Θαλασσινές Σπηλιές

Οι μπουλντζόνες κατεδαφίζουν τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας

13 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΓΕΙΑΣ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει την επέλαση των μπουλντόζων και των εκσκαφέων στη μοναδικής ομορφιάς ακτή των θαλάσσιων σπηλιών στην Πέγεια της Πάφου.

Αφού οι άστοχες αποφάσεις προηγούμενων χρόνων επέτρεψαν την οικιστική ανάπτυξη πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, επήλθε τελικά η καθολική καταστροφή. Ιδιοκτήτες των επαύλεων που κτίστηκαν στην περιοχή δημιούργησαν πρόσβαση με ράμπα προς την ακτή, αφού κατέστρεψαν όλο το ανάγλυφο των βράχων, ενώ έσκαψαν μεγάλο όρυγμα και τοποθέτησαν σωλήνες αποχετεύσεων. Η διοχέτευση τη όποιας  μορφής λυμάτων προς την ακτή των Θαλασσινών Σπηλιών απαγορεύεται, αφού η περιοχή έχει κηρυχθεί μνημείο της Φύσης και προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία.

Όμως φαίνεται ότι οι νομοθεσίες στην Κύπρο κατεδαφίζονται από τις μπουλντόζες με μεγάλη ευκολία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβάλουν αυστηρή ποινή στους παρανομούντες. Ζητούμε επίσης το πάθημα να γίνει μάθημα. Περιοχές προστασίας της φύσης, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιστορικά μνημεία πρέπει να προστατεύονται από την οικιστική ανάπτυξη (ιδιαίτερα της λεγόμενης μεμονωμένης κατοικίας ή των παραθεριστικών κατοικιών) με ικανού πλάτους ενδιάμεσες ζώνες (buffer zones).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε προβλέψει πριν από 10 χρόνια (όταν παραχωρήθηκε πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές ζώνη παραθεριστικής κατοικίας) την καταστροφή. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η ίδια καταστροφή στον Ακάμα (κόλπος Λάρας), στην Αλυκή Λάρνακας, στο Κάβο Γκρέκο κ.ο.κ.

Θαλασσινές Σπηλιές: Δικαιώθηκαν οι Οικολόγοι, αλλά...

22 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑ...

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη σχετικά με τις καταστροφές που εντόπισαν οι Οικολόγοι τον Ιούλιο στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος διεξήγαγε έρευνα και διαπίστωσε:

  • Παράνομη απόρριψη μπάζων και επέμβαση στην παραλία,
  • Τοποθέτηση αγωγών που ξεκινούν από υπό ανέγερση κατοικία και καταλήγουν στην παραλία της περιοχής «Θαλασσινές Σπηλιές». Η υπό αναφορά κατοικία κατασκευάζεται από την εταιρεία “Theonisi Ltd” και βρίσκεται κοντά στην οδό Θήβας και
  • Επεμβάσεις στην παραλία, στο ύψος της οδού Θήβας, με την κατασκευή αποβάθρων, κυματοθραύστη και τοποθέτηση αγωγών πλησίον της παραλίας.

Έτσι οι Οικολόγοι – για άλλη μια φορά – δικαιώνονται και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες τους. Τί γίνεται όμως μετά; Ο Βουλευτής ζητούσε να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον και να επιβληθούν κυρώσεις.

Επί αυτού του σημείου η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Γεωργίας «νίπτουν τας χείρας» τους. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού «έγινε υπόδειξη στις αρμόδιες αρχές (Έπαρχο Πάφου και Δήμαρχο Πέγειας) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών και αποκατάσταση του χώρου».

Όμως αρμοδιότητα επιβολής ποινών έχει και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος στα πλαίσια του Νόμου για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Νόμο 189(Ι)/2007). Μήπως οδηγούμαστε σε κουκούλωμα της υπόθεσης, όπως συνέβηκε πρόσφατα με τη διοχέτευση των λυμάτων στην Αλυκή Λάρνακας;

«SOS Θαλασσινές Σπηλιές» φώναξαν οι μαθητές της Λεμεσού

123

Η ΣΤ’ τάξη του Τσιρείου Δημοτικού Σχολείου στη Λεμεσό πραγματοποίησε χθες μία ξεχωριστή και πρωτοποριακή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η εκδήλωση αυτή έγινε μετά από τα τελευταία γεγονότα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, σε σχέση με τις επεμβάσεις που γίνονται από την Πάφο μέχρι την Αγία Νάπα.

Οι μαθητές με ευφάνταστα συνθήματα έδωσαν το μήνυμα ότι ανησυχούν για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Φαίνεται ότι η παιδεία θα πρέπει να ευαισθητοποιεί τα παιδιά όχι μόνο να σέβονται και να προστατεύουν, αλλά να παρεμβαίνουν και δυναμικά εκεί που χρειάζεται για να δώσουν τα μηνύματα στην κοινωνία.

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού συμμετείχε μετά από πρόσκληση στην πιο πάνω εκδήλωση και χαιρετίζει την προσπάθεια αυτή που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια από άλλα σχολεία.

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού

Ο αγώνας για την διάσωση των Θαλάσσιων Σπηλιών συνεχίζεται

4 Μαρτίου  2018

Ο  αγώνας για την διάσωση των Θαλάσσιων Σπηλιών συνεχίζεται

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΠΕΓΕΙΑ

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πέγειας στην παρουσία του Πρόεδρου του Κινήματος  κ. Γιώργου Περδίκη πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Θαλασσινές Σπηλιές, που απειλούνται από την απαράδεκτη και παράλογη οικοδόμηση για  χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της φύσης και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων περιβαλλοντικών σημείων της χώρας μας και ειδικά αυτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

Θαλασσινές Σπηλιές: Το κράτος δείχνει να κινείται, μετά την κινητοποίηση των Οικολόγων και των πολιτών

6 Μαρτίου 2018

Κάτω από την πίεση των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος φαίνεται να δείχνει στοιχειώδη αντανακλαστικά για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. Όσα μαθαίνουμε για διαταγή έρευνας από τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί το πως και μέσω ποιων διαδικασιών άλλαξαν οι ζώνες χρήσης της γης, αποτελούν θετικά σημεία. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την αδιαφορία που επεδείκνυαν οι αρμόδιοι, όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καταγγελίες και κινητοποιήσεις αγωνιζόμασταν για την προστασία της περιοχής.

2011 | Οι Οικολόγοι βγαίνουν μπροστά για την προστασία των Θαλασσινών Σπηλιών

ekdilosi diamartyrias thalassines spilies 27.3.11 053ekdilosi diamartyrias thalassines spilies 27.3.11 053ekdilosi diamartyrias thalassines spilies 27.3.11 053

Θαλασσινές Σπηλιές

9 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση

Να προστατευτούν οι Θαλασσινές Σπηλιές

Το περιβάλλον πάνω από των κέρδη των ιδιωτών

Δεδομένης της απουσίας επίσημης ενημέρωσης μετά τη σύσκεψη τεχνοκρατών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Γεωργίας, πληροφορούμαστε από τον Τύπο για όσα ελέχθησαν. Μαθαίνουμε λοιπόν, πως υπήρξε ενημέρωση προς τον Υπουργό σχετικά με τους κινδύνους για την προστασία της περιοχής, που οι κατασκευές προκαλούν.

Ταυτόχρονα όμως μαθαίνουμε για «καθησυχαστικές» αναφορές από μεριάς εμπλεκομένων φορέων, που έκαναν λόγο για δυνατότητα διατήρησης της βιοποικιλότητας, παρά την ανάπτυξη των οικοδομών.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας πως το ζήτημα γίνεται αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία, μόνο υπό την απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Εμείς θεωρούμε πως αυτή η παράμετρος, είναι μεν σημαντική, αλλά όχι η βασικότερη. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να θέτουμε την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Κύπρου σε πρώτη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε πως είναι αναγκαία η θεσμική ενημέρωση από τον κ. Καδή, σχετικά με το περιεχόμενο της σύσκεψης.

Από τη μεριά μας επαναλαμβάνουμε πως θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το καθεστώς υπό το οποίο έγινε η αλλαγή των ζωνών γης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστεί κάθε παράβαση της κείμενη νομοθεσίας και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, που φτάνουν μέχρι την κατεδάφιση των κτιρίων. Η προστασία του περιβάλλοντος αδιαπραγμάτευτα μπαίνει πάνω από τα κέρδη των ιδιωτών. 

Πρώτη και κύρια απαιτούμενη δράση από την κυβέρνηση είναι η κήρυξη της περιοχής σε λευκή ζώνη, ώστε να σταματήσει η έκδοση νέων αδειών οικοδομής για το απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται για να παρθούν οι κατάλληλες διορθωτικές αποφάσεις.

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand