Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι έφτασε η ώρα για κατοχύρωση ενός εθνικού κατώτατου ορίου μισθών. Πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα σε αξιοπρεπή αμοιβή ιδιαίτερα αυτών που είναι πιο ευάλωτοι και δεν έχουν προστασία από τις συλλογικές συμβάσεις.

Για να γίνει σωστά αυτό πρέπει να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τη βουλή.

Για αυτό εμείς προτείνουμε πως ο καθορισμός κατώτατου εθνικού ορίου μισθών πρέπει να γίνεται αντί με υπουργικό διάταγμα, όπως προτείνει η κυβέρνηση, να γίνεται μέσα από Κανονισμούς που θα ετοιμάζει η κυβέρνηση και που θα περνούν από έγκριση από τη βουλή.

Να γίνει δηλαδή μέσα από τη δικλείδα της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Κάποια επαγγέλματα πριν την κατοχύρωση τους από τις συλλογικής συμβάσεις πρέπει να προστατευτούν με ένα ελάχιστο μισθό.

Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να νιώθουν ότι η κρίση είναι πίσω μας, όμως ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες ακόμα. Υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που ζουν με μισθούς πείνας.

Επιβάλλεται σήμερα να καθοριστεί δια νομοθεσίας η έννοια του εθνικού κατώτατου ορίου μισθών.

Ακολούθως να γίνουν οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το ύψος του ελάχιστου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.

Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι για εμάς τους Οικολόγους μια κατά το δοκούν χρησιμοποιημένη αξία. Η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών (στη ζωή, στην υγεία, στην παιδεία, στην ελευθερία κ.λ.π.) αποτελεί όραμα και καθημερινή πολιτική μας πρακτική.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης τα δικαιώματα των παιδιών κινδυνεύουν από τα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής πολιτικής των κρατών. Μέτρα που πλήττουν το οικογενειακό εισόδημα και που υποσκάπτουν τις πολιτικές για την παιδεία και την υγεία. Απειλούν την ευημερία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των παιδιών.

Στον τομέα της παιδείας υπάρχουν μεγάλα κενά τα οποία οδηγούν αξιοπρόσεκτο αριθμό γονέων, στην επιλογή ιδιωτικών σχολείων, όπου η παιδεία δεν παρέχεται δωρεάν. Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος αν το δικαίωμα των παιδιών μας στην παιδεία γίνεται πλήρως σεβαστό από την Πολιτεία και αν τους παρέχονται τα απαιτούμενα εργαλεία για ποιότητα στην εκπαίδευση.

Σε σχέση με το δικαίωμα στην προστασία τίθενται πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και κυρίως αυτά που αφορούν τον ρατσισμό και τη διάκριση. Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση των Κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, με την πρόσληψη επιπλέον Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στην Υπηρεσία, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Σε σχέση με τα παιδιά με νοητικές ή άλλες αναπηρίες εντοπίζουμε ότι το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό, τόσο σε σχολικό όσο και εξωσχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, βλέπουμε ότι οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες παλεύουν από μόνοι τους νυχθημερόν για να διασφαλίσουν τα βασικά για τα παιδιά τους.

Αν θέλουμε μια κοινωνία με καλύτερο μέλλον πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια στα παιδιά μας. Αλλά προπαντός να αφήσουμε κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η προσπάθεια του Κινήματος μέσα από την πολιτική του πρακτική. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Παιδιών μας και θα επιμένουμε ώστε το κράτος να τους παρέχει όλα όσα δικαιούνται και τους αξίζουν.

 

Άλλη μια μέρα που τα χωράφια των αγροτών στην Δένεια μένουν χέρσα , καθώς οι απειλές από τον τουρκικό κατοχικό στρατό τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. 

Η προκλητική αυτή στάση και οι απαράδεκτες ενέργειες από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων, είναι πρόδηλο ότι έχουν στόχο και σκοπό. Χρησιμοποιούν την απειλή αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκειμένου να πιέσουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία να προβεί σε νέες υποχωρήσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν από το 2014 στους Ελληνοκύπριους να καλλιεργούν τα χωράφια από τα οποία εκδιώχνονται τις τελευταίες μέρες, με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμένει ως απλός θεατής απέναντι στα γεγονότα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες τις προκλήσεις του Αττίλα.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στα σχετικά διαβήματα με τα Ηνωμένη Έθνη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει περισσότερο από κάθε φορά να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

Παρακολουθούμε τα τελευταία 24ώρα το διαξιφισμό με εκατέρωθεν συγκρούσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, οι οποίες έχουν ως αφορμή φερόμενες προσεγγίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού με ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις. Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος αυτής της διαμάχης και σε τι εξυπηρετεί στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ένα κράτος φυσιολογικό, λειτουργικό και βιώσιμο δεν μπορεί να υπάρξει με εγγυήσεις και στρατεύματα, όποιος κι αν ο εγγυητής  και σε όποιον κι αν ανήκει ο στρατός. Όταν λέμε ότι δεν νοείται φυσιολογικό κράτος με ξένες εγγυήσεις δεν μπορούμε να εξαιρούμε τις εγγυήσεις από ξένους στρατιωτικούς συνασπισμούς. Αλίμονο αν  βαπτίσουμε τα τουρκικά στρατεύματα ως ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, όπως προτείναν κάποιες προσεγγίσεις οι οποίες εκφράστηκαν κατά καιρούς. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πιστοί στην αρχή ότι επιβάλλεται η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, δεν μπορούμε να δεχθούμε τις εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ή από οποιοδήποτε άλλο ξένο οργανισμό ή όποια άλλη  εγγυήτρια δύναμη σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος. 

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζει την απομάκρυνση σκουπιδιών από ιδιωτικό τεμάχιο και παρακείμενο αργάκι στην κοινότητα Κανναβιούς.

Μετά από συνεχείς πιέσεις τόσο προς το Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και στην Επαρχιακή Διοίκηση, είχαμε θετικά αποτελέσματα.

Η προσωπική παρέμβαση της Επάρχου Πάφου με την παραχώρηση κονδυλίου 1800 ευρώ, τα μπάζα και τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν.

Φυσικά το πρόβλημα στην ύπαιθρο θα λυθεί οριστικά με την δημιουργία περιφερειακών πράσινων σημείων και ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης που να στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση - επαναχρησιμοποίηση- ανακύκλωση.

1 2

Σελίδα 1 από 464
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand