Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολίτων εκφράζει τη δυσαρέσκεια του παρακολουθώντας την καθημερινή αντιπαράθεση σε ψηλούς τόνους μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ.

Υποτίθεται ότι «ο εχθρός είναι εντός των πυλών». Τι είδους αλληλοσφαγή είναι αυτή για μια φούχτα ψήφους;

Εμείς έχουμε εμπειρία από τέτοιες συμπεριφορές. Πριν λίγα χρόνια συμφώνησαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για να διώξουν τους Οικολόγους από τη Βουλή και αφού το πέτυχαν - με την ανοχή των κομμάτων του κέντρου - μετά άρχισαν να σκοτώνονται και να βρίζονται μεταξύ τους για να συσπειρώσουν.

Εμείς δεν θα παίξουμε το παιγνίδι τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις και εισηγήσεις για την Κύπρο, για την Ευρώπη.

Στη ρύπανση των συνθημάτων, στις κόντρες χωρίς ουσία, απαντούμε με μια δημοκρατική, εναλλακτική και οικολογική πρόταση. Με την εκλογή του πρώτου οικολόγου ευρωβουλευτή η Κύπρος αποκτά φωνή σε μια από τις πιο δραστήριες ευρωομάδες.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα θα άρει την αναστολή των απεργιακών μέτρων εάν ως την Τετάρτη δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα των εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου που εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία και σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Όπως δήλωσε μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντεχνίας με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων, ο Πρόεδρος της Ισότητας Πρόδρομος Χριστοφή είπε ότι το θέμα επείγει και αν δεν υπάρξει θετική διάθεση, τότε η συντεχνία θα άρει την αναστολή των μέτρων.

Αφού ευχαρίστησε τον Γιώργο Περδίκη και το Κίνημα Οικολόγων για τη συζήτηση για τα ζητήματα που προέβαλε η συντεχνία, είπε ότι βρίσκουν στήριξη από το Κίνημα Οικολόγων όπως και σε άλλες περιπτώσεις όταν επιμέρους ζητήματα τέθηκαν εκ μέρους της συντεχνίας σε διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. «Οι Οικολόγοι ήταν από τις πολιτικές παρατάξεις που είχαν αφιερώσει χρόνο να ακούσουν τις θέσεις μας και να μας στηρίξουν εκεί που έκριναν ότι υπήρχε χρόνο και έπρεπε να γίνουν αλλαγές», είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στον αγώνα που διεξάγει η Συντεχνία Ισότητα σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αορίστου και ορισμένου χρόνου.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η συνταγματική διάταξη, αλλά και η οδηγία σε σχέση με τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, των εργαζομένων, που θεωρούμε ότι είναι το πιο ισχυρό και νεανικό κομμάτι της δημόσιας υπηρεσίας», είπε. Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, την υπηρεσία και την προσφορά τους κατά τρόπο ισότιμο, «γι’ αυτό μιλάμε για ισότητα και δικαιοσύνη, και στηρίζουμε τον αγώνα της συντεχνίας Ισότητα και σήμερα και αύριο όπως και χθες, μέχρι να υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη στη Δημόσια Υπηρεσία».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς προχωρούν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Χριστοφή είπε ότι η συντεχνία έδωσε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να έχει απτές αποδείξεις. «Αν δεν έχουμε κάτι όμως που να δείχνει ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για διευθέτηση του ζητήματος, θα πάμε με απεργιακά μέτρα», σημείωσε.

Υπάρχει ειλημμένη απόφαση για επ’αόριστον απεργία, εξήγησε, σημειώνοντας ότι μπήκαν σε διάλογο και εξασφάλισαν γνωμάτευση που να επιλύει το ζήτημα. «Την έχουμε θέσει υπόψη της αρμόδιας εργοδοτικής αρχής και των πολιτικών παρατάξεων. Επείγει το ζήτημα. Αν δεν υπάρξει όμως η διάθεση να δοθεί κάτι το οποίο να δείχνει ότι το νερό θα μπει στο αυλάκι, εμείς θα άρουμε την αναστολή των απεργιακών μέτρων και θα συνεχίσουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Ο κ. Χριστοφή είπε ότι θεωρεί «τραγικό να εκλέξουμε ευρωβουλευτές και η Δημοκρατία συνειδητά να συνεχίσει να μη συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο. Οπόταν είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλά όπλα. Έχουμε προσφυγή στα δικαστήρια που είναι χρονοβόρες διαδικασίες και έχουμε τα δυναμικά μέτρα, την απεργία και την εκλογική διαδικασία. Η περίοδος των εκλογών είναι η περίοδος που οι πολίτες είναι ισχυροί. Οπόταν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμά μας με το συγκεκριμένο τρόπο», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι θέμα της Κύπρου ανέφερε σε μια ακόμη προκλητική του δήλωση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομικής Ζώνη.

Οι τοποθετήσεις Ερντογάν δεν θυμίζουν καθόλου την παραδοσιακή ρητορική του που αναφερόταν στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι δεν είναι μόνη η – όπως την αποκαλεί – Νότια Κύπρος. Επί της ουσίας με την νέα προσέγγιση του, ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει πλέον εκτός και τους Τουρκοκύπριους που υποτίθεται ότι στήριζε και ότι φρόντιζε για τα "δικαιώματά" τους από την εξόρυξη του φυσικού πλούτου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Ερντογάν. Πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι τα όποια οφέλη προκύψουν από την εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της, και ότι αυτά τυγχάνουν χειρισμού από τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δήλωση μέλους Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και υποψήφιας ευρωβουλευτού κας Αλεξίας Σακαδάκη

Η ταυτότητα όσων διαχρονικά αντιστέκονται στο Γενικό Σχέδιο Υγείας από την μέρα της εξαγγελίας του και αναζητούσαν και αναζητούν λύσεις εκτός του ΓεΣΥ ή το πολέμησαν και το πολεμούν ακόμα, έχει αποκαλυφθεί. Η δημιουργία της λεγόμενης "Πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής" η οποία συστάθηκε με τις ευλογίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, έχει αποκαλύψει την αλήθεια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει για τα όσα σχεδιάζονταν και σήμερα υλοποιούνται ενάντια στο ΓεΣΥ με την συνενοχή κάποιων πολιτικών αρχηγών που άλλοι εργάζονται στο παρασκήνιο και άλλοι ανοικτά και ενθαρρύνουν αυτές τις καταστροφικές ενέργειες εναντίον του ΓΕΣΥ.

Βεβαίως οι πολίτες, αλλά και σημαντικός αριθμός γιατρών, έχουν επιλέξει ήδη να ενταχθούν στο ΓεΣΥ κι αυτό δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που θέλουν να συνεχίζουν να διαχωρίζουν τους πολίτες σε ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η πορεία είναι πλέον μονόδρομος. Αφενός καλούμε τους ασθενείς να συνεχίσουν να εγγράφονται στο ΓεΣΥ και να εγγράφουν και τα παιδιά τους και παράλληλα καλούμε τους γιατρούς να στηρίξουν με τη δική τους συμμετοχή την μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία. Αφετέρου καλούμε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να εργαστούν προς διόρθωση των αδυναμιών του Γενικού Σχεδίου Υγείας να συστρατευτούν μαζί μας, ώστε από κοινού να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί η υλοποίηση ενός πραγματικά σωστού ΓεΣΥ που θα εξυπηρετεί πρώτιστα τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενείς.

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγρια φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία και  ζητάει να καταστεί η 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου.

Ήδη από το 2014 ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Πέρδικης έχει καταθέσει σχετική πρόταση νομού την οποία αρνούνται τα κόμματα να συζητήσουν. 

Μάλιστα κατά τη συζήτηση των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων σχολίων το 2017, η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την τροπολογία των Οικολόγων για να μην δυσαρεστήσουν τους Τούρκους. 

Ακόμα και πρόσφατα ο κ. Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του το 2018 προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε να ψηφιστεί η σχετική πρόταση νόμου, αλλά δυστυχώς έμεινε και πάλι στις εκκρεμότητες.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την εισβολή του 1974. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 19η Μαΐου. Διότι χιλιάδες Έλληνες του πόντου ζουν πλέον αναμεσά μας, είναι συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος  κ. Γιώργος Περδίκης θα παραστεί σε εκδήλωση προς τιμή των νεκρών της γενοκτονίας των Ποντίων στις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής (19/05/19) στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

 

 

Σελίδα 1 από 594
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand