Μπαλάκι του πιγκ πογκ έγιναν οι δανειολήπτες στα χέρια Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ.

Μια μερίδα δυσπραγούντων συμπολιτών μας, δυστυχώς έγιναν παιχνίδι μικροπολιτικής των κομμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, υπενθυμίζουμε πως καλούσαμε εδώ και καιρό τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τροποποίηση του νόμου 87/18 ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.  Η πρόταση αυτή βρίσκεται ενώπιον της Βουλής από τον Ιανουάριο του 2019 και παρά τις εκκλήσεις μας κανένα κόμμα δεν μας στήριξε για να συζητηθεί.

Τώρα - μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού - κάποιοι θυμήθηκαν τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια κέρδους όσο το δυνατόν περισσότερων ωφελημάτων για τους εαυτούς τους.

Τελικά τί θεωρεί πιο αρνητικό η Κυβέρνηση για την οικονομία. Να παραδώσει 18 φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή ή να αλλάξει τον νόμο για τις εκποιήσεις;

Τελούμε, ακόμη, εν αναμονή των μέτρων της Κυβέρνησης κατά της διαφθοράςΟ Προέδρος  Αναστασιάδης, πριν τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ότι θα εξαγγείλει μέτρα κατά της διαφθορά πριν τον νέο χρόνο. Έχει τερματιστεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ίδιος αλλά δεν προέβη σε καμία εξαγγελία οποιουδήποτε μέτρου. Αντίθετα, με τη στάση του απογοητεύει τους πολίτες που ζητούν διαφάνεια και διερεύνηση όλων των υποθέσεων πολιτογραφήσεων.

Αυτή η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί. Χθες η Κυβέρνηση της Ολλανδίας παραιτήθηκε για ένα μικρότερης σημασίας σκάνδαλο που δεν ήταν και δική της αποκλειστική ευθύνη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού που δυστυχώς απουσιάζει από την Κύπρο.

Εμείς από την πλευρά μας, τονίζουμε την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση όλων των σκανδάλων και ιδιαίτερα για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Απαιτούμε διαφάνεια και αξιόπιστο έλεγχο.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να διολισθαίνει σε επικίνδυνους ατραπούς.

Εκθέτει τη Δημοκρατία διεθνώς και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, υπενθυμίζουμε, διενεργεί έρευνα  για τις μαζικές πολιτογραφήσεις σε βάρος της Κύπρου.

Δυστυχώς για αυτούς, οι πολίτες παρακολουθούν και τους κρίνουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να ζητούμε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε θέματα δημοσίου συμφέροντος. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ευρήματα όλων των ερευνών για το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Ένας προϋπολογισμός μαζί με πολλά "ΘΑ". 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση παρά την έντονη αντιπαράθεση και την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει την τοποθέτηση των κομμάτων.

Αρχικά, στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται €200 εκ. ευρώ που είναι τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως το 2020 έχουμε ψηφίσει πέραν του ενός δις. τέτοιου είδους χορηγίες και προγράμματα, υπό τη μορφή συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Κατά πάσαν πιθανότητα θα χρειαστούν - δυστυχώς - επιπλέον πολλά εκατομμύρια ακόμα. 

Τα υπόλοιπα €136 εκατ. προέρχονται από τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση στον προηγούμενο προϋπολογισμό και είχαν ήδη εγκριθεί ως τροπολογίες στον προϋπολογισμό που δεν εγκρίθηκε. 

Ουσιαστικά, πέραν της έκτακτης στήριξης στην οικονομία λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει κάτι νέο στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που να τον διαφοροποιεί από τον προηγούμενο.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση παρουσιάζει μια δέσμη από δεσμεύσεις, που συνδέονται τάχα με την έγκριση του προϋπολογισμού. Όμως αυτό το έργο που φέρει τον τίτλο "δεσμεύομαι", με πρωταγωνιστή αυτή την κυβέρνηση, το έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και δεν εμπιστευόμαστε τα "θα" της. 

Πόσο μάλλον που κάποια από αυτά τα "θα" είναι προς την λάθος κατεύθυνση πχ. πολεοδομικές χαλαρώσεις, επέκταση της μεμονωμένης κατοικίας κλπ.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποια είναι τα πραγματικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στα πολιτικά κόμματα για να αλλάξουν τη θέση τους για τον προϋπολογισμό. Είναι ολοφάνερο ότι οι αλλαγές στη στάση των κομμάτων δεν έγιναν στη βάση του προϋπολογισμού, αλλά στη βάση άλλων συμφωνιών.

Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες. 

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Στροβόλου, κ. Κωστάκης Κούκος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χαραυγή» δήλωσε πως έχουν γίνει «προσλήψεις από το παράθυρο» ατόμων που είναι συγγενείς πρώτου βαθμού με Δημοτικούς συμβούλους, μέλη της Επιτροπής Προσλήψεων.

Επισημαίνεται, ότι η Επιτροπή Προσλήψεων  δεν δίνει καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως ισχυρίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κατέχει σειρά καταγγελιών και ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν σαρωτικές αλλαγές, το ΑΚΕΛ θα αποταθεί στον Γενικό Ελεγκτή παρουσιάζοντάς του σειρά υποθέσεων.

Εμείς, τονίζουμε πως είναι καθήκον της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να καταθέσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι κατέχει στον Γενικό Ελεγκτή για να διαφανεί η αλήθεια και αν διαπιστώσει ότι κάποιος ή κάποιοι έχουν ευθύνες, να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Όλα στη φόρα, όλα στο φως!

 

*Δηλώσεις βουλευτή Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας των Μέσων Ενημέρωσης, απ’ όπου και αν προέρχεται, ιδιαίτερα όταν η καταγγελία αφορά το Προεδρικό ή τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά ή τους συνεργάτες του.

Γι’ αυτό πρέπει αυτή η καταγγελία να διερευνηθεί αρμοδίως. Όσον αφορά τη Βουλή, σήμερα απέστειλα επιστολή στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή και διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.

Εδώ μιλάμε για μια σημαντική καταγγελία που αφορά προσπάθεια λογοκρισίας μιας εφημερίδας και ενός έγκριτου δημοσιογράφου.

Σελίδα 1 από 900
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand