Παγκόσμια μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Φέτος οι εορτασμοί για την Παγκόσμια μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, παίρνουν άλλη υπόσταση. Σε συνθήκες κορωνοϊού, αβεβαιότητας για τους τρόπους λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και ανησυχίας για τον τομέα της υγείας, πρέπει να αναλογιστούμε πολύ σοβαρά κατά πόσον λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα του παιδιού. Πρέπει ακόμα να εξετάσουμε κατά πόσον τα παιδιά συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον τους είτε αυτές οι αποφάσεις αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας είτε ακόμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να θυμίσουμε ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Είναι υποχρέωση του κράτους να σέβεται και να προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και να αποδίδει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Αυτό σημαίνει την υποχρέωση της παλαιότερης γενιάς να παραδώσει την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική μας κληρονομιά στους νεότερους με βιώσιμο τρόπο.

Στην εποχή της πανδημίας, τα δικαιώματα των παιδιών κινδυνεύουν από τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Είναι τα μέτρα περιορισμού στη διακίνηση, οι ασάφειες στον τομέα της παιδείας και οι άστατες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με την λειτουργία των σχολείων, η μείωση των ευκαιριών στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, τα μέτρα που πλήττουν το οικογενειακό εισόδημα και πολλά άλλα που απειλούν την ευημερία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των παιδιών.

Στον τομέα της παιδείας υπάρχουν μεγάλα κενά τα οποία οδηγούν σημαντικό αριθμό γονέων, στην επιλογή των ιδιωτικών σχολείων, όπου η παιδεία δεν παρέχεται δωρεάν. Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος αν το δικαίωμα των παιδιών μας στην παιδεία γίνεται πλήρως σεβαστό από την Πολιτεία και αν τους παρέχονται τα απαιτούμενα εργαλεία για ποιότητα στην εκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας, προκύπτουν και τα ζητήματα των εργαλείων που παρέχονται στα παιδιά για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν έχουν όλα τα παιδιά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο ή έστω τις βασικές γνώσεις εξοικείωσης με τα ηλεκτρονικά μέσα. Έχουν περάσει από στάδιο εκπαίδευσης για την λειτουργία των λογισμικών που θα κληθούν να αξιοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης; Προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα την εκπαίδευση των παιδιών για την χρήση των λογισμικών. Δεν πρέπει οι προσδοκίες του Υπουργείου να στρέφονται προς τους γονείς. Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Σε σχέση με το δικαίωμα στην προστασία, τίθενται πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και κυρίως αυτά που αφορούν τον ρατσισμό και τη διάκριση. Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση των Κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, με την πρόσληψη επιπλέον Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στην Υπηρεσία, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Σε σχέση με τα παιδιά με νοητικές ή άλλες αναπηρίες εντοπίζουμε ότι το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό, τόσο σε σχολικό όσο και εξωσχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, βλέπουμε ότι οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες παλεύουν από μόνοι τους νυχθημερόν για να διασφαλίσουν τα βασικά για τα παιδιά τους.

Αν θέλουμε μια κοινωνία με καλύτερο μέλλον πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια στα παιδιά μας. Αλλά κυρίως να αφήσουμε κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η προσπάθεια του Κινήματος μέσα από την πολιτική του πρακτική. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Παιδιών μας και θα επιμένουμε ώστε το κράτος να τους παρέχει όλα όσα δικαιούνται και τους αξίζουν.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand