Η επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη να μεταβεί στη Νέα Υόρκη χωρίς καμία συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς μια αλαζονική συμπεριφορά -από αυτές που συχνά παρατηρούνται σε όσους θεωρούν πως η εξουσία τους είναι αδιαμφισβήτητη- αν δεν οδηγούσε σε νέες αποτυχίες. Αλήθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως όσα έπραξε -και βεβαίως όσα δεν έπραξε- ως τώρα, δεν έχουν παίξει ρόλο στο τέλμα που έχουμε βρεθεί και στην ανάπτυξη του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού;

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο κυπριακός λαός, ακούει αναφορές σε ένα άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, το οποίο όχι μόνο δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου -τη συνεδρίαση του οποίου άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκ του αποτελέσματος δεν έκρινε χρήσιμη- αλλά ούτε καν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και βεβαίως ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε από επίσημη πληροφόρηση το ακριβές περιεχόμενο του.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών λέμε ξεκάθαρα πως το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν μεμονωμένων στρατηγικών για κανένα κόμμα και κανένα πολιτικό ηγέτη. Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί στις παλινωδίες της τακτικής του, αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούται να υποβιβάζει την αξία της διαβούλευσης με τα κόμματα.

Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει τον μοναχικό δρόμο, του "εις και μόνος". Κι είναι αυτός που έχει εκλεγεί με το σύνθημα "ενώνουμε δυνάμεις" και με δεσμεύσεις του τύπου "ο ώμος του ενός δεν είναι αρκετός να αναλάβει το βάρος της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού".

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο, περί ελπίδας που πρέπει να παραμείνει ζωντανή και συνέχιση του διαλόγου σε στέρεες βάσεις, κατά πολύ υστερούν από την τοποθέτηση που οφείλει να έχει ως Κύπριος ηγέτης.

Όσο ο ίδιος αρνείται να κάνει την αυτοκριτική του, για τα λάθη του -τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, όσο και σε επίπεδο τακτικής- που επέτρεψαν στην Τουρκία να διεκδικεί διαρκώς περισσότερα, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες για τη διακοπή των συνομιλιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσα λέει αποτελούν ένα απλό ευχολόγιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που όψιμα, εν μέσω προεκλογικού φαίνεται να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, δυστυχώς συνεχίζει να αυτοδιαψεύδεται καθημερινά. Γιατί ο ΠτΔ δεν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο πριν την αναχώρησή του, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί; Θεωρεί άραγε ότι η προσέγγισή του δεν χωράει σε ένα πλαίσιο εθνικής συμφωνίας με συγκεκριμένους και καθορισμένους στόχους;

Το κυριότερο ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί δεν αποσύρει το έγγραφο των παραχωρήσεων του στα θέματα της εσωτερικής πτυχής, όπως τα δικαιώματα του παράνομου χρήστη, τα τουρκικά βέτο και τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων; Γιατί δεν ενημερώνει γραπτώς και επισήμως ότι αυτό το έγγραφο αποσύρεται;

Όσο δεν προχωρεί σε αυτή την καθοριστική κίνηση, η ολική επαναφορά και δέσμευση στο πλαίσιο των έξι παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες, αποτελεί μια επικίνδυνη προοπτική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά για την Νέα Υόρκη και διαμηνύει ότι έχει ιδέες για επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας διακηρύσσει την λήξη των συνομιλιών, όπως τις ξέρουμε από το 2008.

Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να συσκέπτεται και να προβληματίζεται, να εργάζεται πυρετωδώς επί νέων ιδεών και προτάσεων για το Κυπριακό, περί άλλων τυρβάζει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκανε καν τον κόπο να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να διαβουλευτεί πριν μεταβεί στην Νέα Υόρκη. Ακόμα μια δέσμευση του Προεδρικού πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Αφού ξέχασε τη δέσμευση του για συζήτηση των προτάσεων των κομμάτων μετά τις διακοπές, εκθέτει τώρα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δημόσια δήλωνε πριν από δεκαπέντε μέρες ότι ο Πρόεδρος πριν την επίσκεψη στην Νέα Υόρκη θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο.

Καθώς πλέον ανάβει για τα καλά ο προεκλογικός, αυτές οι συμπεριφορές του Προέδρου πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα, ακόμα κι αυτούς που μπορεί να συμφωνούν μαζί του. Διότι η αναξιοπιστία και η συνεχής διάψευση των αλλεπάλληλων "δεσμεύομαι" που τον χαρακτηρίζουν, είναι το πρόσημο που αλλάζει την εξίσωση.

Οι δηλώσεις Ακιντζί αποτελούν μια ξεκάθαρη προσπάθεια εμπλοκής στην εν εξελίξει προεκλογική εκστρατεία στη Κύπρο.  Τα κίνητρα του Τουρκοκύπριου ηγέτη μπορούν πολλαπλώς να ερμηνευτούν, αυτό όμως που για εμάς έχει μέγιστη σημασία, είναι η επαρκής αντιμετώπιση της θέσης ότι την ευθύνη για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα φέρει η Κυπριακή πλευρά.

Αυτή του η θέση, που εμπεριέχεται στην παραίνεση για "αλλαγή νοοτροπίας" είναι μέρος της τουρκικής επιχειρηματολογίας που από το Κραν Μοντάνα και ύστερα, επιχειρείται να αποτελέσει την κυρίαρχη αφήγηση για τα αίτια της αποτυχίας.

Έναντι αυτής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε ήδη να τοποθετείτε σε όλα τα επίπεδα διεθνώς και όχι να διακηρύσσει την πρόθεσή του να συνεχίσει τις συνομιλίες, από το σημείο των υποχωρήσεων του. Δίκαιη λύση για το Κυπριακό δε θα υπάρξει, όσο οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε το δίκαιο του λαού μας, χωρίς υποχωρήσεις στους τουρκικούς εκφοβισμούς.

Η τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως γίνεται γνωστή μέσω διαρροών, πληροφοριών και δημοσιογραφικής έρευνας, αφού ακόμα δεν έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος εμφανίζεται να επιζητά την επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς ούτε να έχει προσδιοριστεί το πλαίσιό τους, ούτε όμως και να υπάρξει κάποια αλλαγή της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ακόμα και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στη χθεσινή του δήλωση, στην ανάγκη ο διάλογος να είναι δομημένος και με ορισμένο πλαίσιο. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκτιμάμε πως η πίεση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για εσπευσμένη επανέναρξη των συνομιλιών, δεν εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους. Την ώρα αυτή θα έπρεπε να υπάρχει σε εξέλιξη μια συγκροτημένη εκστρατεία διαφώτισης της Διεθνούς Κοινότητας για τις τουρκικές απαιτήσεις που παραπέμπουν σε αποικιοκρατικούς θεσμούς του προηγούμενου αιώνα.

Σελίδα 1 από 59

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand