Επικίνδυνο το δήθεν έθιμο της «λαμπρατζιάς» απειλεί την υγεία, την ασφάλεια αλλά και το περιβάλλον

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών ενόψει του Εορτασμού του Πάσχα εφιστά την προσοχή στο λεγόμενο έθιμο της «Λαμπρατζιάς».

Τα περιστατικά των προηγούμενων ετών και η χθεσινή σύλληψη των 12 νεαρών εκ των οποίων οι 11 είναι ανήλικοι, αποδεικνύουν ότι τα επικίνδυνα έθιμα ενόψει του Πάσχα συνεχίζονται και φέτος και μας εφιστούν την προσοχή σε θέματα υγείας, ασφαλείας και περιβάλλοντος που συνιστούν απειλή για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτές τις Άγιες μέρες απώλειες ζωών,  τραυματισμούς, εγκοπές δέντρων , καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας κοκ.

Το έθιμο της «Λαμπρατζιάς» -το είπαμε και το ξαναλέμε- όπως έχει εξελιχθεί είναι επικίνδυνο και επιβλαβές στο περιβάλλον, τόσο γιατί μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πρόκληση πυρκαγιών, όσο και διότι συνεπάγεται πολλές φορές παράνομο κόψιμο των δέντρων, αλλά  και με το κάψιμο ξύλινων αντικειμένων, τα οποία μπορεί να έχουν χημικά (βλ. βερνίκι κλπ) διασπείρονται στον αέρα που αναπνέουμε επικίνδυνες και ρυπογόνες ουσίες. 

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. Είναι κρίμα να θυσιάζονται δέντρα που χρειάζονται δεκαετίες να μεγαλώσουν για την επιπολαιότητα μερικών, που με τις πράξεις τους δεν σέβονται ούτε τα έθιμα αλλά ούτε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand