Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαδικασίες επιτήρησης του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εκτός από παράνομη είναι και καταφανώς προκλητική, όχι μόνο για τους λειτουργούς της υπηρεσίας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων.

Αντί η Ελεγκτική Υπηρεσία, που κατά γενική ομολογία παράγει ουσιαστικό έργο, να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο στην εκτέλεση των καθηκόντων της, βάσει της εγκυκλίου αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα για το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αναφορές των Μέσων μάλιστα, που κάνουν λόγο για σύνδεση της εγκυκλίου με τον έλεγχο που διενεργείται για τις υποθέσεις του Συνεργατισμού και με περίπτωση εξαφάνισης εγγράφου, μόνο επιπλέον ερωτήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναμένουμε από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, ως πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, αρχικά να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την εν λόγω εγκύκλιο και την εν συνεχεία απόσυρσή της. Αν δεν το πράξει, έργω αποδέχεται πως σκοπός της είναι η παρεμπόδιση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για την πρόοδο της εξέλιξης των αναπτυξιακών έργων, δε μπορεί παρά να προβληματίσουν για το αν η κυβέρνηση διαθέτει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την οικονομία. Το γεγονός πως για ακόμα μια χρονιά η εκταμίευση στο πρώτο επτάμηνο μετά βίας προσεγγίζει το 1/3 του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων, δείχνει πως μάλλον  δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Όλα στηρίζονται στην τύχη, στη συγκυρία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα στελέχη της κυβέρνησης αντί να σχεδιάζουν την ανάπτυξη της χώρας, προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου, τα οποία όμως δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα αυτό, αφού δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνει. Εξίσου όμως σοβαρά πρέπει να εξεταστεί και το περιεχόμενο, η στόχευση και η μορφή των σχεδιαζόμενων αναπτυξιακών έργων, ώστε αυτά να ενισχύουν κλάδους της πραγματικής οικονομίας, τηρώντας όρους προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος. 

Η διαδικασία εκκαθάρισης των δύο Ιταλικών τραπεζών, Veneto Banca και Popolare Vicenza χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία του bail in, δείχνει την πραγματικότητα που επικρατεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η ισότητα και οι κοινοί κανόνες, είναι ένα πλαίσιο στις ευρωπαϊκές αφηγήσεις, που στην πράξη όμως παρακάμπτεται όποτε κρίνεται αναγκαίο. Δηλαδή, όποτε μια επιχείρηση, ή η εθνική της οικονομία, μπορεί να υπερασπιστεί τα εσωτερικά της συμφέροντα, λαμβάνονται αποφάσεις a la carte, χωρίς κανείς να ζητά εξηγήσεις από όσους παραβιάζουν τους "κανόνες".

Για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δεν υπάρχουν καλά και κακά κουρέματα καταθέσεων και αξιογράφων. Οι αποφάσεις για την Ιταλία, καταδεικνύουν πως το 2013 δεν υπήρξαμε τα μαύρα τραπεζικά πρόβατα της Ευρώπης, που για να εξιλεωθούμε έπρεπε να υποστούμε κούρεμα, αλλά απλώς μια μικρή οικονομία με πολιτικούς ανίκανους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών.

Στα μέσα Μαΐου και μετά από δική μας απαίτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κάλεσε κατεπειγόντως τον Έφορο Φορολογίας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της νομοθεσίας για τις φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Εφόρου Φορολογίας, πως η νέα διαδικασία για την πληρωμή με δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα άρχιζε στις αρχές Ιουνίου, (μετά από καθυστέρηση μηνών) αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, όντας από την αρχή μπροστά, στο να δοθεί λύση στην ομηρία οφειλετών που λόγω καθυστέρησης των Υπηρεσιών, αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, απαιτούμε να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα.

Αν ο Έφορος Φορολογίας, αρνείται να ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώπιον της οποίας δεσμεύτηκε, για την εξέλιξη της υπόθεσης, τότε εκείνη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, έναντι των πολιτών.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επισημαίνει τον πιθανό κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία, όχι μόνο λόγω του ποσοστού του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και από την εκτίμηση για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Πέραν όμως αυτών, για εμάς εξαιρετικά κρίσιμος είναι ο δείκτης της ανεργίας, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη νεολαία του τόπου. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εφαρμόσει πολιτικές, που θα αντιστρέφουν τις συνέπειες του μνημονίου, ενώ ήδη άρχισε να επιδίδεται σε στοχευμένες παροχές προς τους αρεστούς της και ήδη προνομιούχους. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση, πως πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες της. Όχι μόνο για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και για την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα επιτρέπει σε ολόκληρη την κοινωνία, να επωφεληθεί από αυτό.

Σελίδα 1 από 14

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand