Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας οι γυναίκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ θα δικαιούνται κάθε δύο χρόνια να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου και όχι κάθε ένα χρόνο με περιορισμό και στα υπερηχογραφήματα, τις μαστογραφίες αλλά και τις διάφορες εξετάσεις που αφορούν την εγκυμοσύνη.

Σε δηλώσεις της η κ. Αλεξία Σακαδάκη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε πως «υπάρχει αδικαιολόγητη διάκριση και δημιουργείται η εντύπωση ότι για τον ΟΑΥ και την κυβέρνησή η πρόληψη πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Για πολλά χρόνια στο όνομα της προφύλαξης γινόταν εκστρατεία για πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και για τη σημασία της ετήσιας διεξαγωγής του Τεστ Παπανικολάου. Ξαφνικά τώρα αφαίρεσαν και το δικαίωμα της πρόληψης και της εξέτασης που γινόταν κάθε ένα χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων στον τομέα της υγείας, πλήττουν για άλλη μια φορά τη γυναίκα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». 

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του  οικογενειακού δικαίου που θα αποφορτίσει σημαντικά το δικαστικό σύστημα και θα ενισχύσει το θεσμό της οικογένειας στις περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών. Εντούτοις δεν κατάφερε πάρα την ψήφιση του νόμου του «περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμος» και ενώ είχε αρκετό χρόνο για να υλοποιήσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας, παραδέχεται ότι αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο και ζητά ουσιαστικά την αναβολή της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη προς την Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρεται ότι έχει προχωρήσει σε ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχέδιου το όποιο έχει ήδη σταλεί στη Νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, με στόχο την εξασφάλιση παράτασης έξι επιπλέον μηνών στην εφαρμογή του νόμου η οποία υπολογίζεται να γίνει στις 24/4/2020 αντί στις 24/10/2019 όπως ήταν προγραμματισμένη. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών που καθυστερούν την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου και την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που βασανίζουν χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο. 

Μπορεί η προσοχή της κοινής γνώμης να έχει στραφεί στον Ακάμα λόγω της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι γίνεται πίσω απο τους καπνούς της φωτιάς.

Φαίνεται ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με ομάδες συμφερόντων και μεγαλοσυμφέροντα για τις ζώνες ανάπτυξης στην περίμετρο της προστατευόμενης αλλά και μέσα στη προστατευόμενη ζώνη.

Αποκαλύπτουμε σήμερα την αλληλογραφία του τμήματος κτηματολογίου με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπου αποκαλύπτεται ουσιαστικά η αλλαγή των κτηματολογικών σχεδίων ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στην ιδιοκτησία της εταιρείας στην καρδιά της χερσονήσου του Ακάμα, στην τοποθεσία «Φοντάνα Αμορόζα».

Γνωρίζουμε ότι γίνονται παρασκηνιακά επαφές με πολιτικά πρόσωπα και κόμματα με στόχο να δημιουργηθεί ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον ώστε να επιτραπεί κάποιας μορφής οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή αυτή, που θεωρείται υψηλής βιολογικής σημασίας και έχει πάρει ένα εμβληματικό χαρακτήρα στα τριάντα πέντε χρόνια του αγώνα του Περιβαλλοντικού Κινήματος της Κύπρου για την σωτήρια του Ακάμα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την όποια μορφή ανάπτυξης στην περιοχή προστασίας της φύσης στον Ακάμα.

Ζητούμε να επανέλθουν τα όρια της προστατευόμενης περιοχής όπως ήταν στην αρχική μελέτη του προγράμματος Life και να προχωρήσει αμέσως το διαχειριστικό σχέδιο που να καθορίζει τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της Φύσης.

Επιτέλους στην περίπτωση του ΑΚΑΜΑ πρέπει να μπει η προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα και όχι η  ανάπτυξη. Δεν μιλούμε για συνέργειες αλλά για προτεραιότητες. Και για μας το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο κύριε Πρόεδρε.

Ανοίγει ο «χορός» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και επίσημα στο νησί μας. Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι γεγονός, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταχώρησης ακινήτων από τις Τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρατηρούμε με απογοήτευση πως η λογική των Κυβερνώντων κινείται στον δρόμο των ηλεκτρικών εκποιήσεων «εξπρές», την ώρα που ανάμεσα στους οφειλέτες βρίσκονται και θύματα της τραπεζικής κρίσης.

Γι’ ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητεί μόνο τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των εκποιήσεων. Οφείλει πρώτιστα και άμεσα να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους, τα φτωχά νοικοκυριά και να διασφαλίσει ότι με τις εκποιήσεις "εξπρές" δεν θα πληρώσουν αθώοι τα λάθη άλλων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν μπορούν να ξεπουληθούν οι περιουσίες των Κυπρίων – τα θύματα, της οικονομικής κρίσης - και να γίνουν έρμαιο των λανθασμένων αποφάσεων στις οποίες προσανατολίζονται οι Κυβερνώντες. 

Στο Δάλι οι κάτοικοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται καθώς υποφέρουν από τις έντονες οσμές και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή.

Πολλοί από τους κατοίκους σκέφτονται ακόμη και να μετακομίσουν πουλώντας το σπίτι τους. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από πέντε βιομηχανικές ζώνες με τις δύο να είναι εξαιρετικά οχληρές και ρυπογόνες. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να θεωρείται ως πολυτέλεια ο καθαρός αέρας και η ησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Εμείς θεωρούμε ότι η υγεία των παιδιών σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη, καθώς τα παιδία καθημερινά είναι εκτεθειμένα σε ένα περιβάλλον που αναπνέουν επιβλαβείς ουσίες από τα εργοστάσια ασφάλτου. 

Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν οι αρμόδιοι φορείς και να σταματήσουν να κλείνουν τα αυτιά στις φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων, και να επιλύσουν άμεσα το σοβαρό αυτό πρόβλημα που άπτεται της ποιότητας ζωής άλλα και της υγεία των κατοίκων.

Αύριο στις 7:40 π.μ. ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ . Γιώργος Περδίκης, ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεόπεμπτου καθώς και αντιπροσωπεία και μέλη του κινήματος θα παρευρεθούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου για το ασφαλτικό.

Σελίδα 1 από 695
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand