Περιβαλλον

Δημόσια διαβούλευση για τα 5G / Public consultation for 5G

5g technology

Σας ενημερώνουμε ότι διεξάγεται δημόσια διαβούλευση για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για υποβολή απόψεων. Ως εκ τούτου, σας επισυνάπτουμε ένα προσχέδιο επιστολής προς τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών όπως έχει ετοιμαστεί από ομάδα πολιτών που αντιτίθενται στην εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας στην Κύπρο, το οποίο μπορείτε εάν επιθυμείτε να προσυπογράψετε και να προωθήσετε με τους εξής τρόπους:

 • Με ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αλληλογραφίας: Διευθυντή Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Τ.Θ 24647, 1302 Λευκωσία 
 • Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gkomodromos@mcw.gov.cy
 • Με αποστολή στο φαξ: 22321925 

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στα επαρχιακά μας γραφεία.

Υ.Γ.: Η απάντηση πρέπει να περιέχει το ΟΝΟΜΑ και την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

____

We would like to inform you that a public consultation is being held by the Department of Electronic Communications about the installation of 5th generation (5G) mobile telephony antennas.

The due date for suggestions is on the 27th of September. Therefore, we attach a draft letter towards the Director of the Electronic Communications Department – prepared by a group of citizens who are opposing on the implementation of this technology in Cyprus – which, if you wish, you can sign and send as follows:

 • By mail to the mailing address: Director of Electronic Communications Department, P.O. Box: 24647, 1302 Nicosia
 • By email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • By fax: 22321925

If you need any help you can contact our local offices.

P.S.: Your letter must include your NAME and ID.

5G_Legal_letter_12-9-19_englsih_share.doc

Απάντηση_στο_Έγγραφο_Δημόσιας_Διαβούλευσης.docx

 

Πηγή: https://www.home-biology.gr/

Έρχεται το 5G - Μαθαίνω και Αντιδρώ σωστά

Τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν – σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους – την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Παρά ταύτα πρέπει να καταλάβουμε ότι η 5G δεν είναι απλά μια ταχύτερη ροή δεδομένων και πληροφοριών μέσα από το ασύρματο και ενσύρματο δίκτυο αλλά μία τεχνολογία που θα επιτρέπει την συγκέντρωση και παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων του ανθρώπου επί 24ώρου βάσης (μέσω του ΙοΤ) και κατ’ επέκταση τον έλεγχο και καταγραφή αυτών, ακόμα και όλων των κινήσεων του.

 

 1. Πότε έρχεται το 5G;

Στο Mobile World Congress του 2018 οι ειδικοί υποστήριξαν ότι εμπορικά δίκτυα της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2019 σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία και το 2020 σε χώρες της Ευρώπης.

Ήδη είναι έτοιμο και δούλεψε το δίκτυο 5G στην πόλη PyeongChang της Νότιας Κορέας, όπου διεξήχθησαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2019, στο Qatar και σε 11 πιλοτικά δίκτυα σε ισάριθμες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Κύπρο, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης σχετικά με τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz  για αρχή και μετά το 2020 στα 26GHz (24.5-27.5 GHz).

Με την απόφαση αυτή δίνεται στις εταιρείες άδεια για να στήσουν τα πρώτα δίκτυα 5G στη χώρα μας, ενώ ήδη λήφθηκε η απόφαση για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη της Λεμεσού από συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι το Νοέμβριο του 2019 έτσι ώστε να διεξάγουν πειράματα και δοκιμές του εξοπλισμού τους.

Στην πιλοτική εφαρμογή και τα πειράματα αυτά δεν φαίνεται να έχουν θέση, η αποτίμηση της τεχνολογίας 5G στην δημόσια υγεία και γενικότερα στις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στοιχεία για τα οποία θα έπρεπε να είχε ενδιαφερθεί και να επιβάλλει η πολιτεία.

 1. Γιατί είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μεγαλύτερου αριθμού κεραιών;

Τα νέα δίκτυα θα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (μέχρι 30 GHz), τα οποία επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες, αλλά και μέσα στα κτίρια θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G στην ασύρματη δικτύωση και ειδικά στην εφαρμογή του ΙοΤ. Οι νέες συχνότητες έχουν μικτότερη διαπερατότητα και θα πρέπει να εγκατασταθούν πολύ κοντά στα σπίτια μας ίσως και σε απόσταση μέχρι 50μ, ενώ για τις ανάγκες των οδικών δικτύων (αυτόνομα αυτοκίνητα, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και απεικόνιση προσώπων και εξακρίβωση στοιχείων) η ανάπτυξη τους στο οδικό δίκτυο θα υπερβεί κάθε δυνατή πρόβλεψη.

Το πλήθος των κεραιών δεν επιβάλλεται μόνο από την μειωμένη ικανότητα διαπερατότητας των νέων συχνοτήτων αλλά και από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα κληθεί το νέο δίκτυο της 5G  να διαχειριστεί.

 1. Τι περιλαμβάνουν οι νέες κεραίες 5G και που θα τοποθετηθούν;

Οι νέες κεραίες 5G πρέπει να τοποθετούνται παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που μπορεί εύκολα ή με μικρές τροποποιήσεις να γίνει εγκατάσταση: σε προσόψεις κτιρίων, σε φώτα και φανάρια στους δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων, σε στύλους ΑΤΗΚ, ΑΗΚ κλπ.

Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων μαζί, σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών ή πραγμάτων στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται (“phased arrays” - η τεχνολογία ονομάζεται MIMO πολλαπλή είσοδος - πολλαπλή έξοδος), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης (στις ΗΠΑ 10 έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που συναντούμε σήμερα σε σταθμούς βάσης 2G, 3G, 4G).

 1. Θα υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια έκθεσης οι εκπομπές ακτινοβολίας από τα δίκτυα 5G;

Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια, αλλά μόνο «όρια αναφοράς», αφού κανένας δεν ξέρει ακριβώς από ποιο όριο ξεκινούν οι βλαβερές επιπτώσεις. Σήμερα οι υπερβάσεις των λεγόμενων ασφαλών ορίων έκθεσης από τις υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι σπάνιες. Τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας είναι πολύ υψηλά, καθώς αναγνωρίζουν μόνο άμεσες θερμικές επιδράσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως προτείνουν πολλοί επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα σήμερα ως όρια δεχόμαστε μόνο την τιμή πυκνότητας σε μW/m2 ενώ αγνοούμε εντελώς έναν σημαντικό παράγοντα που είναι η διάρκεια έκθεσης η οποία μπορεί να είναι  εξαιρετικά μεγάλη αφού ήδη για πολλούς έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Ωστόσο, με τα νέα δίκτυα 5G ακόμη υπάρχει φόβος ότι θα έχουμε συχνές στιγμιαίες υπερβάσεις ακόμα και των υπερβολικά υψηλών ισχυόντων ορίων ασφαλείας λόγω του τρόπου λειτουργίας, του σήματος και της αρχιτεκτονικής των κεραιών 5G.

Στην έκθεση της εταιρείας Ericson, αναφέρεται ότι τα δίκτυα 5G θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης σε χώρες με σημαντικά χαμηλότερα όρια από αυτά που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP = International Commission on Non Ionizing Radiation Protection). Ως Εθνικά Όρια Έκθεσης έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας τα επίπεδα αναφοράς που αναφέρονται στη σύσταση της ΕΕ 1999/519/ΕΚ.

Σε πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Μονακό, η Ελβετία κ.α. όπου υπάρχουν αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας, δεν είναι εύκολη η πλήρης ανάπτυξη του 5G.

Ακόμη και όπου οι εκπομπές των νέων κεραιών είναι μέσα στα όρια της νομοθεσίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, όπου υπάρχει κεραία 5G, θα υπάρχουν πάγιες και συνεχείς υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν κάποιοι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια (Europeam 100 W/m2).

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος έκθεσης του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της επέκτασης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (αύξηση κεραιών, προσθήκη σημάτων 3G, 4G) αλλά και της ευρύτερης χρήσης ασύρματων συσκευών, είναι ήδη δύσκολο να πετύχουμε τόσο χαμηλούς μέσους όρους έκθεσης, πόσο μάλλον με τα νέα δίκτυα 5G. Θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των συνολικών επιπέδων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Δηλαδή, θα πρέπει να υπολογίζονται οι συνεισφορές όλων των πηγών εκπομπής, κι όχι μόνο οι εκπομπές από τον υπό αξιολόγηση σταθμό ραδιοεπικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 28.09.2018 το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας που προνοεί δραστική μείωση των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ο περί της Θέσπισης Ασφαλών Για την Υγεία Εθνικών Ορίων Έκθεσης σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία) (μπορείτε να βρείτε την πρόταση νόμου στο https://cyprusgreens.org/index.php/environment/mobile-antennas).

 1. Επιστήμονες ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G

Ομάδα περισσότερων από 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία (https://cyprusgreens.org/index.php/environment/mobile-antennas).

Οι επιστήμονες προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας, των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, των εγκύων, των ασθενών και των παιδιών.

 1. Οξειδωτικές βλάβες από την ασύρματη ακτινοβολία δείχνει το 93% των ερευνών!

Σύμφωνα με επισκόπηση του 2016, το 93% των ερευνητικών μελετών που διερεύνησαν το οξειδωτικό στρες, έδειξε ότι η ασύρματη έκθεση δημιούργησε αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Η επαγωγή οξειδωτικού στρες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό πολλών καρκινογόνων ουσιών και μπορεί να οδηγήσει σε μια σωρεία επιβλαβών επιδράσεων στο σώμα, από καρκίνο μέχρι αυτοάνοσα νοσήματα.

"Υπάρχει ένα σημαντικός όγκος δεδομένων που αποδεικνύει ότι αυτή η τεχνολογία είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ηλεκτρομαγνητικά κύματα 5 χιλιοστών (5G) είναι γνωστό ότι θερμαίνουν τα μάτια, το δέρμα και τους όρχεις. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως τα έμβρυα, τα παιδιά, τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους. Αναμένεται επίσης ότι ο αριθμός των μελισσών και των πτηνών θα μειωθεί σημαντικά.” Δρ. Lennart Hardell, MD, Καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro της Σουηδίας, ειδικευμένος σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.

“Πολλές πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έδειξαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα πολύ κάτω από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές μεταβολές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείμματα μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία στον άνθρωπο. “ Διεθνής επιστημονική έκκληση (215 επιστημόνων από 41 χώρες) International EMF Scientist Appeal σε Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), https://www.emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal.

 1. Οπτική ίνα: η ασφαλής εναλλακτική στην ασύρματη επικοινωνία και το 5G – Άρα υπάρχει τρόπος ασύρματης επικοινωνίας με χαμηλή ακτινοβολία;

Καταρχάς, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν άμεσα να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ασύρματων ακτινοβολιών στις πόλεις απλά τοποθετώντας σε μεγαλύτερο ύψος τις ήδη υπάρχουσες κεραίες.

Επίσης το κράτος θα έπρεπε να υποχρεώνει τις εταιρείες να μοιράζονται τα ίδια σημεία εγκατάστασης (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες π.χ. Παναμάς).

Ωστόσο υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά μοντέλα ασύρματης τηλεπικοινωνίας χαμηλής ακτινοβολίας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Πρόληψης της Ιταλίας έχει ήδη κάνει μελέτη για την εφαρμογή στην Βενετία ενός μοντέλου αντικατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (η πρόταση τους παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων).

Προτείνεται η χρησιμοποίηση δικτύων μικροκυψελών που θα συνδέονται με οπτικοηλεκτρονικά κέντρα με οπτικές ίνες.

Οι οπτικές ίνες προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, περισσότερη ασφάλεια (η ασύρματη μετάδοση πληροφοριών υποκλέπτεται εύκολα) και ελάχιστη ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

Από την άλλη, πολλοί ειδικοί προτείνουν στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην ενσύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή.

Η έκθεση δημόσιας πολιτικής για το Διαδίκτυο και το μέλλον των σταθερών γραμμών και των ασύρματων δικτύων, "Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks", που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής των ΗΠΑ (NISLAPP), θεωρεί απαραίτητη την διατήρηση και ανάπτυξη ενσύρματων, και όχι ασύρματων τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

 1. Πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην εγκατάσταση δικτύων 5G;

Τα νέα δίκτυα 5G με τις εκατομμύρια νέες κεραίες τους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Πόλεις όπως το Βρυξέλες, η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Portland Oregon, η Petaluma, το Palm Beach και η Mill Valley στην Καλιφόρνια και το Doylestown στην Πενσυλβάνια ψήφισαν και πέρασαν πολιτικές για να σταματήσουν τα 5G, ενώ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πολιτών που ζητούν την αναστολή της εφαρμογής της 5G.

Οι πολίτες σε όλα τα κράτη πρέπει να οργανώσουν και να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη νομοθεσία που αυξάνει τις κεραίες στις γειτονιές, ενημερώνοντας την τοπική κοινότητα και τους πολιτικούς φορείς για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση νέων δικτύων 5G και για τις ασφαλείς εναλλακτικές μεθόδους τηλεπικοινωνίας.

Παράλληλα με τους πολίτες θα πρέπει και η πολιτεία να αναλογισθεί τις ευθύνες της και να θέσει όρους και κανόνες με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών

 1. Πηγές πληροφόρησης
 • Η διεθνής επιστημονική έκκληση “INTERNATIONAL APPEAL: Stop 5G on Earth and in Space” που έχει αποσταλεί στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της υφηλίου και στα ελληνικά  www.5gspaceappeal.org, μαζί με τις 150000 υπογραφές, περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε μαζί με εκτενείς αναφορές και μπορεί να μοιραστεί / αποσταλεί αυτούσια (https://cyprusgreens.org/index.php/environment/mobile-antennas)
 • Η έκκληση του Ογκολόγου Σουηδού Καθηγητή L. Hardel με τίτλο EMF Call  www.emfcall.org με τις υπογραφές 180 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και αυτό μεταφρασμένο σε μερικές γλώσσες δίνει μια πλήρη εξήγηση για τα ανεπαρκή «όρια ασφαλείας» που υιοθετεί σήμερα η ICNIRP και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και τις επερχόμενες υπερβάσεις με την υιοθέτηση της 5G.
 • Το 5G Appeal του 2017 με υπογραφές από 240 ειδικούς https://www.5gappeal.eu από όλον τον κόσμο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έντονη διαμαρτυρία και κριτική για τις επιπτώσεις της 5G στη δημόσια υγεία και γενικότερα στην υγεία των πολιτών των Ευρωπαϊκών κρατών.
 • Ενημερωτικό φυλλάδιο για το θέμα έχει εκδώσει ο φορέας Environmental Health Trust (https://ehtrust.org/wp-content/uploads/5G_What-You-Need-to-Know.pdf) ο οποίος έχει ανεβάσει και ιστοσελίδα με επιστολές ιατρών που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις (https://ehtrust.org/small-cells-mini-cell-towers-health-letters-scientists-health-risk-5g/).
 • Πλήρη ανάλυση των ασφαλών ενσύρματων εναλλακτικών στα ασύρματα δίκτυα 5G περιλαμβάνει η έκθεση "Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks" (http://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2018/05/Wires.pdf), που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής των ΗΠΑ. Περισσότερο ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επίσης και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» http://paidi.com.cy/.

 

 1. Άλλες επιπτώσεις της 5G

H 5G θα έχει αποδεδειγμένα, ένα τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα και όπως μας δηλώνουν οι επιστήμονες διεθνώς, θα επηρεάσει δυσμενώς και την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και πειράματα θα υπάρξουν και σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη.

Ζητούμε να ανασταλεί η εφαρμογή των δικτύων 5G μέχρι να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν βλάπτουν στην υγεία των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Μέτση για τη συμβολή του στη συγγραφή του κειμένου.

Πηγή: https://www.home-biology.gr/

Τι πρέπει να ξέρετε για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας;

 1. Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α. Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης: δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια, σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα κ.α.

Σε αραιοκατοικημένες περιοχές οι κεραίες εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ και έχουν ακτίνα κάλυψης ως 20 χιλιόμετρα.

Στις αστικές περιοχές χρησιμοποιούνται κεραίες με μικρότερη ισχύ.

Όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή, τόσο περισσότερες είναι οι κεραίες.

Ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά κ.α. για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.

 

 1. Υπάρχει κάποιος χάρτης με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να ενημερώνονται για την τοποθέτηση κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί καθώς και οι μετρήσεις που τις αφορούν.  Στη σελίδα θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.  Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας! (http://www.emf.mcw.gov.cy/decemfmap/dec-emfmap.html)

Να έχετε υπόψη ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κεραίες που είναι αδειοδοτημένες. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά λειτουργούν κανονικά.

 1. Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ότι είναι προτιμότερο για την υγεία μας να υπάρχουν παντού κεραίες;

 

Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει ότι με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κινητό σας τηλέφωνο θα έχει καλύτερο σήμα και θα σας επιβαρύνει λιγότερο όταν μιλάτε σε αυτό. Βέβαια η ακτινοβολία κατά τη διάρκεια συνομιλίας είναι περιορισμένου χρόνου ενώ η ακτινοβολία από τις κεραίες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή σου σε εκθέτουν σε 24ωρη ακτινοβολία που χρονικά είναι περισσότερο επιβαρυντική.

Ωστόσο, με περισσότερες εγκατεστημένες κεραίες αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεστε κοντά σε μια, δύο ή περισσότερες κεραίες και να δέχεστε αθροιστικά μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας αφού οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον, κάθε φορά που εγκαθίσταται μία νέου τύπου κεραία δεν σταματάει η εκπομπή των παλαιότερου τύπου κεραιών, καθώς υπάρχουν πολλοί συνδρομητές με τηλέφωνα που δεν υποστηρίζουν τα νέα σήματα.

Για παράδειγμα, όταν θα εγκατασταθούν οι χιλιάδες νέες κεραίες τύπου 5G, δεν θα σταματήσει η ταυτόχρονη εκπομπή των κεραιών τύπου 4G, 3G ακόμα και 2G για να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και τα παλαιότερης τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αυξάνει κάθε χρόνο τις συνολικές εκπομπές από τους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

 1. Ποιο είναι το μηνιαίο ενοίκιο που πληρώνουν οι πάροχοι για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα σας;

 

Έχουν ακουστεί διάφορα ποσά, ανάλογα με την τοποθεσία, την κάλυψη, την ανάγκη του πάροχου για την εν λόγω κεραία κτλ. Είναι περισσότερα τα έσοδα αν κάποιος συνεργαστεί και με τις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουμε μέχρι τώρα στην Κύπρο.

Ο ιδιώτης που εγκαθιστά μια κεραία στην ταράτσα του:

 • αμείβεται αδρά από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας,
 • δέχεται ελάχιστη ποσότητα από την ακτινοβολία της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται στις γύρω κατοικίες,
 • περιορίζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας την κεραία σε γειτονικό σημείο, εκθέτοντας εκείνον σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και πιθανώς επηρεάζοντας και την αξία του ακινήτου του.
 1. Τι απαιτείται για τη νόμιμη εγκατάσταση μιας κεραίας;

 

 • Υποβολή αίτησης και αδειοδότηση από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
 • Υποβολή αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας από τις Πολεοδομικές Αρχές (σε κάποιες περιπτώσεις).
 • Υποβολή αίτησης για χορήγηση Οικοδομικής Άδειας από Οικοδομικές Αρχές (Δήμους, Έπαρχους).
 1. Επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής δίπλα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία κλπ;

 

Τα παιδιά, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες.

Ιδιαίτερα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας πάνω σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.

 1. Τι μπορούμε να κάνουμε αν διαπιστώσουμε παράνομη εγκατάσταση κεραίας;

 

Μετά την έγγραφη απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, μελετάμε τα στοιχεία και εφόσον δεν έχει ακολουθήσει έστω σε μία από τις ανωτέρω υπηρεσίες την απαιτούμενη διαδικασία, ενημερώνουμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παράνομη εγκατάσταση και ζητούμε την κατεδάφιση της παράνομης οικοδομής.

Για να αντιληφθείτε εάν υπάρχει παρανομία καλό είναι να μελετήσετε την εντολή 3 του 2006 του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία αποτελεί το μοναδικό νομοθετικό κείμενο που καθορίζει τη χωροθετική πολιτική για τις κεραίες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15.03.2019 εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών) πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που καθιστά την εντολή 3 του 2006, νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιφέρει σημαντικές αλλαγές (ο περί Χωροθέτησης των Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας Νόμος του 2019) (μπορείτε να βρείτε την εντολή και την πρόταση νόμου στο https://cyprusgreens.org/index.php/environment/mobile-antennas).

Αν παρατηρήσουμε τυχόν παρανομίες ή αδιαφορία από τη Δημόσια Διοίκηση ή εσκεμμένες καθυστερήσεις από μέρους της, μπορούμε να απευθυνθούμε στην Επίτροπο Διοικήσεως που αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή.

Εφόσον δεν υπάρχει άδεια τοποθέτησης κεραίας, είναι πιθανό να φέρουμε αποτέλεσμα πιέζοντας την ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου είναι τοποθετημένη η κεραία.

Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οργανώσεις όπως η «Ασπίδα» ή «EMF Cyprus», που καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια για την απόσυρση των παράνομων κεραιών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Όσον αφορά τα επίπεδα ακτινοβολίας, οι κεραίες κατά κανόνα εκπέμπουν εντός των εθνικών ορίων και δύσκολα θα βρούμε κεραία που θα εκπέμπει σε πυκνότητα ακτινοβολίας πάνω από τα εθνικά όρια τα οποία είναι εντελώς ξεπερασμένα αφού βασίζονται στα όρια της ICNIR του 1998.

 1. Είναι αλήθεια ότι αν βρίσκομαι κάτω από την κεραία δεν δέχομαι ακτινοβολία;

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται πλευρικά κυρίως στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων από το σημείο εκπομπής, επιβαρύνοντας περισσότερο τα δωμάτια που «βλέπουν» προς την κεραία.

Ωστόσο και τα κτίρια στα οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες δέχονται ένα (συνήθως μικρότερο) μέρος της ακτινοβολίας τους.

Ανάλογα με την κατεύθυνση των κεραιών μπορεί να επιβαρύνεται σημαντικά ο ακριβώς από κάτω όροφος.

Οι υπόλοιποι όροφοι του ίδιου κτιρίου επιβαρύνονται συνήθως επίσης μέσω ανακλάσεων της ακτινοβολίας στα απέναντι κτίρια. Πιο επιβαρημένα είναι τα σημεία που βλέπουν σε τζάμια. Εντός του αστικού ιστού τα επίπεδα ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης μπορούν να λάβουν εξαιρετικά υψηλές τιμές και υπάρχει η δυνατότητα να προέρχονται από 2 ή και περισσότερες κεραίες.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο ή σε γειτονικά κτίρια προτείνουμε να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

 1. Πως θα μετρήσω τις ακτινοβολίες που δέχομαι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής;

 

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης εξαιτίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας (εμφανών και μη) αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας ένα μετρητή ακτινοβολίας.

Οι μετρητές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων μετρούν την πυκνότητα ισχύος σε μW/ m2 (μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο) που οφείλεται σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi), κινητά τηλέφωνα, baby monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών), συσκευές Bluetooth, κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια, φούρνους μικροκυμάτων, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Εναλλακτικά μπορείτε να διαπιστώσετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο σας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού, ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Για το καλύτερο αποτύπωμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων απαιτούνται ειδικές γνώσεις και κατάλληλα όργανα ώστε να αποτυπωθεί η συνολική ακτινοβολία του χώρου και ενδεχομένως από συχνότητες που εντάσσονται στο διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων όπως αυτές της Wi Max και 5G.  Για την τελευταία και λόγω της αρχιτεκτονικής των κεραιών ΜΙΜΟ απαιτείται σύγχρονη τεχνογνωσία και όργανα υψηλών συχνοτήτων για την σωστή εκτίμηση και αποτύπωση της ακτινοβολίας

 1. Πιθανά ή αποδεδειγμένα καρκινογόνες οι ασύρματες ακτινοβολίες;

 

Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα πιθανά καρκινογόνα. Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens). Μέχρι σήμερα η ΠΟΥ έχει κατατάξει την ασύρματη ακτινοβολία στην κατηγορία 2Β για πιθανώς καρκινογόνα.

Αν και ο Δρ Miller, υποστηρίζει ότι "Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασύρματη ακτινοβολία είναι καρκινογόνος έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν", η κατάταξη των ασύρματων ακτινοβολιών στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα, είναι κάτι που δύσκολα θα γίνει την εποχή που η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινητή τηλεφωνία και το Wi-Fi.

Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι.

Εκτός των στοιχείων που παρουσιάζει ο Dr. Miller, η εκτενής μελέτη της NTP της Αμερικής, και η μελέτη του Ramazzini Institute της Ιταλίας, προσθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμφάνιση καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα που έχουν εκτεθεί σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία και μάλιστα σε συχνότητες της 2G και 3G. Oι 35 μελέτες που επικαλείται ο Dr. Martin Pall στο βιβλίο του 5G Great Risk for EU, US and International health δίνουν μια πλήρη και σαφή εικόνα των καρκινικών συμπτωμάτων που είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, που είναι πλέον και νομοθετημένη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου δηλαδή υπάρχει ακόμα ασάφεια ή αμφιβολία για την επικινδυνότητα ενός υλικού, συστήνεται αυτό να μην χρησιμοποιείται μέχρι την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Το ίδιο ισχύει και για την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση του θέματος των επιπτώσεων στην υγεία (για τις οποίες κάποιοι αμφιβάλλουν), πρέπει να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής και προφύλαξης.  Εκτός από την αρχή της προφύλαξης η εγκατάσταση του δικτύου 5G έρχεται σε πλήρη αντίθεση των αρχών των: The European convention of Human rights

The UN Conventions of the rights of a Child

The EU directive on the conservation of Natural Habitats

The EU directive on the conservation of Wild Birds

The UN world summit on sustainable development

The declaration of the UN on human environment

The Nuremberg Convention

Αλλά και πολλών άλλων διεθνών συμβάσεων που σήμερα βρίσκονται εν ισχύ.

 1. Τι δείχνουν έρευνες κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

 

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού:

 • Στο Ισραήλ: 300% αύξηση των καρκίνων (900% για τις γυναίκες) σε απόσταση 350 μ. (Wolf).
 • Στη Γερμανία: περισσότεροι καρκίνοι και γρηγορότερη εμφάνιση τους (8 χρόνια νωρίτερα) για αυτούς που διέμεναν σε απόσταση 400 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 10 χρόνια.
 • Στην Ισπανία: αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα σε απόσταση 300 μ. (Santini).
 • Στην Ολλανδία: αύξηση πονοκεφάλων, πόνου και ναυτίας.
 • Στην Ισπανία: σημαντικότερες επιδράσεις η κατάθλιψη, η κούραση, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα (Oberfeld).
 • Στη Βραζιλία: το 80% των θανάτων από καρκίνο στο Belo Horizonte καταγράφηκε σε απόσταση 500 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Dode).

Όλες οι πιο πάνω σοβαρές ενδείξεις, δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες από τις αρχές.

 

ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΕΣ. ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! 

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Μέτση για τη συμβολή του στη συγγραφή του κειμένου.

Πηγή: https://www.home-biology.gr/

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ – Να σταματήσει η 5G στην ΓΗ και το Διάστημα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 

Προοίμιο

1.    ΕΠΕΙΔΗ η ραγδαία εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών έχει συνδυαστεί με αυξημένη ανησυχία σε σχέση με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

2.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων 3 KHz - 300 MHz ως Δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Κατηγορία 2Β)

3.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ το ψήφισμα 1815/2011 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται στην ανάγκη αναθεώρησης των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και στην Εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης και συνετούς Πρόληψης.

4.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ o Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος μαζί με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος του παιδιού και τον Αυστριακό Ιατρικό Σύλλογο υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Λευκωσίας για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοκυμάτων αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με την υιοθέτηση δράσεων πρόληψης και την καθιέρωση κανόνων προσεκτικής διαχείρισης

5.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ως εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα επίπεδα αναφοράς που καθορίζονται στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΚ και όπως φαίνεται από όλες τις πρόσφατες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, τα όρια αυτά δεν είναι όρια ασφαλείας, διότι λαμβάνουν υπόψη μόνον τις βραχυπρόθεσμες θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο και όχι τις μακροπρόθεσμες βιολογικές επιδράσεις στην υγεία σε άτομα που εκτίθενται χρόνια σε τέτοιου είδους ακτινοβολία.

6.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΚ όσο αφορά στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασιζόμενες στην Αρχή της Προφύλαξης και Συνετούς Αποφυγής.

7.    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ οι περισσότερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από οικίες, σχολεία και άλλα κτίρια με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της χρόνιας έκθεσης του κοινού  σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, ειδικότερα των παιδιών που ο οργανισμός τους ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και ο κίνδυνος παρουσίας σοβαρής βλάβης είναι ακόμα μεγαλύτερος.

8.    Και ΕΠΕΙΔΗ πολλές σύγχρονες έρευνες, αποδεικνύουν σαφή αποτελέσματα για βλάβες στην υγεία από την χρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

   
 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Συνοπτικός τίτλος

9.    Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Θέσπισης Ασφαλών Για την Υγεία Εθνικών Ορίων Έκθεσης σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία.

   

Ερμηνεία

10. «αρμόδια αρχή» σημαίνει το Υπουργείο Υγείας

«ηλεκτρομαγνητικά πεδία» σημαίνει τα στατικά ηλεκτρικά, τα στατικά μαγνητικά και τα χρονικώς μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά, μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες 3 KΗz εώς 300 GHz˙

 «εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» σημαίνει τα όρια που καθορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου˙

   

Καθορισμός εθνικών ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

11.  Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιωνδήποτε άλλων Νόμων ή Κανονισμών τα εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ορίζονται σε επίπεδα του 1/100 των ορίων που υιοθετεί η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΚ.

   

Διεξαγωγή μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

12. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο διεξαγωγής και τη διεξαγωγή μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με σκοπό την αξιολόγηση της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία βάσει των περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου και Κανονισμών.

   

Ενημέρωση αρμόδιας Αρχής

13. Όλες οι μετρήσεις που αφορούν στην έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαβιβάζονται στην αρμόδια Αρχή για ενημέρωση.

   

Αρμοδιότητες αρμόδιας Αρχής

14. Η αρμόδια Αρχή:

(α) Διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

(β)  Προωθεί μέτρα ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων για τις επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

   

Ποινές

15. Οποιοδήποτε πρόσωπο στο οποίο επιβάλλονται υποχρεώσεις με βάση το Νόμο αυτό παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε διατάξεις του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών που θα εκδοθούν με βάση αυτόν, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες Ευρώ ή σε φυλάκιση που δε θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και στις δύο αυτές ποινές.

   

Εξουσία έκδοσης Κανονισμών

16. Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για τον καθορισμό κάθε θέματος το οποίο χρήζει ή είναι δεκτικό καθορισμού.

.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σκοπός  της πρότασης νόμου είναι η νομοθετική ρύθμιση πιο ασφαλών εθνικών ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ασύρματης κινητής τηλεφωνίας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, με την υπό αναφορά πρόταση νόμου τα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα τίθενται στο  του 1/100 των ορίων που υιοθετεί η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΚ.

Σημειώνεται ότι παρόμοια πρακτική έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιταλία αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως η Ελβετία, η Κίνα η Ρωσία και άλλες, βασιζόμενες στην αρχή της προφύλαξης και της συνετούς αποφυγής.

Γιώργος Περδίκης

Πρόεδρος

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Κατεβάστε την πρόταση νόμου σε pdf

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

 

ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο

 1. Συνοπτικός τίτλος

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. Ερμηνεία

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

 1. Γενικά κριτήρια χωροθέτησης
 2. Απαιτούμενα σχέδια και έγγραφα
 3. Όροι πολεοδομικής άδειας

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. ΚΔΠ 3/2006
 2. Έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου

 

 

 

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Επειδή οι σύγχρονες αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, και

Επειδή προκειμένου να επιτευχθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών μέσων ραδιοκυμάτων απαιτείται η εγκατάσταση δικτύου από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας ως δέκτες και πομποί ραδιοκυμάτων, και

Επειδή δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς η έκταση και το μέγεθος των επιπτώσεων στην υγεία από τις εκπομπές ραδιοκυμάτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους περιοχών όπου εγκαθίστανται σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας,

Επειδή επιβάλλεται να εφαρμοστεί η «αρχή της συνετής προφύλαξης», δηλαδή η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, και

Επειδή θα πρέπει να διασφαλιστεί η ορθή και επιτυχής ένταξη των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στο δομημένο, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές και ομάδες πολιτών, και

Επειδή κρίνεται ότι ο καθορισμός επακριβών και μη αμφισβητούμενων κριτηρίων χωροθέτησης θα διευκολύνει τη διαδικασία τοποθέτησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, θα διασκεδάσει τις αντιδράσεις του κοινού και θα επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και την τοποθέτησή τους,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Συνοπτικός τίτλος:

 

 1. Ο παρών νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Χωροθέτησης των Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας Νόμος του 2019.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

 1. Στον παρόντα νόμο:

«Άδεια» σημαίνει την πολεοδομική άδεια που παραχωρείται από τον παρόντα νόμο για την χωροθέτηση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας.

«Άδεια Ραδιοεπικοινωνιών» σημαίνει την άδεια για εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων την οποία εκδίδει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

«Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας» σημαίνει την κατασκευή επί της οποίας προορίζεται η τοποθέτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού και/ή μηχανημάτων για την εκπομπή και /ή λήψη ραδιοκυμάτων για την καλύτερη λειτουργία και/ή εξυπηρέτηση δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

«Δημοκρατία» σημαίνει την Κυπριακή Δημοκρατία

«Εξουσιοδοτημένος φορέας»: ο φορέας ο οποίος εξουσιοδοτείται από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών με βάση τον νόμο περί Ραδιοεπικοινωνιών (146(Ι)/2002) όπως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται και το περί Ραδιοεπικοινωνιών (Διαδικασία Διαπίστευσης Νομικών Προσώπων για τη Διενέργεια Μελετών ή Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων) Διατάγμα του 2011.

«Ραδιοκύματα» έχει την ίδια έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμο του 2002 (146(I)/2002) όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται.

«Οικοδομή» έχει την ίδια έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο του 1972 (90/1972) όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 1. Γενικά κριτήρια χωροθέτησης
 1. (1) Ανάλογα με τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα η χωροθέτηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας θα γίνεται,

(α) εντός περιοχής ανάπτυξης δήμων, στις ψηλότερες οικοδομές της περιοχής, οι οποίες έχουν ύψος ίσο ή μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδομών της αντίστοιχης πολεοδομικής ζώνης. Ως όρος θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δεν θα ακτινοβολούνται γειτνιάζοντα κτήρια στα οποία διαμένουν άνθρωποι ανεξαρτήτως του εάν αυτά είναι χαμηλότερα από τα κτήρια στα οποία θα τοποθετούνται οι σταθμοί βάσεις. Ως εκ τούτου θα πρέπει με την αίτηση για πολεοδομική άδεια να υποβάλλονται τα ακόλουθα έγγραφα Α) Σχηματική απεικόνιση του υψομέτρου και των αποστάσεων των γειτνιαζόντων κτηρίων και Β) Σχέδιο εκπομπής λοβού ραδιοκυμάτων της κεραίας.

(β) σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις άλλων παροχέων σχετικών υπηρεσιών, ως συνεγκατάσταση.

Νοείται ότι η Πολεοδομική Αρχή δεν θα επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών σε οικοδομή, η οποία έχει ύψος μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους όταν στην ίδια περιοχή και σε απόσταση μικρότερη των τετρακοσίων (400) μέτρων από το χώρο εγκατάστασης του σταθμού, υπάρχουν ή επιτρέπεται να ανεργεθούν ψηλότερα κτήρια, με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την τοπογραφία της περιοχής και την υψομετρική διαφορά του εδάφους.

Νοείται περαιτέρω ότι η Πολεοδομική Αρχή είναι δυνατόν να χορηγήσει προσωρινή πολεοδομική άδεια η διάρκεια της οποίας δεν θα ξεπερνά τα 2 έτη και η οποία θα συνοδεύεται από συμφωνία με βάση το άρθρο 43 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, η οποία θα προνοεί ότι δεν θα ανανεωθεί η άδεια εάν υπάρχουν ψηλότερα κτήρια στην περιοχή, με ύψος ίσο ή μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτής.

(γ) Εντός περιοχής ανάπτυξης κοινότητας και εκτός περιοχής ανάπτυξης σε άγονη γη σε πυλώνα ύψους πέραν των 11 μέτρων.

(2) Απαγορεύεται η χωροθέτηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας:

(α) επί ισόγειας, διόροφης, ή τριόροφης οικοδομής

(β) Σε απόσταση μικρότερη των τετρακόσιων (400) μέτρων από βρεφοκομικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, γηροκομείο, νοσοκομείο ή νοσηλευτήριο

(γ) Εάν τεκμηριωμένα όπως προκύπτει από τα σχέδια κατεύθυνσης εκπομπής που θα κατατεθούν, ακτινοβολούνται γειτνιάζοντα κτήρια, ανεξαρτήτως υψομέτρου και σε απόσταση μικρότερη των τετρακοσίων (400) μέτρων.

(δ) Εντός αρχαιολογικού χώρου

(ε) Σε διατηρητέα οικοδομή ή σύνολα ή περιοχές, σε ιστορικούς ή παραδοσιακούς πυρήνες οικισμών ή σε οικισμούς που παρουσιάζουν ειδικό κοινωνικό, αρχιτεκτονικό, ιστορικό ή άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό

(στ) Σε καθορισμένη περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, προστατευόμενο τοπίο.

(3) Για σκοπούς ορθής και ευαίσθητης ένταξης στο περιβάλλον και μετριασμού της οπτικής και αντιληπτικής όχλησης, και προκειμένου η ανάπτυξη να εντάσσεται με ευαισθησία στη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής, να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, κατά τρόπο ώστε να μειώνεται η προβολή του σταθμού στο τοπίο και να περιορίζεται η αισθητική του παρέμβαση, επιβάλλονται όροι ώστε:

(α) Να γίνεται χρωματική προσαρμογή του σταθμού σύμφωνα με τα επικρατούντα χρώματα της οικοδομής και του δομημένου ή φυσικού περιβάλλοντος

(β) Να γίνεται οργανική ενσωμάτωση του εξοπλισμού του σταθμού με τμήματα της οικοδομής ή της βάσης πάνω στην οποία θα στηριχθεί και

(γ) Να γίνεται απόκρυψη του εξοπλισμού του σταθμού σε τμήματα της κατασκευής ή του περιβάλλοντος στο οποίο θα εγκατασταθεί.

(4) Η πολεοδομική άδεια για την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας θα αφορά το σταθμό και τις εγκαταστάσεις που αποτελούν άμεσα μέρος του σταθμού και όχι άλλα τμήματα της οικοδομής ή την οικοδομή ως σύνολο και θα χορηγείται μόνο σε περίπτωση υφιστάμενης οικοδομής, για την οποία έχουν εξασφαλισθεί όλες οι αναγκαίες άδειες.

 1. Απαιτούμενα σχέδια και έγγραφα
 • Για την υποβολή αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας, πρέπει να υποβάλλεται ειδικό έντυπο αίτησης και τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) Σχέδια σταθμού (χωροταξικό, κατόψεις, όψεις, τομές) και έκθεση συμμόρφωσης με τα χωροταξικά κριτήρια του άρθρου 3.

(β) Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον ή προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον (με σχετική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής) ή έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής, ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου.

(γ) Συγκατάθεση από αρμόδιο πρόσωπο. Ως αρμόδιο πρόσωπο θεωρείται ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες της ακίνητης ιδιοκτησίας ή πληρεξούσιος αντιπρόσωπός του. Σε περίπτωση κοινόκτητης οικοδομής, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224), αρμόδια πρόσωπα θεωρούνται όλοι οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των μονάδων της κοινόκτητης οικοδομής ή οι νόμιμοι αντιπρόσωποι τους.

         

(δ) Σε περίπτωση που ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να εγκατασταθεί σε δασική ή κρατική γη, υποβάλλεται επιπρόσθετα βεβαίωση από το Τμήμα Δασών ή το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αντιστοίχως, ότι το υπό αναφορά τεμάχιο δεν έχει άλλες δεσμεύσεις, ενώ απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας πλησίον βιοτόπων η εκτροφείων πτηνών η άλλων ζώων. Σε περίπτωση εγκατάστασης σε τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εξασφαλίσει και την έγκριση του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών.

Νοείται ότι πολεοδομική άδεια σε δασική ή κρατική γη χορηγείται με την επιφύλαξη της έγκρισης της εκμίσθωσης της γης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 1. Όροι Πολεοδομικής Άδειας

 

(1) Σε πολεοδομική άδεια που χορηγείται από Πολεοδομική Αρχή θα τίθενται, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι τυπικοί όροι:

(α) Ο αιτητής θα εξασφαλίσει άδεια ραδιοεπικοινωνιών από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί άδεια ραδιοεπικοινωνιών, τότε η πολεοδομική άδεια θα θεωρείται ως τερματισθείσα. Η άδεια ραδιοεπικοινωνιών θα συνοδεύεται από μετρήσεις των υφιστάμενων επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από εξουσιοδοτημένο φορέα. Οι μετρήσεις ακτινοβολίας θα πρέπει να διενεργούνται και εντός γειτνιαζόντων κτηρίων παιδικών σταθμών, νοσοκομείων κ.τ.λ., έτσι ώστε να βεβαιώνεται το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ότι δεν υπάρχει ακτινοβολία εντός των κτηρίων αυτών.

Νοείται ότι άδεια ραδιοεπικοινωνιών παρέχεται μόνο εφόσον τα όρια επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως έχουν καταγραφεί στις μετρήσεις, δεν ξεπερνούν τα εθνικά όρια όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.

(β) Η άδεια θα συνοδεύεται από συμφωνία, με βάση το άρθρο 43 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, μεταξύ της Πολεοδομικής Αρχής και του αιτητή, με βάση την οποία η πολεοδομική άδεια θα θεωρείται ως τερματισθείσα και ο αιτητής θα έχει υποχρέωση να μετακινήσει οποιαδήποτε σχετική κατασκευή μέσα σε καθοριζόμενη χρονική περίοδο, σε περίπτωση που η άδεια ραδιοεπικοινωνιών τερματισθεί, ή ανασταλείσα σε περίπτωση που η άδεια ραδιοεπικοινωνιών ανασταλεί, με αποτέλεσμα ο σταθμός να πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας και να παραμείνει ανενεργός για όσο διάστημα θα ισχύει η ανάκληση της άδειας ραδιοεπικοινωνιών.

(γ) Η άδεια αφορά αποκλειστικά το σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας και τον άμεσα σχετιζόμενο χώρο της αντίστοιχης οικοδομής, κατασκευής ή τμήμα γης και όχι άλλα τμήματα της οικοδομής, άλλες κατασκευές ή τεμαχίο γης.

(δ) Οι πρόνοιες του παρόντος νόμου δεν απαλλάσσουν τους φορείς εγκατάστασης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας από υποχρεώσεις που απορρέουν από άλλες νομοθεσίες. Πριν την έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών αναφορικά με την εγκατάσταση του σταθμού θα πρέπει να εξασφαλιστούν οποιεσδήποτε άλλες άδειες ή εγκρίσεις απαιτούνται σύμφωνα με οποιονδήποτε άλλο Νόμο.

 • Σε κάθε περίπτωση ο παροχέας της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας πριν την υποβολή αίτησης πολεδομικής άδειας ενημερώνει με γραπτή ανακοίνωσή του την πρόθεση του για υποβολή αίτησης παροχής τέτοιας άδειας:

(α) την τοπική αρχή αυτοδιοίκησης στα όρια της οποίας σκοπείται η εγκατάσταση του σταθμού και

(β) τους κατοίκους της περιοχής που ευρίσκονται σε απόσταση τετρακοσίων (400) μέτρων από την οικοδομή επί της οποίας σκοπείται η εγκατάσταση του σταθμού.

Νοείται ότι τυχόν ενστάσεις από περίοικους θα πρέπει να υποβάλλονται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης πρόθεσης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ενώ η Πολεοδομική Αρχή εξετάζει τις ενστάσεις εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κλεισίματος της διορίας υποβολής ενστάσεων.

Ο αιτητής επισυνάπτει στην αίτησή του τις αναφερόμενες έντυπες ανακοινώσεις του. Η αίτηση κρίνεται ως μη αποδεκτή και δεν μπορεί να εξεταστεί εάν οι εν λόγω ανακοινώσεις δεν επισυναφθούν κατά την υποβολή της αίτησης.

Πέραν των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο για την τελική απόφαση παροχής πολεοδομικής άδειας λαμβάνεται υπόψη και η θέση της τοπικής αρχής καθώς και το επαχθές της επιλογής του χώρου για την τοπική κοινωνία.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 1. Ο παρών νόμος θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις πρόνοιες της εντολής αριθμό 3/2006.
 1. Ο παρών νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

 

Αιτιολογική έκθεση

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να διασφαλιστεί η ορθή και επιτυχής ένταξη των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στο δομημένο, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η πρόταση νόμου καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια χωροθέτησης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας τα οποία λαμβάνουν υπόψη την αρχή της συνετής προφύλαξης ώστε να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά ευάλωτες ομάδων πολιτών, όπως είναι αυτές που είναι σε νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά.

Με την παρούσα πρόταση νόμου σκοπείται περαιτέρω η διευκόλυνση της διαδικασίας τοποθέτησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας καθώς ο καθορισμός κριτηρίων θα καθησυχάσει το κοινό που επηρεάζεται από τις κατά καιρούς εγκαταστάσεις τέτοιων σταθμών ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης και τοποθέτησης των εν λόγω σταθμών.

Γιώργος Περδίκης

Βουλευτής

Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

Κατεβάστε την πρόταση νόμου σε pdf

Ματσαράγκες με κεραίες κινητής τηλεφωνίας

2019 08 27 10 48 08

Πηγή: Φιλελεύθερος 27/08/19

Με 50 νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας απειλείται η Αγία Νάπα

Είναι διάχυτη η ανησυχία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αφού φαίνεται να συνδέονται με περιστατικά καρκίνων που καταγράφονται ανά το Παγκύπριο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά αγωνίζεται εναντίον της αυθαίρετης τοποθέτησης ΚΚΤ, ιδιαίτερα εντός οικιστικών περιοχών, όπως επιχειρείται να γίνει στην Αγία Νάπα από συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΚΚΤ είναι στον αριθμό τους 50 και η εταιρεία επιχειρεί να τις τοποθετήσει στην οικιστική περιοχή της Αγίας Νάπας, πληρώνοντας μάλιστα για τον κάθε τόπο εγκατάστασης τους, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο. Ταυτόχρονα, για τις εν λόγω κεραίες φαίνεται να μην έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια.

Οι κάτοικοι της περιοχής καθώς οι Δημοτικές Αρχές έχουν ήδη εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους για το περιστατικό, ενώ κλήθηκαν και στελέχη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να ενώσουν τη φωνή τους σε μια προσπάθεια να μην γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση τους.

Αναμένουμε ότι ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος θα συγκαλέσει άμεσα Πανδημοτική σύναξη στην οποία ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα παρουσιάσουμε πραγματικά περιστατικά καταγραμμένων επιπτώσεων σε περιοχές όπου υπάρχουν ΚΚΤ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκτιμούμε πως είναι άμεση ανάγκη η πολιτεία να βάλει τέλος στο άναρχο τρόπο λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Για τo σκοπό αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση νομού η οποία εκκρεμεί για συζητητή. Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ύπαρξη πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για την κατασκευή τους, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση των επιτρεπόμενων επιπέδων Η/Μ ακτινοβολίας.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand