Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα αυτή τη φορά στην Αλυκή Λάρνακας μας κατάγγειλαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες σήμερα.

Σύμφωνα με την καταγγελία στις ακτές της Αλυκής βρέθηκαν ένας σημαντικός αριθμός από νεκρά φλαμίνγκο. 

Στο σημείο έσπευσε αμέσως ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Χαραλάμπους ο οποίος διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής.  

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαραλάμπους κάλεσε τις αρχές να παραλάβουν αμέσως τα νεκρά πουλιά και να προβούν στη δέουσα έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν πολλά χρόνια λόγω της λειτουργίας σκοπευτηρίου στις ακτές της αλυκής Λάρνακας είχαν σημειωθεί μαζικοί θάνατοι φλαμίνγκο. Αποδείχθηκε ότι είχαν δηλητηριαστεί από το μόλυβδο που περιείχαν τα σκάγια από το σκοπευτήριο. 

Το θέμα της ρύπανσης της αλυκής Λάρνακας από το μόλυβδο αλλά και από τα λύματα και τα σκουπίδια έχει εγερθεί επανειλημμένα. 

Τελευταία φορά ήταν τον Μάρτιο 2019 όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης κατέθεσε σχετική ερώτηση. (επισυνάπτεται) 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε να διερευνηθεί άμεσα και να εντοπιστεί ο λόγος που προκάλεσε τον θάνατο στα φλαμίνγκο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο που μας έδωσε τις φωτογραφίες.

83077037 2746436138750775 1779096241368465408 o83077037 2746436138750775 1779096241368465408 o83077037 2746436138750775 1779096241368465408 o83077037 2746436138750775 1779096241368465408 o

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την ανατολική Τουρκία άφησε τουλάχιστον πίσω του 20 νεκρούς και 1015 τραυματίες.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις ανθρώπινες απώλειες και ευχόμαστε ο αριθμός των θανάτων να μην αυξηθεί. 

Ο σεισμός στην Τουρκία μας υπενθυμίζει όλα αυτά που προειδοποιούμε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού.

Σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Τουρκία είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να κατασκευάζονται πυρηνικοί σταθμοί καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για ολόκληρη τη περιοχή μας.

Το πρόβλημα δεν μας είναι άγνωστο. Το Μάιο του 2019, αποκαλύφθηκαν προβλήματα στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου των Τούρκων στο Ακουγιού. Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) ανακάλυψε ρωγμές στα θεμέλια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια.

Καλούμε για μία ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει το θέμα σε όλα τα αρμόδια διεθνή σώματα και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούν κάποιοι να υποβαθμίζουν το ζήτημα και να το κατατάσσουν σε ζήτημα δευτερευούσης σημασίας ή να το θυμούνται μόνο όταν θέλουν να κάνουν μικροπολιτική..

Από την 38η θέση, που βρισκόταν η Κύπρος στον Δείκτη Διαφθοράς του Οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας το 2018, έπεσε στην 41η το 2019, με 58 βαθμούς.

Η πτώση της Κύπρου στην κατάταξη του Δείκτη Διαφθοράς, δεν μας εκπλήττει. Πώς μπορεί να εκπλαγεί ένας μέσος πολίτης, όταν καταζητούμενοι από την Interpol ήταν κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου; Πώς μπορούμε να είμαστε ξαφνιασμένοι, όταν ένα κατασκοπευτικό βαν αλώνιζε στο νησί μας, καταγράφοντας, ένας Θεός ξέρει τι;

Η διαφθορά ζει, βασιλεύει και ανθεί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τη Βουλή και τα κόμματα, να μην κάνουν σχεδόν τίποτα.

Από την πολιτική με τα «χρυσά διαβατήρια» μέχρι την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν είναι εμφανές πως η κρατική μηχανή – δυστυχώς – «μπάζει» από παντού.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως προϋπόθεση για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, είναι η διαφάνεια αλλά και η τιμωρία όσων την ανέχθηκαν, την τροφοδότησαν και την ενίσχυσαν.

Ως Οικολόγοι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά. Είμαστε στην ακριβώς απέναντι πλευρά και πολεμούμε τις νοοτροπίες αυτές καθημερινά και αδιαλείπτως.

Παρά τις έντονες κινητοποιήσεις για τις παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστούν σχετικές άδειες από τις τοπικές αρχές όπως προνοεί η νομοθεσία, με λύπη μας διαπιστώνουμε πως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) συνεχίζονται σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού μας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάσταση που επικρατεί έτσι για αυτό το σκοπό την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, συνοδευόμενος από τον Επαρχιακό Γραμματέα Λάρνακας κ. Γιώργο Χαραλάμπους και αντιπροσωπεία, μέλη και φίλους του Κινήματος θα συμμετέχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο προαύλιο της εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα Λάρνακας. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τη Βουλή να προωθήσει προς ψήφιση τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το Κίνημα για την μείωση του ύψους των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και για την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τη χωροθέτηση τους.

Για ακόμη μια φορά δείξαμε το «πρόσωπο μας», το πρόσωπο της έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης που χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές μας. Οι εικόνες από το φράγμα του Κούρη με τους «τόνους» από σκουπίδια, άχρηστα, έπιπλα κ.ο.κ είναι το λιγότερο ντροπιαστικές.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό τέτοιου είδους περιστατικά να χαρακτηρίζουν μια χώρα «ευρωπαϊκή» όπως την Κύπρο που ακόμη δυστυχώς βρίσκεται πολλά βήματα πίσω στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Τα λύματα και σκουπίδια τα οποία βρίσκονται στο Φράγμα του Κούρη, κατέληξαν στην θάλασσα της Λεμεσού τα οποία «ξέβρασε» το κύμα στην ακτή. Οι τραγικές αυτές εικόνες αποδεικνύουν την περιβαλλοντική ανεπάρκεια που διακατέχει ο Κυπριακός λαός.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση με τη διαχείριση των στερεών απόβλητων στην Επαρχία Λεμεσού πάσχει. Όλες οι δομές υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αναζητούν άλλες ρυπογόνες λύσεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε άμεσα τους αρμόδιους να επιληφθούν για το εν λόγω ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης διαχείρισης.Η κατάσταση όπως περιγράφεται εκτός από τραγική είναι και επικίνδυνη.

κουρης 4κουρης 4κουρης 4κουρης 4

Σελίδα 1 από 736
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand