Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα Δικαστήρια και την απονομή της δικαιοσύνης αναφέρθηκαν Βουλευτές ή εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους μετά τη μακρά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συζητήθηκαν οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρα, πως το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στη δικαστική εξουσία πως είναι δεν έχει επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η κ. Ξάνθου είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο η δικαστική εξουσία να επιτίθεται στην τέταρτη εξουσία, ενώ θα πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα για να τα επιλύει.
Περαιτέρω κάλεσε τους Δικαστές να αλλάξουν τον διαδικαστικό κανονισμό για εξαίρεση ώστε να αυτοαποκλείονται από δίκες στις οποίες δυνατόν να έχουν την όποια σχέση ή συμφέρον και είπε πως αναμένονται τα νομοσχέδια για να επέλθει ευνομία.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ)

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται στο πλευρό των κατοίκων των Πυργών που δικαιωματικά αξιώνουν ένα περιβάλλον χωρίς κινδύνους και ποιότητα ζωής στην κοινότητά τους.

Το Σάββατο 26/01/19 στις 3:00 μ.μ. αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Βουλευτή του κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, θα συμμετέχει στην διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας Πυργών έξω από την ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ στα Πυργά, προκειμένου να αντισταθούμε στην προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας "ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ".

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως αυτή κατάντησε σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Natura 2000. Ο χώρος όπου προγραμματίζεται η χωροθέτηση της μονάδας, γειτονεύει με τον ποταμό “Πούζη” και πολύ κοντά στην Μονή Σταυροβουνίου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις χημικές ενώσεις που θα απελευθερώνονται από τις εργασίες της μονάδας δημιουργίας ασφάλτου, που θα έχει κατ’ επέκταση και πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Εξίσου σημαντική είναι η διασπορά αεροπροωθούμενων σωματιδίων (σκόνης) λόγω των εργασιών του εργοστασίου αλλά και των χωμάτινων δρόμων, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης φορτηγών, η ηχορύπανση κτλ.

Παρότι η μονάδα δεν θα δημιουργεί σημαντικές ποιότητες από υγρά απόβλητα, εντούτοις οι απορροές σε περιόδους βροχοπτώσεων ή ατυχήματος στη μονάδα ή στο οδικό δίκτυο με τα φορτηγά που θα εξυπηρετούν την μονάδα, δυνητικά μπορεί να επιφέρουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα επιφανειακά ύδατα αλλά και στον υπόγειο υδροφορέα. Για το Δάσος Σταυροβουνίου έχει μεγάλη σημασία η συγκράτηση των υδάτων και ειδικά η εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιφέρειας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά τα μέλη και τους φίλους του αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετέχει στην ειρηνική αυτή διαμαρτυρία.

Πρόταση νόμου κατέθεσε την Παρασκευή 18/01/19 δια του Προέδρου του κ. Γιώργου Περδίκη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να τροποποιηθεί ο νόμος περί Βίας στην Οικογένεια.

Παρατηρώντας ότι η πολιτική που (δεν) εφαρμόζει η Κυβέρνηση για στήριξη γυναικών-θύματα βίας στην οικογένεια, η πρόταση του κ Περδίκη επιδιώκει να δίνεται το δικαίωμα στο θύμα να ζητήσει όπως όλες οι διαδικασίες κατά την εκδίκαση υποθέσεων για διάπραξη αδικημάτων βίας να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Διευκρινίζεται ότι και το Δικαστήριο δύναται αυτεπάγγελτα να διατάξει όπως η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Πιστεύουμε ότι αν παρασχεθεί περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας στην οικογένεια, με τρόπο που αυτά να προσέρχονται στα δικαστήρια σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να εκφραστούν και να καταθέσουν ελεύθερα, χωρίς αιδώ, για τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες των περιστατικών βίας που έχουν υποστεί, μπορεί να λάμψει πλήρως η αλήθεια, αφού τα θύματα δεν θα υπόκεινται ενδεχόμενα σε επηρεασμό από την παρουσία του κοινού στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα θύματα αδικημάτων βίας στην οικογένεια, είτε για λόγους άγνοιας των διαδικασιών στα δικαστήρια είτε λόγω μη διάθεσης ικανοποιητικών πόρων για διορισμό δικηγόρου είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, παραλείπουν να ζητήσουν από το Δικαστήριο να διατάξει όπως η διαδικασία γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να προβούν σε ολοκληρωμένη κατάθεση στα δικαστήρια λόγω της παρουσίας του κοινού και τελικά να μην απονέμεται σωστά η δικαιοσύνη. Αυτά τα εμπόδια επιδιώκει να μειώσει η πρόταση νόμου μας, ενθαρρύνοντας έτσι τα θύματα βίας στην οικογένεια να καταγγείλουν αυτά τα αδικήματα ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τα θύματα να το πράξουν απολαμβάνοντας ένα αυξημένο πλαίσιο προστασίας των ιδίων, της προσωπικότητας, της ιδιωτικότητας και της αξιοπρέπειας τους.».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι με την πρόταση νόμου, εκτός από τα πιο πάνω, θα επέλθει και η επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ευρέως γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Αναμένουμε λοιπόν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να συζητήσει το συντομότερο την εν λόγω πρόταση και κατ’ επέκταση να τύχει της ανάλογης στήριξης από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Την ώρα που η Κύπρος στοχοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τρία κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την τακτική παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων», η Κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται να επεκτείνει τους τομείς στους οποίους μπορούν να επενδύουν οι ξένοι επενδυτές, αγνοώντας παντελώς την Ευρωπαϊκή προειδοποίηση περί λήψης των απαραίτητων μέτρων αν χρειαστεί. Οι κυβερνώντες, αναφέρει η πληροφόρηση, προχωρώντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα για να υποστηρίξουν την τακτική αυτή των «χρυσών διαβατηρίων», κάνουν λόγο για προώθηση νέων ρυθμίσεων και αυτό σε συνεννόηση μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός ωρών από το Κολέγιο Επιτρόπων, αναφέρει ότι η Κύπρος απαιτεί ελάχιστη επένδυση δύο εκατομμυρίων και αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας στη νήσο για απόδοση υπηκοότητας, όμως αυτό συνεπάγεται απόδοση ουσιαστικά ευρωπαϊκής ιθαγένειας, χωρίς ουσιαστικά να έχουν μετεγκατασταθεί στο συγκεκριμένο κράτος - μέλος.

Νοείται ότι καμία επίσημη τοποθέτηση από Κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρξε μέχρι τώρα, ενώ για να κερδηθεί χρόνος αφέθηκε διαρρεύσει ότι η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ομαλό. Δεν νοείται να εκδίδεται αφενός μια έκθεση καταπέλτης, αφετέρου να διαρρέουν πληροφορίες για συνεννόηση της Κυβέρνησης με την ΕΕ, αλλά τα επίσημα χείλη να μένουν κλειστά.

Το θέμα της κατά χάριν απόδοσης υπηκοότητας, εκτός από τα υπόλοιπα τρωτά του σημεία, θέτει επί τάπητος και το θέμα διαφάνειας. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα της απόδοσης «χρυσών διαβατηρίων» και τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος, όμως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει άπλετο φως στο θέμα.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρων τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων, όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έθεσε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 20 Απριλίου 2018 πρόταση νόμου που απαιτούσε δημοσιοποίηση των ατόμων στα οποία αποδίδεται κατά χάριν υπηκοότητα μέσω των «επενδυτικών σχεδίων».

Μια νέα πρόταση νόμου των Οικολόγων βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας της μεθεπόμενης Παρασκευής, που αφορά αυτή την φορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα εγκρίνονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεχώς αναβάλλεται η ψήφιση της, η κυβέρνηση αρνείται τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την Βουλή, ενώ η κοινή γνώμη ζητά εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας στην παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς επενδυτές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε τα εξής: «Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει διαφάνεια στο πάρε – δώσε της Κυβέρνησης, το οποίο επεκτείνεται ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση καταπέλτη. Η πολιτική απόδοσης κατά χάριν υπηκοοτήτων χρήζει εισαγωγής ασφαλιστικών δικλίδων μέσω κανονισμών, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος αλλά και περιορισμός στην ασύδοτη σήμερα παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές. Καλούμε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου μας την μεθεπόμενη Παρασκευή και να τερματίσουν την υφιστάμενη αδιαφανή διαδικασία απόδοσης κατά χάριν της Κυπριακής Υπηκοότητας σε επενδυτές από τρίτες χώρες».

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και την αντιπροσωπεία για τη σημερινή συνάντηση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Αρχίσαμε μια προσπάθεια με στόχο να δούμε όλα τα πολιτικά κόμματα στη βάση μίας ατζέντας για ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών κοινοβουλευτικών θεμάτων. Πέραν από τα θέματα που ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, συζητήσαμε την κρίση στον τομέα της δικαιοσύνης. Πιστεύω έχουμε καταλήξει και σε κοινή δράση γι’ αυτό το θέμα. Αρχίζουμε την επόμενη Παρασκευή, με την από κοινού κατάθεση Πρότασης Νόμου ΔΗΚΟ - Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για το ασυμβίβαστο των Δικαστών. Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες. Δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών στο θέμα των θεσμών και της χρηστής διοίκησης. Αναμένουμε επίσης και την κατάθεση νομοσχεδίων και ελπίζουμε να υιοθετηθούν παράλληλα και αυτές οι συστάσεις.

Μεγάλη είναι η έγνοια μας και για τους αφερέγγυους δανειολήπτες. Κακώς αποδεσμεύτηκε το ποσό για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ χωρίς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αφερεγγυότητα, αλλά προχωράμε παρακάτω. Πρέπει πέρα από τις τράπεζες, κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές και κάποιους μεσαίους δανειολήπτες, να προστατέψουμε και τους αφερέγγυους δανειολήπτες. Πληροφορίες που έχουμε ακούσει είναι πολύ ανησυχητικές και μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το οποίο παραμένει καυτό. Έγινε η ΚΕΔΙΠΕΣ και είναι πολύ ρευστά τα πράγματα. Συζητήσαμε επίσης για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την στεγαστική πολιτική και για το ταμείο αλληλεγγύης. 

Σελίδα 1 από 513
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand