Δηλώσεις κ. Γιώργου Περδίκη για τις Προεδρικές Εκλογές και το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ενοχλήθηκαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου γιατί με άρθρο μου καταλόγισα στο ΑΚΕΛ άφρων σπουδή και υπέρμετρο ζήλο στην υπόθεση της ψήφισης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, προς ικανοποίηση της απαίτησης του κατοχικού ηγέτη κ. Ακιντζί.

«Ο κ. Περδίκης επέστρεψε ξανά στους ισχυρισμούς ότι το ΑΚΕΛ υπακούει στις εντολές του κ. Ακιντζί. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι προσβλητικοί και απαράδεκτοι, αλλά προσβάλλουν αυτούς που τολμούν να χρησιμοποιούν τέτοιες αναφορές» αναφέρει σε διαδικτυακό μέσο ο κύριος Στεφάνου βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Η Τουρκική πλευρά βρήκε αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για να διακόψει τις συνομιλίες. Αυτό παραδέχονται όλοι. Επομένως, η τουρκική πλευρά βολευόταν με την διακοπή των συνομιλιών. Εμείς, καθήκοντος πράξαμε τα δέοντα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος να επιλυθεί το Κυπριακό» είπε ο κ. Στεφάνου.

Δεν αμφισβήτησα ποτέ τις προθέσεις του ΑΚΕΛ, επί του προκειμένου θέματος. Εγώ ισχυρίζομαι ότι με τη συγκεκριμένη τους ενέργεια – να στηρίξουν δηλαδή την προβληματική πρόταση του ΔΗΣΥ– ούτε «καθήκον» τους ήταν, ούτε «δέουσα».

Και εξηγούμαι. Στην ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων (ημερομηνίας 7/4/17) εξήγησα ότι η προώθηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, ήταν μια βεβιασμένη και άσκοπη πράξη. Τα γεγονότα με έχουν επιβεβαιώσει. Αυτό είναι γνωστό, δεν θα επανέλθω.

Το οξύμωρο (και διδακτικό για το ΑΚΕΛ) νέο στοιχείο είναι αυτό που παρατήρησα στη συγκεκριμένη ανάρτηση, στο διαδικτυακό μέσο: ακριβώς δίπλα από τη φωτογραφία του κ. Στεφάνου, το προσεκτικό μάτι «πιάνει» μια έρευνα ανάμεσα στους χρήστες του μέσου, όπου με συντριπτική πλειοψηφία 76,6% (ή 3206 άτομα) θεωρούν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα φέρει τίποτα διαφορετικό. Κι΄ αυτή η εικόνα υπήρχε από την αρχή της «δημοσκόπησης» στις αρχές Απριλίου. Είναι ολοφάνερο ότι ο απλός Κύπριος ήξερε ότι η κίνηση ΔΗΣΥ/ ΑΚΕΛ δεν θα έφερνε κανένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπα στην ομιλία μου, ακόμα και πολλοί που θεωρούσαν «ανόητη» ή «άχρηστη» την αρχική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία το ενωτικό δημοψήφισμα μπήκε στον κατάλογο των επετείων που θα τιμούνται με δεκάλεπτη αναφορά στα δημόσια σχολεία, τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προσπάθεια του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για ανατροπή της, προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Ακιντζί.

Πως και το κατά άλλα πολύ μελετημένο ΑΚΕΛ δεν είχε διαπιστώσει ότι με το να στηρίξει το ΔΗΣΥ απλά έδινε ένα ακόμα δεκανίκι στην κυβερνώσα παράταξη, χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό στις διαπραγματεύσεις.

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά του αριστερού ψάλτη σε δεξιό παπά, ίσως να μην φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως φαίνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών και της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία για το 2017 φθάνει τα 636,4 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση είναι καταπέλτης και περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Τουρκία, για το Κυπριακό τηρούνται προς έκπληξη μας ίσες αποστάσεις. Αποφεύγεται η αναφορά στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, στην παρουσία του τουρκικού στόλου στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην έκδοση αλλεπάλληλων οδηγιών NAVTEX και στις έρευνες του «Μπαρμπαρός» ανοικτά της Κύπρου.

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν ενημερώσει επαρκώς τους εταίρους μας για τις τουρκικές προκλήσεις. Πρόκειται για μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία, αφού θα μπορούσε να υπάρχει στην έκθεση η πραγματική προσέγγιση της κατάστασης και η καταδίκη της Τουρκίας.

Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τώρα που προτάσσεται ως εναλλακτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διευρυμένη τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, αυτή να περνάει μέσα από υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως να υπάρξει προϋπόθεση για εφαρμογή των προηγούμενων υποχρεώσεων της Τουρκίας που προκύπτουν από την υφιστάμενη συμφωνία τελωνειακής Ένωσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία πολιτικής παρακολούθησης για την Τουρκία, αν και άργησε, είναι απολύτως σωστή και διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας

Αποτελεί απόφαση - κόλαφος για τον Ερντογάν και θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα, αλλά οι Ευρωπαίοι έκαναν υπομονή λόγω του μεταναστευτικού.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να είναι απόλυτοι και ξεκάθαροι στην άποψή τους.

Καμία έκπτωση προς την Άγκυρα, εάν δεν ικανοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις

Η θεωρία που υποστηρίζει η κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι τάχα δεν υπάρχουν χώρες ή διεθνείς οργανισμοί που μπορούν ή θέλουν να πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας - μια θεωρία που την ακούμε σε κάθε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου- καταρρίπτεται από τα γεγονότα.

Η αντίδραση της Τουρκίας και του ιδίου του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους μετρά δημιουργούν πολιτικό κόστος στην κατοχική χώρα. Η δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία, με τη σωστή διαχείριση, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δημιουργία κινήτρων για επίλυση του Κυπριακού.

Αντίθετα οι συνεχείς υποχωρήσεις και η αδράνεια, τρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία.

Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλήσεις με το Μπαρμπαρός.

Χθες ανακοίνωσε ότι δόθηκε άδεια από το ψευδοκράτος στο Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Σύγκρασης.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες που συνεργαζόμαστε στον αγωγό EastMed, καθώς και τις χώρες των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσο δεν υπάρχει αντίδραση, η Τουρκία θα αποθρασύνεται.

Σελίδα 1 από 36

Facebook

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand