Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Αύριο, 19 Νοεμβρίου τιμούμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση. Η μέρα αυτή ορίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας «1 στα 5» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού διότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος, κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι «η υπογραφή της Σύμβασης του Λανζαρότε από την Κύπρο, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησης τους, είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρκετά για να προστατέψουν ουσιαστικά τα παιδιά μας.

Απόδειξη αποτελεί η υπόθεση που συντάραξε συθέμελα την κυπριακή κοινωνία για την ηθική αυτουργό σεξουαλικής εκμετάλλευσης 13χρονου παιδιού που εξακολουθεί να εργοδοτείται από τη σχολική εφορία κοινότητας της Λάρνακας και να βρίσκεται συνέχεια μέσα σε σχολείο. Έξι χρόνια μετά την καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης και δύο χρόνια μετά την καταδίκη του δράστη και την αναγνώριση από το ίδιο το δικαστήριο του ενεργού ρόλου του ατόμου αυτού στην αποπλάνηση και στην σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού. Μάλιστα πρόσφατα η κυπριακή κοινή γνώμη συγκλονίστηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο καταδικασμένος για αποπλάνηση ανήλικου βρέθηκε ελεύθερος να κυκλοφορεί στη γειτονιά του θύματος.

Δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που δεν προωθούνται καν για διερεύνηση, είτε γιατί κρίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετά τεκμήρια για να στοιχειοθετηθεί καταδίκη είτε γιατί επηρεάζονται τα θύματα και αποσύρουν καταγγελίες. Ο κύριος όμως λόγος που δεν καταχωρούνται καταγγελίες είναι η έλλειψη επαρκούς πλαισίου προστασίας και απομάκρυνσης των θυμάτων από το οικογενειακό πλαίσιο που επέφερε ή διευκόλυνε την κακοποίηση.

Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο προστασίας και να προστατεύσει τα παιδιά μας από τα εγκληματικά αυτά μυαλά που διανοούνται να προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις».

Σημείωση: Η Σύμβαση του Λανζαρότε, υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007 στο ομώνυμο νησί των Καναρίων Νήσων. Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους. Η σύμβαση επικυρώθηκε και από την Κύπρο με το νόμο 91 (Ι) / 2014.

 

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand