Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επανέρχεται στο γνωστό θέμα της μεγάλης ανάπτυξης στην Γεροσκήπου.

Παρόλο που τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, κάποιοι επιμένουν στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως χώρου αρχαιολογικής σημασίας.

Τελικά φαίνεται ότι οι απειλές που έχει δημόσια εκτοξεύσει ο Αρχιεπίσκοπος έπιασαν τόπο. Να θυμίσουμε ότι απειλούσε να οδηγήσει ο ίδιος το τρακτέρ και "να τα ισοπεδώσει όλα".

Τελικά από το αρχιεπισκοπικό τρακτέρ δεν κινδυνεύουν μόνο τα αρχαία και η ιστορία μας. Κινδυνεύει η αξιοπιστία ενός κράτους που αποδεικνύεται το "ξέφραγο αμπέλι" για τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

Μας ξενίζει η υπαναχώρηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί να συνυπάρξει μια τεράστια ανάπτυξη με πύργους και μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο παρελθόν θάψαμε πολλά αρχαία στην πόλη και επαρχία της Πάφου, με πρόσφατο παράδειγμα τα ευρήματα στο Mall, όπου παρά τις αντιδράσεις μας, τα συμφέροντα για άλλη μια φορά επιβλήθηκαν με την δύναμη τους επί των αρχών και των νόμων.

Περιμέναμε από κόμματα και πολιτιστικούς φορείς της επαρχίας μας να πάρουν θέση και τοποθετηθούν γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, που η υλοποίηση του θα αλλάξει πολλά στην πόλη μας.

Καλούμε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Δήμο Γεροσκήπου να μην ενδώσουν στις πιέσεις που δέχονται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν λεηλατήσει το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο όνομα της – τάχα - ανάπτυξης.

Η δημόσια καταγγελία του κ. Σταύρου Παπαδούρη (Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας) σε ραδιοφωνικό σταθμό για μετόχους επενδυτικών ταμείων που συσχετίζονται με στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, αν αυτή αποδειχθεί, φαίνεται να εξηγεί την εμμονή των τραπεζών στην μέθοδο των εκποιήσεων αντί της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων που συστήνεται από τη διεθνή πρακτική και την οδηγία της κεντρικής τράπεζας. 

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα αποτελεί η αποστολή επιστολής του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κοινοποιηθεί η λίστα με τους μετόχους των επενδυτικών ταμείων.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, τα οποία ευχόμαστε να κατατεθούν στη Βουλή χωρίς προσκόμματα - όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις με άλλες λίστες -, πρέπει να ερευνηθούν ενδεχόμενοι ύποπτοι συσχετισμοί μεταξύ τραπεζικών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Έχει διαρρεύσει επίσης ότι τραπεζικοί αμείβονταν με bonus όταν οδηγήσουν ένα δάνειο στο fund. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαχρονικά υποστηρίζει ότι μόνο με δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις , χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις, μπορεί να επέλθει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Τον σκοπό αυτόν εξυπηρετεί η νομοθεσία που καταθέσαμε μαζί με αλλά τρία κόμματα και η οποία θα κριθεί τελικά τη ερχόμενη Δευτέρα 29/7 σε έκτακτη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης κάλεσε σήμερα την ΚΕΔΙΠΕΣ και την Κεντρική Τράπεζα να παραδώσουν τα στοιχεία που έχουν αναφορικά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Γενικό Ελεγκτή για έλεγχο.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «στο περιθώριο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής συζητήθηκε το καυτό θέμα με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ), σε σχέση με την άρνηση της ΚΕΔΙΠΕΣ να καταθέσει στο Γενικό Ελεγκτή τα στοιχεία» και έκανε αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα σήμερα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος».

«Εμείς θεωρούμε ότι τόσο η ΚΕΔΙΠΕΣ όσο και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει κι αυτή στην κατοχή της στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΠΕΠ, και ιδιαίτερα των βουλευτών, οφείλουν να παραδώσουν τα στοιχεία για έλεγχο, να ελεγχθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής, είπε ο κ. Περδίκης, «είναι έτοιμος να κάνει αυτό τον έλεγχο για να σταματήσει αυτή η εντύπωση ότι αποκρύβονται στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με ΠΕΠ και ΜΕΔ».

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)

Η συνέντευξη του κ. Οζερσάι σήμερα στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στέλνει ξεκάθαρα διχοτομικά μηνύματα. Είναι σαφές ότι ο Τουρκοκύπριος Πολιτικός έχει εγκαταλείψει την ιδέα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ως μορφή συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας) και υποστηρίζει πλέον - στα πλαίσια του πολιτικού κυνικού ρεαλισμού που ευαγγελίζεται  - μια "φανερή και ειλικρινή" σχέση δυο κρατών και συνομοσπονδίας. 

Ο κ. Οζερσάι προκλητικά και επιδέξια , προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και από θύτης να παρουσιαστεί ως θύμα.

Παραπλανεί και στο θέμα της Αμμοχώστου προβάλλοντας τάχα το επιχείρημα ότι η αποστολή Μπάιντεν απέτυχε γιατί δεν δέχτηκε η εκ πλευρά να συζητήσει μελέτη για το λιμάνι της Αμμοχώστου. Θυμίζουμε ότι η πρόταση που κατέθεσε από το 2006 ο αείμνηστος Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προνοούσε την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης και την λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Ο κ. Οζερσάι παίζει ύποπτα παιχνίδια και  δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του. 

Κάτι που δυστυχώς φαίνεται να μην το αποφεύγουν κύπριοι πολιτικοί οι οποίοι αυτές τις μέρες σε μνημόσυνα και επετειακές εκπομπές επιχειρούν να παίξουν τον ρόλο του μαθητευόμενου θηριοδαμαστή με την προσφορά διαφόρων πλεονεκτημάτων προς τους Τούρκους (πχ παραχωρούν γενναιόδωρα το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητά ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Λεβαντίνης να διέρχεται μέσω Τουρκίας) . Κάποιοι για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης μειώνουν τη σημασία των τριήμερων συμφωνιών με γειτονικές χώρες και γίνονται απρόσεκτοι.

Ακούγοντας τις ανακοινώσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων που κυβερνούν (ή κυβέρνησαν) για τα πρόσφατα ρεζιλίκια στην παραλία της Αργάκας και τα κατορθώματα του κοινοτάρχη, διερωτάται αν αναλογίζονται όλοι αυτοί τις ευθύνες τους για αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν τον Ακάμα στην περιοχή ωοτοκίας των χελωνών στη Λάρα. 

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική και κομματική στήριξη σε τοπικούς παλληκαράδες όπως πχ κοινοτάρχες, Δήμαρχους και Βουλευτές από τη κυβέρνηση και τα Κόμματα, τους  έχει αποθρασύνει και ενθαρρύνει σε βαθμό που να γίνονται επικίνδυνοι. 

Με συκοφαντικές κατηγορίες, η παρούσα και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, σε πολλές περιπτώσεις κατηγορούν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Κίνημα Οικολόγων ως "ακραίους" παρόλο που ο ρόλος μας υπήρξε βοηθητικός σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και πρόληψης, δημιουργίας οικολογικής συνείδησης κοκ 

Η δήθεν ριζική αναθεώρηση της πολιτικής διατήρησης και διαχείρισης του Ακάμα, η οποία θεωρητικά προωθείται τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια από μέρους της Κυβέρνησης, ουσιαστικά παραγνωρίζει τις πραγματικά ακραίες ενέργειες που απειλούν της περιοχή, όπως οικότυπους και άγρια ζωή, που προέρχονται από τους διάφορους "τοπικούς παλληκαράδες". 

Απόδειξη τούτου αποτελούν τα παράνομα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν στην περιοχή, κοντά στην προστατευόμενη – κατά τα άλλα – περιοχής της Λάρας – Τοξεύτρας, οι παρεμβάσεις με τετράτροχες μοτοσυκλέτες στις παραλίες του Ακάμα και του κόλπου της Χρυσοχούς κοκ. Η ταύτιση της κυβέρνησης με τις ακραίες θέσεις αυτών των παραγόντων (πχ περίπτωση δάσους Μαυραλής) οπλίζει την παρανομία και εξωθεί σε παράνομες ενέργειες που θέτουν το περιβάλλον σε κίνδυνο και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση που μπορεί να πυροδοτήσει χέρια εμπρηστών, καταπατητών της παραλίας των χελωνών και άλλων ακραίων συμπεριφορών, η υφιστάμενη κατάσταση.

Η λύση είναι η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης και των κομμάτων, η πλήρης απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων, η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, και ο αυστηρός και συχνός έλεγχος της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούμε απέναντι σε άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των κομμάτων και των πολιτικών δεν προστατεύουν τον Ακάμα και τις θαλάσσιες χελώνες. 

Σελίδα 1 από 627
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand