Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της, σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί.

Το 1990 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την 1η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» ως οφειλόμενος φόρος τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την τρίτη ηλικία το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζει πως ένας τρόπος να δείξουμε την εκτίμηση των αγώνων και κόπων της τρίτης ηλικίας είναι να υιοθετηθεί η αρχή της ελάχιστης χαμηλής σύνταξης ούτως ώστε κανένας συμπατριώτης /συμπατριώτισσα να μην βιώνει δύσκολες συνθήκες και να αποκαλείται «χαμηλοσυνταξιούχος». Πέραν τούτου, πρέπει να προωθηθεί η τροποποίηση της νομοθεσίας για τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης ώστε να είναι προσιτή και σε καλό επίπεδο η φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Η αύξηση του ΕΕΕ και του επιδόματος φροντίδας, η παροχή διευκολύνσεων στα δημόσια νοσοκομεία για τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ήταν μια ανάσα ανακούφισης για τα άτομα στα οποία οφείλουμε αυτό που είμαστε σήμερα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο της Αλέκα Γράβαρη – Πρέκα.

Η Αλέκα Γράβαρη – Πρέκα ήταν η πρώτη γυναίκα λειτουργός στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Υπηρέτησε στο ΡΙΚ σχεδόν για 30 χρόνια ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή «Εμείς και ο κόσμος μας». Ενώ τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη γραμματέα στην Επιτροπή του Κλάδου Βετεράνων Δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Αιωνία της η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Η εγκληματική ενέργεια αυτή τη φορά σειρά είχε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Χαράματα Τρίτης τα συνεργεία του Δήμου Πάφου έπιασαν δουλειά.

Όπως πάντα βαθύ κλάδεμα. Πιο βαθύ δεν θα μπορούσε να γίνει. Πέρα τούτου έχει αποκοπεί και άγνωστος αριθμός δένδρων που βρίσκονταν στη νησίδα και παραπλεύρως του δρόμου.

Η δικαιολογία είναι ότι οι λεύκες δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της καρατόμησης τους.

Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες υπήρχαν ξερά κλαδιά. Θα μπορούσε όμως να γίνει καθάρισμα και όχι η εύκολη λύση του βαθιού κλαδέματος.

Δυστυχώς το βαθύ κλάδεμα έχει γίνει μόδα όχι μόνο στην Πάφο αλλά και στις άλλες επαρχίες.

Πότε κάποιοι θα καταλάβουν ότι άλλο είναι το κλάδεμα, άλλο θεραπεία και άλλο η καρατόμηση;

Πάφος 6Πάφος 6Πάφος 6Πάφος 6Πάφος 6

Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μιας επαναλαμβανόμενης παράνομης ενέργειας από κάποιους που ονομάζουν τους εαυτούς τους κυνηγούς. Αυτή τη φορά μελισσοφάγοι και προστατευόμενα είδη πτηνών πυροβολήθηκαν στη λίμνη Σορός από άτομα που θεωρούν πως, όταν πυροβολούν ό,τι πετά, γίνονται αυτόματα κυνηγοί. Αυτή η ενέργεια δεν περιποιεί τιμή για κανένα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προβαίνουν σε καταγγελίες πως άτομα κυνηγούν παράνομα, όπως επίσης στις περιοχές Σοφτάδες και αναπαυτηρίων ΠΕΟ, όπου χωρίς ίχνος σεβασμού εισβάλουν σε περιουσίες και κυνηγούν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από κατοικίες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σε δήλωση του για το θέμα της θανάτωσης μελισσοφάγων, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Χαραλάμπους τόνισε πως «τέτοιες εικόνες θανάτωσης προστατευόμενων πουλιών μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Οι μελισσοφάγοι είναι πανέμορφα πουλιά που κοσμούν την φύση της Κύπρου. Καθημερινά έχουμε καταγγελίες για κυνηγούς που κυνηγούν υπερβολικά κοντά σε σπίτια, ενώ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχαμε καταγγελία πως σφαιρίδια έπεσαν σε 3χρονο κοριτσάκι που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού τους στην περιοχή Σοφτάδες. Η υποστελέχωση του Ταμείου Θύρας δυστυχώς ενθαρρύνει κάποιους ασυνείδητους κυνηγούς να παρανομούν».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εντοπισμό των παρανομούντων και παραδειγματικής τους καταδίκης.

Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Σελίδα 1 από 862
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand