαμε μάχες στη Βουλή και στην κοινωνία.

16 Μαρτίου -      Υπερψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα που ετοιμάστηκε με δική μας πρωτοβουλία για καταδίκη της παράνομης δράσης της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 20 Μαρτίου –    Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως μας ενημέρωσε γραπτώς πως η Πολεοδομική Αρχή γνωστοποίησε στις 13/3 άρνηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας για την επαναλειτουργία του μεταλλείου στον Μαθιάτη.

20 Μαρτίου –     Μετά από την επιτόπου κινητοποίηση και διαμαρτυρία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων, της Τοπικής Ομάδας Γερίου  και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, εμποδίστηκε το συνεργείο του Δημαρχείου Γερίου, να αποκόψει τα τρία δέντρα στην οδό Μ. Μαυρογένους στο Γέρι. 

22 Μαρτίου –     Μετά από καταγγελία για παράνομο αναψυκτήριο στην παραλία της Λάρας, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων κατήγγειλε το θέμα στην Έπαρχο Πάφου και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προχώρησε σε δημόσια καταγγελία με ανακοίνωση του και έτσι η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε στην αποξήλωση του.

22 Μαρτίου –     Μετά από καταγγελία, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών προέβηκε σε διαβήματα και μετακινήθηκαν άχρηστα υλικά κατεδαφίσεων από την αεροπορική βάση Αν. Παπανδρέου στην Πάφο.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στον «Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2018».  Σκοπός της τροπολογίας ήταν να εφαρμόζονται έλεγχοι ποιότητας του νερού και σε πηγές με παροχή κάτω των 10 κ.μ. ημερησίως ή σε πηγές που εξυπηρετούν κάτω από 50 άτομα.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στον «Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2018». Σύμφωνα με την τροπολογία ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού θα συνεχίσουν, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και μέχρι τη λήξη της θητείας τους, να προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του συμφέροντός τους σε επιχειρήσεις που διατηρούν, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να κρίνει το βαθμό συνάφειάς τους με τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

30 Μαρτίου –     Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τίτλο «Ο περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμος του 2017», η οποία στόχο έχει την προστασία και προώθηση του μητρικού θηλασμού.

30 Μαρτίου -      Υπερψηφίστηκε τροπολογία μας επί του περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμος του 2017» που αναγκάζει τις εταιρείες να παρέχουν μηνιαία δελτία ενημέρωσης των πελατών τους είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή (Αρ. Φακ. 23.01.058.167-2017)

31 Μαρτίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για πρόθεση του Δημαρχείου Λάρνακας, για ξερίζωμα 4 αιωνόβιων ελαιόδεντρων στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου Μακρύ. Μετά από επιτόπου κινητοποίηση και διαμαρτυρία της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας και του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, απέτρεψε το συνεργείο του Δημαρχείου Λάρνακας να ξεριζώσει τα αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Καλαντάρι Απριλίου

12 Απριλίου -     Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, δέχτηκε καταγγελία από τις 11/9/17 για το θέμα άντλησης νερού από ρυάκι στην Παναγιά για ιδίον όφελος (κατασκευή φράγματος για πότισμα δένδρων). Μετά από επιστολές από τον Βουλευτή ΚΟΣΠ κ. Γιώργο Περδίκη και την συνεργασία του Τμήματος Υδάτων, η παράνομη λήψη νερού τερματίστηκε.

14 Απριλίου –     Μετά από καταγγελία ότι φρεάτιο ανάβλυζε λύματα και κατέληγαν στη θάλασσα, με παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος στον Δήμαρχο Πάφου, το  επιδιόρθωσαν την ίδια μέρα.

Καλαντάρι Μαΐου

7 Μαΐου  –         Μετά από πολλές ενέργειες των κατοίκων της οδού Νάξου στη Γερμασόγεια, σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού και τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, έγινε κατορθωτή η κατεδάφιση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

11 Μαΐου -         Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουμε καταγγελίες από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά και τους γείτονες του συγκροτήματος ΑΙΑΝΤΑΣ Ι, στην Αγία Βαρβάρα Επαρχίας Λευκωσίας, το οποίο συγκρότημα κατασκευάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και αφορούν τη ρύπανση και οχληρία που δημιουργείται από το αποχετευτικό σύστημα της πολυκατοικίας. Ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε στείλει πολλές επιστολές στους αρμόδιους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μετά από επιμονή για λύση στο θέμα αυτό, έχουμε ενημερωθεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας πως έχει βρεθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα με την ανόρυξη νέου απορροφητικού λάκκου. Στα έξοδα έχει συμβάλει και η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

15 Μαΐου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος και του Βουλευτή μας κ. Γιώργου Περδίκη, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως απέρριψε την αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για τη δημιουργία σχολής ιππασίας στην Ασγάτα.

22 Μαΐου -         Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος, του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και του Κοινοτάρχη Φοινικαριών, το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση που υποβλήθηκε στην Πολεοδομική Αρχή από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας για δημιουργία Λατομείου Β’ Τάξης σε Τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην κοινότητα Αρμενοχωρίου.

23 Μαΐου -         Μετά από ενέργειες του κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τους Υπουργό Εσωτερικών και Έπαρχο Πάφου, μετακινήθηκε το τροχόσπιτο στην τοποθεσία Λουτρά Αφροδίτης.

29 Μαΐου -         Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επικροτεί την κατά πλειοψηφία απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας να ανακαλέσει την θετική του στάση στο θέμα της δημιουργίας πάρκου ή και φάρμας κροκοδείλων στην Κοινότητα.

30 Μαΐου -         Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από 1/7/2018 εφαρμογή σχεδίου παροχής κινήτρων σε οροθετικά άτομα, το οποίο προνοεί καταβολή μηναίου επιδόματος 300 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε όσους είναι συνεπείς με τη θεραπευτική αγωγή τους. Το εν λόγω αίτημα των οροθετικών, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας, στήριξε ο κ. Περδίκης όλα αυτά τα χρόνια μέσω επιστολών, κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και εγγράφοντας και σχετικό αυτεπάγγελτο θέμα το 2009 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου -        Μετά από καταγγελία για εκκοπή κυπαρισσιού στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού έγινε επί τόπου επίσκεψη από την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος και σταμάτησε το έγκλημα. Η άδεια εκκοπής που κατείχε ο ιδιοκτήτης του κυπαρισσιού από το Τμήμα Δασών ήταν ληγμένη.

9 Ιουνίου –        Μετά από παράπονο συγγενή ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα, για την κακή κατάσταση στο οποίο βρίσκεται το ψυγείο που εξυπηρετεί κάποιους θαλάμους, ο κ. Περδίκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας για άμεση αντικατάσταση του. Ενημερωθήκαμε πως - μετά από την παρέμβαση μας αυτή - το ψυγείο έχει αντικατασταθεί.

21 Ιουνίου –      Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, κάτι για το οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει προβεί σε έντονα διαβήματα εδώ και πολλά χρόνια.

22 Ιουνίου -       Ψηφίστηκε με πλειοψηφία της Ολομέλειας τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στους  Κανονισμούς που αφορούν το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης των Υποψηφίων Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε  οι υποψήφιοι Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί να μπορούν  να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Υπουργείο, για να μετάσχουν σε αυτό, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στο Πρόγραμμα και δεν θα προκύπτει επιπρόσθετο κόστος λόγω της συμμετοχής τους.

Καλαντάρι Ιουλίου

2 Ιουλίου –        Η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχθηκε καταγγελία για δημιουργία παράνομου Πράσινου Σημείου σε Τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην κοινότητα Μαρωνίου. Μετά από επιτόπια επίσκεψη, επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και άσκηση πίεσης προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρωνίου, απετράπη η συνέχιση λειτουργίας του παράνομου χώρου και αποκαταστάθηκε η γεωμορφολογία του εδάφους.

3 Ιουλίου –        Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για αλόγιστη ρίψη παντός είδους αποβλήτων σε άδειο τεμάχιο στο συνοικισμό Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά, έδρασε άμεσα κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε καθαρισμό και λήψη μέτρων πρόληψης. 

13 Ιουλίου -       Ψηφίστηκε νομοσχέδιο το οποίο αντικαθιστά τον νόμο περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα  με νέο νόμο, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/52/ΕΕ. Σημαντικότερη αλλαγή που προκάλεσε αντιδράσεις είναι η πρόνοια που αφορά τη δημιουργία μητρώου μελετητών. 

13 Ιουλίου -       Ψηφίστηκε πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Ζαχαρία Κουλία και συνυπογράφηκε μεταξύ άλλων και από τον κ. Περδίκη η οποία τροποποιεί τον περί Πολιτικής Δικονομίας νόμο έτσι ώστε κατά την εξέταση από το δικαστήριο της περιουσιακής κατάστασης οφειλέτη χρέους για σκοπούς διαπίστωσης της ικανότητάς του να πληρώσει το χρέος του, το οποίο οφείλεται δυνάμει απόφασης ή διατάγματος του δικαστηρίου και το οποίο παραμένει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει απλήρωτο, να μη θεωρείται μέρος της περιουσίας του εν λόγω οφειλέτη οποιοδήποτε ποσό το οποίο αυτός λαμβάνει ως δημόσιο βοήθημα ή ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) ή ως σύνταξη όταν αυτή δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχιας ή ως επίδομα καθώς και το φοιτητικό επίδομα ή χορηγία και ως εκ τούτου να μη λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο.

13 Ιουλίου -       Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τροπολογία που κατατέθηκε εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων και της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ στο νομοσχέδιο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε η σύνταξη χηρείας να παραχωρείται σε χήρο ανεξαρτήτως της χρονολογίας που απεβίωσε η σύζυγος αντί από 01/01/2018 όπως προνοούσε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση.

13 Ιουλίου -       Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων κ. Γιώργο Περδίκη η οποία τροποποιεί τον περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σκοπό έχει να αυξήσει τις ευκαιρίες πρόσληψης αναπήρων επιστημόνων στο δημόσιο. 

13 Ιουλίου -       Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την κ. Άννα Θεολόγου, τον κ. Γιώργο Περδίκη και άλλους βουλευτές η οποία τροποποιεί τον περί Οδικής Ασφάλειας Νόμο και καθιστά υποχρεωτική την παρουσία συνοδών και ειδικών καθισμάτων σε μικρά λεωφορεία που χρησιμοποιούν νηπιαγωγεία και φροντιστήρια.  

20 Ιουλίου -       Μετά από παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ακυρώθηκαν τα σχέδια για κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό της Έζουσας.

20 Ιουλίου –      Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελία που δέχθηκε για ολονύκτια οχληρία από νεαρούς που συχνάζουν σε παγκάκι πίσω από το υπνοδωμάτιο της παραπονούμενης, προέβη σε διαβήματα προς το δημαρχείο Αγίου Δομετίου, και μετακινήθηκε το παγκάκι σε διπλανό χώρο.

Καλαντάρι Αυγούστου

2 Αυγούστου -   Μετά από καταγγελία που δέχθηκε η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μεγάλο σωρό σκουπιδιών στην τοποθεσία Βρέξη, προέβη σε έντονα διαβήματα τα οποία  οδήγησαν σε επιχείρηση αποκατάστασης της περιοχής Βρέξη και καθαρισμό από τα σκουπίδια που συσσωρεύτηκαν εκεί.

24 Αυγούστου -  Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την εμπλοκή του Τμήματος Μεταλλείων, σταμάτησε η λατόμευση πέτρας στον Στατό - Άγιο Φώτιο.

28 Αυγούστου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σταμάτησε η διάνοιξη δρόμου σε περιοχή προστασίας της φύσης χωρίς την απαραίτητη μελέτη στην Κρήτου Τέρρα.

29 Αυγούστου -  Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναγκάστηκε το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ να κατεδαφίσει τα γήπεδα τένις που είχε κτίσει σε κρατική δασική γη και να επιστρέψει τη γη στο τμήμα δασών.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

17 Σεπτεμβρίου -     Οι άμεσες ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα του Κοινοτάρχη της Μοσφιλωτής, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με την ταφή των νεκρών ζώων και έκλεισε ο λάκκος όπου ρίχνονταν ψόφια ζώα στο προσωρινό «πράσινο σημείο» της κοινότητας.

12 Σεπτεμβρίου -     Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταφέραμε τη διάσωση μερικών δένδρων σε χώρο πρασίνου στο Αναβαργός στο Δήμο Πάφου.

17 Σεπτεμβρίου - Απομακρύνση αποβλήτων από περιοχή κοντά στο παλιό σφαγείο στην Γεροσκήπου, μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον Δήμο Γεροσκήπου.

20 Σεπτεμβρίου -     Καταγγελία για λύματα από χοιροστάσια δίπλα από γεώτρηση που υδροδοτεί την κοινότητα Μοναγρουλίου. Έβαλαν λάστιχα τα χοιροστάσια και έριχναν τα λύματα τους μέσα στα χωράφια. Έγινε επίσκεψη από επαρχιακή επιτροπή Λεμεσού και καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε επίσκεψη του Τμήματος Περιβάλλοντος μετά από 4 μέρες τα λάστιχα είχαν απομακρυνθεί.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

4 Οκτωβρίου –   Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος και του Προέδρου του Κινήματος,  ο Δήμος Λεμεσού έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για παραχώρηση του χώρου πρασίνου παρά τον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’  για να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο πάρκο.

24 Οκτωβρίου - Μετά από τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της κοινότητας Δάσους Άχνας για κίνδυνο αποκοπής όλων των υφιστάμενων δέντρων σε χώρο πρασίνου από το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να φτιάξει τον ίδιο χώρο πρασίνου και να τοποθετήσει παιχνίδια για παιδιά, έγινε άμεση παρέμβαση προς τον Κοινοτάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Λάρνακας - Αμμοχώστου του Τμήματος Δασών και αποφεύχθηκε η αποκοπή των δέντρων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο συμφώνησε στην παραμονή των δέντρων και στην τοποθέτηση παιχνιδιών για τα παιδιά στα φυσικά διάκενα.

4 Οκτωβρίου – Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος και του Προέδρου του Κινήματος, ο Δήμος Λεμεσού έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για παραχώρηση του χώρου πρασίνου παρά τον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ για να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο πάρκο.

24 Οκτωβρίου - Μετά από τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της κοινότητας Δάσους Άχνας για κίνδυνο αποκοπής όλων των υφιστάμενων δέντρων σε χώρο πρασίνου από το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να φτιάξει τον ίδιο χώρο πρασίνου και να τοποθετήσει παιχνίδια για παιδιά, έγινε άμεση παρέμβαση προς τον Κοινοτάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Λάρνακας - Αμμοχώστου του Τμήματος Δασών και αποφεύχθηκε η αποκοπή των δέντρων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο συμφώνησε στην παραμονή των δέντρων και στην τοποθέτηση παιχνιδιών για τα παιδιά στα φυσικά διάκενα.

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Στη στήλη αυτή φιλοξενούνται μέτρα, αποφάσεις ή πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν επιτυχίες είτε γιατί αποτελούν υιοθέτηση προτάσεων ή θέσεων του Οικολογικού Κινήματος, είτε γιατί αποτελούν αποτέλεσμα αποτρεπτικής δράσης.

Στη στήλη αυτή θα καταγράφονται επίσης φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Κυβέρνησης, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ημικρατικών Οργανισμών γιατί θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει (ως Οικολογικό Κίνημα) στη λήψη αυτών των αποφάσεων ή ενεργειών αφού αποδεικνύεται καθοριστική η πίεση που εξασκούμε.

Παρακαλούμε τα αγαπητά μας μέλη, τα οποία έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενέργειας ή απόφασης, που μπορεί να θεωρηθεί και ως επιτυχία του Κινήματος, να την αποστέλλουν γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλεομοιότυπο 22512710 με την αναφορά: Για το Οικολογικό Καλαντάρι. Με τη δική σας συνεισφορά θα μεγαλώνει και ο κατάλογος μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

(ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ)

2017

Καλαντάρι Ιανουαρίου

2 Ιανουαρίου -   Μετά από επιστολή του κ. Γιώργου Περδίκη προς τον κ. Σωκράτη Χάσικο Υπουργό Εσωτερικών ημερομηνίας 29 Αυγούστου 2016 για απόρριψη των ιεραρχικών προσφυγών που αφορούν τις εγκαταστάσεις του πάρκου ζώων και πουλιών στους Αγίους Τριμιθιάς (Melios Zoo Park), ο Υπουργός μας απάντησε πως οι Ιεραρχικές Προσφυγές απορρίφθηκαν. Το Melios Park είναι πλέον και τυπικά παράνομο. 

16 Ιανουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες και επιστολές της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού ο παράνομος σκουπιδότοπος που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Ποταμιού και Ομόδους έχει περιφραχτεί ώστε να εμποδιστεί η ρίψη διαφόρων ειδών σκουπιδιών.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου - Ο Δήμος Στροβόλου αποφασίζει να απομακρύνει διαφημιστική πινακίδα που είχε τοποθετήσει σε χώρο πρασίνου στην οδό Χ’’Ιωσήφ μετά από διαμαρτυρία πολιτών και επιστολές του βουλευτή μας.

15 Φεβρουαρίου - Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών σταμάτησε η παράνομη εκκοπή δρυών στο Στρουμπί.

23 Φεβρουαρίου -   Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για καταγγελίες που δέχθηκε η Επιτροπή για απόρριψη μπετόν σε αργάκι στο Τσέρι, ο Δήμος Τσερίου μας ενημέρωσε πως άρχισε το καθάρισμα του ποταμού από το Δήμο και από την εταιρεία κατασκευής μπετόν.

Καλαντάρι Μαρτίου

6 Μαρτίου –       Μετά από παρέμβαση του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου Α. Ευλαβή, έγινε καθαρισμός του δρόμου αεροδρομίου - Πάφου από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου που έγινε την Κυριακή 5/3/17. Οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα οι οποίοι μας ευχαριστούν για την παρέμβαση μας και απολογούνται γιατί δεν είχαν φροντίσει μετά το πέρας του Μαραθωνίου να μαζέψουν τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους.

8 Μαρτίου  -      Μετά από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων -  Συνεργασία Πολιτών συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα που αφορά την ρύπανση του φράγματος Πολεμιδιών και τη χρήση του φράγματος για αθλοπαιδιές (προπονήσεις αθλητών θαλάσσιου σκι). Μετά τη σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναστάληκε κάθε δραστηριότητα στον υδατοφράκτη Πολεμιδιών.

24 Μαρτίου -      Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπερψηφίστηκε ομόφωνα τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για δέσμευση ποσού 7,1 εκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό ποσό των 15,6 εκατομμυρίων που αφορούν επενδύσεις για τη CYTA HELLAS. Ο κ. Περδίκης για στήριξη της τροπολογίας ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της CYTA HELLAS είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

29 Μαρτίου -      Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε επιτέλους να εξετάσει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, η οποία θα φροντίζει για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων. Η  σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε, παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

29 Μαρτίου -      Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας τελικά το παλιό ΓΣΠ πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Λευκωσίας. Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών μαζί με τους ενεργούς πολίτες, συνέλαβαν για την αποτροπή μιας παράλογης πολιτικής απόφασης και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο χώρος του παλιού ΓΣΠ θα μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Καλαντάρι Απριλίου

11 Απριλίου –     Με γνωμάτευση του το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναφορά του Πρόεδρου Αναστασιάδη της πρότασης νόμου μας για τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων αξιωματούχων του κράτους. Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Οικολόγοι ισχύει και είναι συνταγματική.

24 Απριλίου –     Μετά από πολλές ενέργειες και επί τόπου επισκέψεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη για το θέμα εκκοπής υπερήλικων δέντρων στο χωριό Αρακαπάς λόγω διαπλάτυνσης δρόμου, έχουμε ενημερωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι θα μελετηθεί σχέδιο μονοδρόμησης του εγκριμένου δρόμου ώστε να αυξηθεί το πλάτος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να σωθούν τα υφιστάμενα δέντρα.

Καλαντάρι Μαΐου

Μετά από πολλές προσπάθειες του κ. Περδίκη το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα (Ιατρικό Κέντρο “το Παιδί») για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα είχε λήξει από τις 31 Μαΐου 2016, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην παρακολούθηση και περίθαλψη της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου –        Μετά από ενημέρωση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για παράνομο κόψιμο δέντρων στην Έγκωμη, άμεσα κλήθηκε στο χώρο η Αστυνομία και το Τμήμα Δασών, ενώ ταυτόχρονα κατέφτασε και λειτουργός του Κινήματος για την επιτόπια διερεύνηση του θέματος. Επιβεβαιώθηκε πως τόσο η κοπή των δέντρων όσο και η μεταφορά καυσόξυλων ήταν παράνομη και θα επιβληθεί πρόστιμο στον εργολάβο.

8 Ιουνίου –        Μετά από ενέργειες του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού μας ενημέρωσε ότι ο αγωγός οικιακών λυμάτων στην κοινότητα Διερώνας έχει επιδιορθωθεί και έτσι σταμάτησε η διαρροή λυμάτων μέσα στον κύριο δρόμο της κοινότητας και σε κοντινό ρυάκι. 

9 Ιουνίου –        Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από καταγγελίες, έδρασε άμεσα και σταμάτησε παράνομες επεμβάσεις από μπουλντόζα σε χαλίτικη γη στην κοινότητα Σανίδας.

9 Ιουνίου –        Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, είχαμε ενημέρωση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι το 2018  θα ξεκινήσουν  εργασίες κατασκευής του έργου για διαπλάτυνση και βελτίωση του δρόμου Διερώνας -Ακρούντας.

12 Ιουνίου –      Μετά από πολλές ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του Προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη λύθηκε ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία και τη σίτιση γάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Επιτέλους αποφασίστηκε η εφαρμογή προγράμματος προστασίας, ευημερίας και ελέγχου των γάτων με τη δημιουργία ειδικών χώρων σίτισης και προγράμματος στείρωσης.

16 Ιουνίου –      Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης για τα μικρά ζυθοποιεία. Σημειώνουμε ότι η πρόταση νόμου τέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια αφού προηγήθηκε αρκετή προσπάθεια και επιμονή του βουλευτή Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.  Ο νόμος δίδει κίνητρα στα μικρά ζυθοποιεία τα οποία έχουν ετήσια παραγωγή μπύρας μέχρι 100 εκατόλιτρα (100 χιλιάδες λίτρα). Το Κίνημα στηρίζει τις μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις.

19 Ιουνίου –      Μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς τον Υπουργό Παιδείας για στήριξη του αιτήματος του Κ.Σ. Αλαμινού για τη συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αλαμινού, ο Υπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε πως αποφασίστηκε η συνέχιση του Δημοτικού Σχολείου για την επόμενη σχολική χρονιά.

22 Ιουνίου -       Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Στροβόλου του Κινήματος, κ. Πανίκου Μανώλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου προχωρεί στην υιοθέτηση πρότασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου να άρει την απαγόρευση διακίνησης σκύλων στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου.

22 Ιουνίου -       Μετά από ενημέρωση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι θα κοπούν 33 φοίνικες από τον Δήμο Πάφου (παρά την υπεραγορά Παπαντωνίου), η Επαρχιακή Επιτροπή επικοινώνησε με το  Τμήμα Δασών και αφού πήγε επιτόπου έκρινε ότι δεν έπρεπε να κοπούν και έτσι, αρνήθηκε να δώσει άδεια εκκοπής τους.

23 Ιουνίου –      Ψηφίστηκε η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η οποία συνυπογράφηκε από το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και αφορά την παροχή δυνατότητας στον Υπουργό Παιδείας να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση παιδιού, το οποίο συμπληρώνει την ηλικία των τριών χρόνων οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πέραν την περίπτωσης του νηπιαγωγείου του Ριζοκαρπάσου και για τα νηπιαγωγεία σε κοινότητες στα οποία υφίστανται ιδιάζουσες συνθήκες καθώς και για νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε ακριτικές περιοχές.

30 Ιουνίου -       Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόταση νόμου «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2016», η οποία κατατέθηκε από τον κ. Γιώργο Περδίκη. Σκοπός της πρότασης νόμου ήταν να τροποποιηθεί η διάταξη του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, σύμφωνα με την οποία κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας απαγγέλλεται το όνομα και άλλα στοιχεία των ψηφοφόρων που προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τα οποία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, έτσι ώστε να απαγγέλλεται μόνο το όνομα αυτών. Η προτεινόμενη ρύθμιση διαφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων αφού δεν θα εκφωνείται πλέον μεγαλοφώνως ο αριθμός δελτίου ταυτότητας τους αλλά μόνο το όνομα αυτών. Η αρχική πρόταση των Οικολόγων ήταν να μην αναγγέλλονται καθόλου τα στοιχεία του ψηφοφόρου.

Καλαντάρι Ιουλίου

7 Ιουλίου -         Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που τροποποιούσε το νόμο περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας ( Κυρωτικό) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2003, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η Νομοθεσία για αποφυγή φαινομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας κρατουμένων. Αυτό θα επιτυγχάνεται σύμφωνα με την πρόταση , με την αύξηση των ποινών για υπεύθυνο αστυνομικό σταθμού και τον υπεύθυνο ανακρίσεων, σε περίπτωση, που διαπιστώνεται ενώπιον δικαστηρίου ότι κατά την κράτηση ή μετά την απόλυση κρατουμένου φέρει ψυχικές ή σωματικές κακώσεις.

14 Ιουλίου -       Μετά από επανειλημμένες  πιέσεις και  προσπάθειες με επιστολές και ανακοινώσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, και ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε η προκήρυξη της θέσης γεωπόνου / υπευθύνου πρασίνου στο Δήμο Πάφου. 

14 Ιουλίου –      Ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων σε συνεργασία με το ΔΗΣΥ και αφορά την τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου προσθέτοντας ρυθμίσεις έτσι ώστε άτομα τα οποία δεν παραμένουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος για μία ή περισσότερες περιόδους που στο σύνολο τους να υπερβαίνουν τις 183 ημέρες εντός του ίδιου φορολογικού έτους και τα οποία δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος για το ίδιο φορολογικό έτος, να θεωρούνται ως κάτοικοι της Δημοκρατίας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.

14 Ιουλίου –      Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η οποία ενσωματώθηκε σε κυβερνητικό νομοσχέδιο που τροποποιούσε  τον περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου και αφορά την παροχή δυνατότητας παραχώρησης επιδόματος τέκνου σε μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν ανήλικο τέκνο με κυπριακή υπηκοότητα.

14 Ιουλίου –      Ψηφίστηκε η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών που αφορούσε την τροποποίηση του νομοσχεδίου περί Προστασίας της Πατρότητας ώστε να επεκταθεί η περίοδος εντός της οποίας μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα άδειας πατρότητας από 16 εβδομάδες σε 18 εβδομάδες.

21 Ιουλίου -       Η επικοινωνία της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχε θετική κατάληξη αφού ο ιδιοκτήτης σκύλου συμμορφώθηκε και εξασφάλισε  καλύτερες συνθήκες, στην οδό Αλεξάνδρου Παπάγου στην Πάφο. 

28 Ιουλίου -       Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που τροποποιούσε το νόμο περί Φόρου Κατανάλωσης  έτσι  ώστε μπύρα η οποία παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα χίλια εκατόλιτρα μπύρας, να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή που αντιστοιχεί σε €3 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος αντί σε €6 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής στις 23 Ιουνίου και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα απέρριψε την αναπομπή και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τον νόμο πράγμα που έπραξε.

Καλαντάρι Αυγούστου

1 Αυγούστου -   Έχουμε πληροφορηθεί ότι η ασφαλτική μονάδα στη Μοσφιλωτή για την οποία το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχει προβεί σε πολλές ενέργειες (επιστολές, ανακοινώσεις τύπου, εγγραφή του θέματος στη Βουλή κ.ο.κ.), έχει τερματίσει τη λειτουργία της.

30 Αυγούστου – Μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη 30 Αυγούστου – Μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη για το κλείσιμο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πωμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τον ενημέρωσε πως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε καμιά περίπτωση, δεν έχει τεθεί ή εξετασθεί θέμα που να αφορά στο κλείσιμο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πωμού και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

1 Σεπτεμβρίου – Μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι το λεωφορείο που μετέφερε τους αντιστασιακούς από την Πάφο προς την Λευκωσία για αντιμετώπιση του πραξικοπήματος και έπεσε σε ενέδρα στην Επισκοπή Λεμεσού, γνωστό ως το λεωφορείο της Αντίστασης, μετακινήθηκε από συνεργεία του Δήμου Πάφου σε χώρο σκυβάλων στη χονδρική αγορά. H Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος έδρασε άμεσα και το λεωφορείο μεταφέρθηκε σε στεγασμένο χώρο.

5 Σεπτεμβρίου - Μετά από καταγγελία για επέμβαση στην παραλία του Άνασσα από μπουλντόζα για δημιουργία εξέδρας για μεγάλη γαμήλια εκδήλωση, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος έδρασε άμεσα και οδήγησε στην ανάκληση της άδειας για το στήσιμο της εξέδρας και ματαίωση της εκδήλωσης. Η παραλία είναι βιότοπος της θαλάσσιας χελώνας, δασική γη και Ευρωπαϊκή περιοχή προστασίας της φύσης Νατούρα 2000.

11 Σεπτεμβρίου -     Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος για το θέμα της συσσώρευσης πολυάριθμων οχημάτων και εξαρτημάτων στην οικιστική ζώνη της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας, ενημερωθήκαμε από το Κ.Σ.. Αγίας Βαρβάρας πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής από τα παλιοσίδερα.

11 Σεπτεμβρίου -     Μετά από πληροφορίες ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη συμπλεγματοποίηση τάξεων στο Γυμνάσιο / Λύκειο Κάτω Πύργου, ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ακριτικής περιοχής της Τηλλυρίας, διότι με αυτήν την ενέργεια οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται ότι υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το επίπεδο της προσφερόμενης παιδείας στην περιοχή τους. Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν θα γίνει συμπλεγματοποίηση των τάξεων.

12 Σεπτεμβρίου -     Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της τέντας στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, μετά από σωρεία παρεμβάσεων που χρονολογούνται από τον Μάρτιο του 2017.

20 Σεπτεμβρίου -     Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού πήραμε απάντηση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ότι η Πολεοδομική Αρχή αρνήθηκε να χορηγήσει πολεοδομική άδεια για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται δίπλα από Δημοτικό Σχολείο Πισσουρίου.

29 Σεπτεμβρίου -     Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπρόσωπων πρόταση νόμου του κ. Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών στον Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η εισαγωγή προνοιών στον υφιστάμενο νόμο οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν κατά την έκδοση αδειών οικοδομής όρους οι οποίοι αφορούν τη συνετή χρήση, την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος, καθώς και δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς για την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος σε οικοδομές.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου -  Πετύχαμε ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το οποίο προνοεί ότι στη συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να υπάρχουν με οποιαδήποτε μορφή ξένες εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώξει λύση που μην περιλαμβάνουν τέτοιες πρόνοιες καθότι δεν νοείται σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Με το ψήφισμα μας φυσικά  απαιτείται η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

13 Οκτωβρίου -  Πετύχαμε τη ψήφιση τροπολογίας μας που τροποποιεί τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2017 σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται πλέον σε δημόσιο υπάλληλο να συμμετέχει στη διοίκηση δημόσιας εταιρείας και να κατέχει μετοχές σε δημόσια εταιρεία που να του προσδίδουν δικαίωμα για έλεγχο ή διοίκηση αυτής.

18 Οκτωβρίου -  Μετά από πιέσεις και του κ. Περδίκη με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερομηνίας 6/9/2017) θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα που φιλοξενούνται στους Χώρους Φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ, για το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας τους, ως να ήταν δικαιούχοι σύμφωνα με τους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικούς).

24 Οκτωβρίου -  Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σώθηκαν τα δέντρα που θα κόβονταν για τη δημιουργία παιδότοπου στο Λανίτειο.

25 Οκτωβρίου – Μετά από ενέργειες του βουλευτή μας κ. Γιώργου Περδίκη και του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ασγάτας,  το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του υπό αναφορά κανονισμού λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

30 Οκτωβρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και επί τόπου επίσκεψη, καταγγέλθηκε ο ιδιώτης  που έβαλε εμπόδια μέσα σε δημόσιο δρόμο στη Λάνια και βγήκε διάταγμα και μετακινήθηκαν.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

2 Νοεμβρίου –    Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2016, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας με την οποία ο καθορισμός της κατηγορίας των τεμαχίων γης τα οποία θα εμπίπτουν στην έννοια της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης και το χρονικό σημείο που θα λαμβάνεται υπόψη ως ο χρόνος πραγματοποίησης της μεταβίβασης αυτής, να γίνεται αντί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω της έκδοσης Κανονισμών οι οποίοι θα κατατίθενται προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερος έλεγχος σε μια σημαντική φορολογική δραστηριότητα όπως είναι ο καθορισμός τεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται φορολόγηση στη μεταβίβαση.

6 Νοεμβρίου -    Με ανακοίνωση της η ΑΗΚ ενημερώνει ότι, από τις 7/11/2017 θα αρχίσει η εργασία αποξήλωσης των πυλώνων και θεμελίων τους που αποτελούσαν μέρος της Εναέριας Διασύνδεσης «Αθαλάσσα-Λατσιά», 132kV στην περιοχή του Δήμου Γερίου και Δήμου Λατσιών. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν πάντα στο πλευρό των επηρεαζόμενων κατοίκων στο αίτημα τους αυτό.

9 Νοεμβρίου –    Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος, του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη και επί τόπου επισκέψεις στην περιοχή, για τη ρύπανση της θάλασσας από τα θαλάσσια σπορ, μας ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντακώμου πως την επόμενη θερινή περίοδο θα μετακινηθεί ο δίαυλος σκαφών.

10 Νοεμβρίου – Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ.4) Νόμος του 2017, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας με την οποία επιτυγχάνουμε επέκταση της έκπτωσης 7% που θα παραχωρείται για κτήρια μονάδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής για τα έτη 2017 και 2018, και όχι μόνο σε βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτήρια. Οι υπόλοιποι βουλευτές πείστηκαν ότι πρέπει να παρέχονται κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

13 Νοεμβρίου -  Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατάφερε με τις πιέσεις και ενέργειες της προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και κοινοτάρχη του Μέσα Χωρίου,  να απομακρυνθούν τα σκουπίδια και τα μπάζα από χωράφι ιδιώτη.

Καλαντάρι Δεκεμβρίου

6 Δεκεμβρίου –  Με επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος ανταποκρινόμενο σε προηγούμενη επιστολή μας, μας πληροφόρησε ότι απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Κοινότητας Ίννιας για δημιουργία οργανωμένης παραλίας στην περιοχή του κόλπου Λάρας, η οποία βρίσκεται εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

8 Δεκεμβρίου –  Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2016, ψηφίστηκε τροπολογία του Κινήματος μας που επισπεύει την έναρξη ισχύος του νόμου κατά ένα χρόνο, αντί τριών όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Θεωρήσαμε υπερβολικό, πιθανώς και επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον, το χρονικό διάστημα των τριών ετών μεταβατικής περιόδου. Πείσαμε ότι είναι ικανοποιητική η προθεσμία του ενός έτους για την προετοιμασία και εκπαίδευση των δημόσιων λειτουργών και εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που εμπίπτουν στη σφαίρα του δημόσιου τομέα.

8 Δεκεμβρίου –  Με επιστολή του το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενο σε προηγούμενη επιστολή μας, μας πληροφόρησε ότι προωθήθηκε θετικά η αγορά και παροχή τροχοκαθίσματος σε μαθήτρια με πολλαπλές αναπηρίες. Μας ενημέρωσαν επίσης πως δόθηκε υπό μορφή δανεισμού τροχοκάθισμα στη μαθήτρια μέχρι να εξασφαλιστεί και παραδοθεί το νέο τροχοκάθισμα.

12 Δεκεμβρίου – Η υδροδότηση των σπιτιών της περιοχής του νέου ΓΣΠ θα συνεχιστεί από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Το δίκτυο υδροδότησης της εκεί περιοχής, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της γενικής εισαγγελίας ανήκει πλέον στο ΣΥΛ και όχι στην ιδιωτική εταιρεία που το δημιούργησε και υδροδοτούσε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο όπου δόθηκε στο ΣΥΛ για λόγους ανομβρίας. Για το θέμα αυτό είχαμε προβεί σε σειρά ενεργειών προς τη Βουλή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το ΣΥΛ και το Γενικό Εισαγγελέα.

20 Δεκεμβρίου – Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την προστασία Μεσαιωνικού γεφυριού στα σύνορα Κολώνης - Αχέλειας  από το Νοέμβριο 2015, το Τμήμα Δημοσίων Έργων με επιστολή του, μας πληροφορεί ότι θα πάρουν μέτρα για την προστασία και ανάδειξη του γεφυριού.

29 Δεκεμβρίου – Μεγάλη διεθνής επιτυχία.  Μετά από αγώνες πολλών χρόνων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των επηρεαζόμενων κατοίκων επιτέλους το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε τους καρκινοπαθείς με την απόφαση του για το εργοστάσιο «ASTRASOL» στα Λατσιά.

Σελίδα 1 από 7
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand