Η φετινή «Ώρα της Γης Κύπρου» μετατράπηκε σε μια καινοτόμα ψηφιακή δράση για το περιβάλλον, εν μέσω πρωτοφανών παγκόσμιων συνθηκών υπό το φως της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19. Η συντονιστική ομάδα  «Ώρα της Γης – Κύπρου» -που τελεί υπό τον συντονισμό του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Νεολαίας Οικολόγων -αποφάσισε φέτος να γιορτάσει ψηφιακά  την "Ώρα της Γης"  με μια πρωτότυπη διαδικτυακή συναυλία με το μουσικό συγκρότημα Minus One, η οποία προβλήθηκε μέσω της ιστοσελίδας www.earthhourcy.org και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας στους πολίτες που εξ’ ανάγκης βρίσκονταν στο σπίτι, την ευκαιρία να γιορτάσουν όλοι μαζί την «Ώρα της Γης».

Σε δήλωση της η Συντονίστρια για την «Ώρα της Γης» Κύπρου ανέφερε: «είμαστε βαθιά συγκινημένοι από όλους όσους επέλεξαν να συμμετέχουν στη δράση «Ώρα της Γης Κύπρου» διαδικτυακά, σε μια προσπάθεια να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και τον πλανήτη μας».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τη φετινή «Ώρα της Γης», στηρίζοντας τη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Το Σάββατο της 28ης Μαρτίου, οι ενωμένες φωνές μας εισακούστηκαν σε 37 χώρες, δημιουργώντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια εμφανίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ανέφερε η κ. Σακαδάκη, «το πιο σημαντικό είναι ότι η «Ώρα της Γης 2020» υπογράμμισε με όμορφο τρόπο  την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος εν μέσω κρίσης, μεταδίδοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις σκοτεινές εποχές που διανύουμε». Η φετινή δράση, ξεκινώντας από την παγκόσμια οργάνωση για την «Ώρα της Γης» και καταλήγοντας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ανέδειξε τη δύναμη ενός κινήματος υπό την ηγεσία του λαού, υπενθυμίζοντάς μας ότι είμαστε πιο ισχυροί όταν ενεργούμε ως ομάδα.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει πρότασή για αποκοπή των επιδομάτων παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικών για όλο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης και της απαγόρευσης των συναθροίσεων και αξιοποίηση του ποσού που θα εξοικονομηθεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά ως μέρος των προτάσεων του Κινήματος σε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών στις 13/3/2020.

Είναι προφανέστατο πως κατά την εν λόγω περίοδο κανένας αξιωματούχος ή δημόσιος λειτουργός φιλοξενεί, παρευρίσκεται ή οδοιπορεί για χάριν του δημοσίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογείται η καταβολή αυτών των επιδομάτων. Γιατί λοιπόν να ξοδέψει ο κρατικός προϋπολογισμός (αλλά και ο προϋπολογισμός των 35 δήμων, των δεκάδων ανεξάρτητων αρχών, ημικρατικών οργανισμών κοκ) αυτά τα επιδόματα και να μην κατατεθούν στους λογαριασμούς που αφορούν τα επιπλέον έξοδα που πρέπει να γίνουν για αντιμετώπιση της πανδημίας;

Εξαίρεση μπορούν ασφαλέστατα να αποτελούν οι λειτουργοί της υγείας και άλλων υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρότασή μας ωστόσο απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε να καταθέσει το συμβολικό ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5000 ευρώ)  στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο διεξάγει τις έρευνες και τις αναλύσεις για εντοπισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ήδη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης έχει επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ  κ. Λεωνίδα Φυλακτού για να διευθετηθεί η κατάθεση της συμβολικής δωρεάς. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έγινε δέκτης καταγγελίας για διενέργεια κηδείας θύματος του κορωνοϊού, από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών. Σύμφωνα με την καταγγελία  έχει προκύψει επιμόλυνση οικείων του νεκρού.  Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος μας τόνισε πως θα εξεταστεί η καταγγελία και την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να μην παραδίδουν νεκρούς σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε σημαντικό να δοθούν οδηγίες για λήψη  μέτρων προστασίας του κοινού και στην περίπτωση των τελετών κηδειών. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μη αδειοδοτημένα γραφεία δεν τυγχάνουν κανενός υγειονομικού ελέγχου, δεν τηρούν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου και πιθανών να αποτελούν εστίες μόλυνσης και διασποράς διαφόρων ασθενειών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προαναφερθέντα θέματα έτυχαν πολύ έντονων συζητήσεων στα πλαίσια συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, από το 2013 έως και το 2018, αλλά εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, δεν θεώρησαν αρκετά σοβαρό το θέμα για να επιβάλουν τον νόμο.

Καλούμε τα δύο υπουργεία και τον ΟΚΥπΥ έστω και τώρα, να επιβάλουν άμεσα την νομοθεσία, να εξασφαλίσουν πως κανένα θύμα της πανδημίας δεν θα παραδοθεί σε μη αδειοδοτημένο γραφείο και ότι αυτά τυγχάνουν συνεχούς και ενδελεχούς ελέγχου και το προσωπικό τους έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει όλους τους  κανόνες. 

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε πως δεν έχει προχωρήσει καθόλου η υλοποίηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει την καύση νεκρών, με βάση τον περί της Αποτέφρωσης Ανθρώπινης Σορού Νόμος που ψηφίστηκε το 2016.

Σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο μας αναγκάζουν να προβούμε στην εξής διευκρίνηση:

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης ήταν ο μόνος που διαφώνησε στην αποπαγοποίηση των τεσσάρων θέσεων νέων Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να πληροφορήσουμε ότι η πρότασή μας για μη καταβολή των επιδομάτων για οδοιπορικά, έξοδα φιλοξενίας και παραστάσεως όλων των αξιωματούχων του ευρύτερου δημοσίου φορέα απορρίφθηκε από τη Κυβέρνηση και τη Βουλή. Η πρόταση μας προνοούσε ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα διατεθεί στον αγώνα για αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι «οι αποκοπές και άλλες εξοικονομήσεις μελετώνται συνολικά για να μην είναι απλά ένα συμβολικό μετρό».

Έχουν περάσει ήδη εβδομάδες από τότε που καταθέσαμε πρόταση για συνολικό πρόγραμμα εξοικονομήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται αλύπητα, η Κυβέρνηση να συνεχίζει να ξοδεύει αλόγιστα.

Το παράδειγμα της πρόσληψης των τεσσάρων γενικών διευθυντών που ενέκρινε  χτες - πλην Οικολόγων - η Βουλή, είναι χαρακτηριστικό.

Την εποχή του μνημονίου περάσαμε για χρόνια χωρίς γενικούς διευθυντές σε πολλά Υπουργεία (λειτουργούσαμε με αναπληρωτές).

Ο δημόσιος τομέας να σταματήσει τις σπατάλες και τις αχρείαστες δαπάνες.

Εκτός από τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται από αυτή την κατάσταση σε σχέση με τη δημόσια υγεία, έχει εντοπιστεί ακόμη μια παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας, με τη σίτιση των αδέσποτων ζωών, τόσο εντός όσο και εκτός καταφυγίων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Καδή μας πληροφόρησε πως οι εθελοντές που ανήκουν σε φιλοζωικές οργανώσεις έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται κανονικά όπως και πριν τα καταφύγια βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα. Τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς θεωρείται εργασία, νοουμένου πως έχουν μαζί τους το σχετικό έντυπο Α και βεβαίωση από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Για τους μεμονωμένους φιλόζωους που θέλουν να συνεχίσουν να ταΐζουν αδέσποτα ζώα καταβάλλονται προσπάθειες μεταξύ των δύο Υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, με τη βοήθεια και του υφυπουργού καινοτομίας για να βρεθεί μια λύση που να επιτρέπει τη συνέχιση του έργου τους χωρίς να επιτρέπονται καταχρήσεις. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την εν λόγω κατάσταση και θεωρούμε πως η συνεισφορά των εθελοντών είναι πάρα πολύ σημαντική και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε οι αρμόδιοι - ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες - να την παραμελήσουν.

 

Σελίδα 1 από 777
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand