Ο απερχόμενος Πρόεδρος μετρά ακόμα μία μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, αυτή τη φορά στον τηλεοπτικό σταθμό “Sigma”. Στη χθεσινή του λοιπόν παρουσία, για ακόμα μία φορά με το αυτάρεσκο ύφος του, επέλεξε να περιγράψει πως σχεδόν η Κύπριοι υπάρχουν χάρις σε αυτόν. Τι κι αν η μετανάστευση και η ανεργία των νέων παραμένουν παρούσες, η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και ιδίως του τομέα της Υγείας συνεχίζει, χιλιάδες δανειοληπτών απειλούνται με εκποίηση των περιουσιών τους κλπ; Μάλλον θεωρεί πως και όλοι εκείνοι είναι πολιτικοί του αντίπαλοι, γι αυτό δεν έχουν την ίδια γνώμη. Στον παράλληλο, προστατευμένο κόσμο του Προεδρικού, η οικονομία ανθεί και η κοινωνία ευημερεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η αναφορά του στο Κυπριακό, αν και ο ίδιος εντέχνως απέφυγε να αποσαφηνίσει τι εννοεί. Αναρωτιόμαστε, ποιες εναλλακτικές θέλει ο κ. Αναστασιάδης να εξετάσει το Εθνικό Συμβούλιο, εάν η Τουρκία διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση της. Θεωρεί πως αυτή συνδέεται με την υποχωρητικότητά του, ή μήπως πιστεύει πως αναπτύσσεται εν κενώ; Κυρίως, γιατί δεν εξηγεί ευθέως τα "εναλλακτικά" σενάρια και αρκείται στην αναφορά τους;

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν προεκλογικά για απόσυρση των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ και μόλις μερικά χρόνια μετά αποδεχόταν μία πρόταση λύσης σε χειρότερη βάση. Σήμερα κάνει λόγο για εναλλακτικά σενάρια. Τι θα πρέπει να περιμένει κανείς στο απευκταίο ενδεχόμενο της επανεκλογής του;

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών λέμε ξεκάθαρα πως κανένα διχοτομικό σενάριο της πατρίδας μας δεν είναι αποδεκτό, με όποιο ρητορικό σχήμα και αν το καλύπτουν οι εμπνευστές του. Μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού είναι η νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Όσα προβλέπονται στο προσχέδιο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις εξουσίες της UNFICYP στη Νεκρή Ζώνη, αποτελούν ξεκάθαρη εκχώρηση εξουσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται πως ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε πρόθυμος να συμφωνήσει σε όσα διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριπταν, τη μείωση δηλαδή του εδάφους που ελέγχεται από τις Αρχές της.

Εφόσον η πρόνοια αυτή εφαρμοστεί, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι που διαβιούν, εργάζονται, ή είναι ιδιοκτήτες γης στη Νεκρή Ζώνη, θα επηρεαστούν αρνητικά. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών υπογραμμίζουμε πως ο "αναβαθμισμένος" ρόλος της UNFICYP, που ο κ. Αναστασιάδης εκχώρησε, δεν πρέπει να γίνει δεκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, τμήμα του εδάφους της οποίας αποτελεί η Νεκρή Ζώνη, όπως και τα κατεχόμενα.

Σημειώνουμε δε, πως αυτή η σκανδαλώδης παραχώρηση έχει προκύψει την ίδια ώρα που οι κατοχικές αρχές, δεν επιτρέπουν στην UNFICYP να μεταφέρει τρόφιμα και προμήθειες στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, στη βάση της συμφωνίας της 3ης Βιέννης.

Φαίνεται πως ο κ. Αναστασιάδης δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να κερδίσει μερικές ψήφους. Αφού στην αρχή διχοτόμησε την κυπριακή ΑΟΖ, στη συνέχεια έσπευσε να μιλήσει για εν καιρώ καθορισμό των συντεταγμένων, πρυπτόμενος πίσω από την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις όμως του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, κ. Βίτσα αφήνουν έκθετο τον κ. Αναστασιάδη, αφού πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για διασύνδεση των δύο ζητημάτων. Ο κ. Αναστασιάδης για την ανάγκη της επανεκλογής του λοιπόν επιστρατεύει εκ νέου, κενές περιεχομένου εξαγγελίες, που κινδυνεύουν ωστόσο να δημιουργήσουν πρόβλημα στα εθνικά μας συμφέροντα.

Επαναλαμβάνουμε προς τον κ. Αναστασιάδη πως ο κυπριακός λαός δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει ούτε να μοιράζει την κυπριακή ΑΟΖ, ούτε να αποδέχεται προς συζήτηση οποιαδήποτε διχοτομικά σενάρια.

"Αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα". Αυτή φαίνεται να είναι η σκέψη του κ. Αναστασιάδη και του περίγυρού του, που από χθες βάλθηκαν να διαστρεβλώσουν όσα ακούσαμε από το στόμα του ιδίου του Προέδρου, ο οποίος μίλησε για "ΑΟΖ" του ψευδοκράτους, την οποία δικαιούται τάχα να προστατεύσει η Τουρκία. Αντί ο κ. Αναστασιάδης να αναγνωρίσει δημόσια το φραστικό του λάθος -αν πρόκειται για τέτοιο- επιμένει να παριστάνει τον αρνητή της πραγματικότητας, και να μας πείσει ότι δεν ακούσαμε καλά, ή τάχα δεν ακούσαμε ολόκληρη τη δήλωση.

Περιμένουμε από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη να παραδεχτεί το λάθος του και να το διορθώσει. Περιμένουμε να σταματήσει να κρύβεται. Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον ίδιο προσωπικά να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, αν βέβαια πρόκειται για λάθος.

Γίνεται με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρο σε όλους, πως μια νέα θητεία Αναστασιάδη νομοτελειακά θα περιέχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι υποχωρήσεις του απερχόμενου Προέδρου στο Κραν Μοντάνα αποτελούσαν μόνο την αρχή, σε όσα ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στον τουρκικό ηγεμονισμό. Ήδη διαφαίνεται από τις προγραμματικές του θέσεις και τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αποδέχονται την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μετά τη συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Η θέση Ελλάδας - Κύπρου για "μηδέν στρατεύματα - μηδέν εγγυήσεις" φαίνεται να εγκαταλείπεται από το δίδυμο Αναστασιάδη - Μαλά.

Σήμερα, είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ η ανάγκη για υιοθέτηση μιας νέας, διεκδικητικής στρατηγικής για το Κυπριακό, που θα αναδεικνύει ανά το παγκόσμιο το ρόλο και τους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας.

Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη στον Κυπριακό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραπλανήσει τον λαό. Σήμερα, με τις συνομιλίες στο πάγο και ενόψει των εκλογών, είναι ο ίδιος που πρέπει να μιλήσει δημόσια και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του ως προς τη συνέχιση της διαδικασίας και του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης.

Ασφαλώς γνωρίζει πως όσα παρέδωσε στο Κραν Μοντάνα, ούτε υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ ως πλειοψηφική τάση εντός του κυπριακού λαού. Είναι γι αυτό που σήμερα κρύβεται πίσω από πατριωτικά κρεσέντο και ετεροχρονισμένη επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία. Για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του ίδιου, κατά το "η κρίση θέλει ηγέτη", ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται πως και το Κυπριακό θέλει ηγέτη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, με τις τραγικές του υποχωρήσεις.

Για πέντε χρόνια έκανε του κεφαλιού του οδηγώντας το Κυπριακό σε σκοτεινά μονοπάτια,  ξεχνώντας το προεκλογικό σύνθημα "ενώνουμε δυνάμεις". Τώρα με θεατρινίστικες ατάκες καλεί τα πολιτικά κόμματα σε ενότητα. Κάπως αργά θυμήθηκε την ενότητα.

Καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε ώστε η ευρεία κοινωνική συμμαχία των Δυνάμεων της Αλλαγής, με μπροστάρη τον Νικόλα Παπαδόπουλο, να βάλει τέλος στον κατηφορικό και επικίνδυνο δρόμο της υιοθέτησης των τουρκικών απαιτήσεων, ως να πρόκειται για αντικειμενικές αλήθειες. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού που στον πυρήνα της θα έχει την ισονομία, τη δικαιοσύνη και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Για μία τέτοια λύση ανέκαθεν πάλευε και θα συνεχίσει να παλεύει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Σελίδα 1 από 67

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand