Περιβαλλον

Νέοι βανδαλισμοί στο εμπορικό κέντρο της Πάφου

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναγκάζεται μέσα σε ένα μήνα ακριβώς να επανέλθει και να καταγγείλει νέους βανδαλισμούς.

Κάποιοι νεαροί ασυνείδητοι εκτονώθηκαν και πάλι, κόβοντας 4 νεαρά δενδρύλλια. Αυτή τη φορά κτύπησαν στη Μακαρίου, την πιο εμπορική οδό της πόλης μας.

Πολύ φοβούμαστε ότι εάν κι αυτός ο βανδαλισμός περάσει ατιμώρητος.... Τι άλλο να αναμένουμε; Πότε θα έρθουν τα χειρότερα;

Ασφαλείς πληροφορίες μας λένε ότι οι βάνδαλοι αυτή τη φορά έχουν αναγνωριστεί. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Αναμένουμε από την αστυνομία να εξιχνιάσει την υπόθεση και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη αυτούς που έχουν σκοπό να φθείρουν την εικόνα της πόλης μας.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι αμείλικτοι, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν δύναται και δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.


Επιτέλους, η κοινωνία της Πάφου ας αντιδράσει στις αποτρόπαιες συμπεριφορές των ατόμων που δεν σέβονται το φυσικό περιβάλλον και με άμεσες πρακτικές λύσεις να κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Για ποιο λόγο αναλάβαμε ρόλο πολιτιστικής πρωτεύουσας, όταν οι ίδιοι οι πολίτες δεν εμφανίζουν σημάδια περιβαλλοντικής συνείδησης και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο;

Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον και με τέτοια περιστατικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε πολιτισμική συνείδηση.

Επαρχιακή επιτροπή Πάφου

Επέτειος σήμερα της καταστροφής των δέντρων στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά αλλά κάποιοι φαίνεται δε βάζουν μυαλό.


Πριν ακριβώς ένα χρόνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων και ο εργολάβος που προσέλαβε κατέκοψαν 25 αιωνόβια κυπαρίσσια. Μάλιστα η πράξη τους έγινε τα χαράματα για να μην προλάβουν οι ακτιβιστές που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κοπή τους να αντιδράσουν.
Ήταν μια ομιχλώδης κρύα νύχτα που δεν προσφερόταν για τέτοια δουλειά κυρίως λόγο των σημαντικών κινδύνων που ενείχε για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, αλλά τόσο η αστυνομία όσο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων επέλεξαν να αγνοήσουν αυτό το γεγονός και στήριξαν τις εργασίες του εργολάβου.

Ένα ακριβώς χρόνο μετά, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαπλάτυνση της νότιας πλευράς της λεωφόρου Λάρνακος και οι χωματουργικές εργασίες θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και των λιγοστών κυπαρισσιών που επιβίωσαν της κοπής του περασμένου έτους.

Η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κα Έφη Ξάνθου δήλωσε: «Για πολλοστή φορά καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εργασιακές μεθόδους του συγκεκριμένου εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο διαπλάτυνσης των Λεωφόρων Λάρνακος, Αμμοχώστου και Αγλαντζιάς, αλλά και την ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την επίβλεψη του όλου έργου. Ποιος επιτέλους επιβλέπει τον εργολάβο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων; Γιατί το Τμήμα Δασών έμεινε μόνο στη διαπίστωση της παρανομίας της κοπής κλαδιών και καταστροφής του ριζικού συστήματος των εναπομείναντων λίγων κυπαρισσιών; Γιατί το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν πάει να δει αν τηρούν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο έργο όταν εξετάστηκε η Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που της υποβλήθηκε;
Και γιατί το δημαρχείο Αγλαντζιάς δεν καταδικάζει την πράξη και να στείλει επί τόπου τον μηχανικό που έχει προσλάβει για να επιβλέπει το έργο για να προστατέψει και τους επηρεαζόμενους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον (όσο έμεινε δηλαδή) ένθεν κακείθεν των έργων;

Είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να επιδίδουν πρόστιμα και δικαστικές κλήσεις εκεί που εντοπίζονται ατασθαλίες και παρανομίες».

 

Σφαγή αιωνόβιων δέντρων στο Στρουμπί


Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δέχτηκε καταγγελίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, στην κοινότητα Στρουμπιού.

Κακή η πρακτική ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για ψεκασμό χόρτων σε δήμο της μείζονος Λευκωσίας και σε κάποιες κοινότητες, αναγκάζεται να επανέλθει εκ νέου το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τους συμπολίτες μας και υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του ψεκάσματος της βλάστησης με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα και ειδικότερα από τις διάφορες τοπικές αρχές.

Ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν υιοθετήσει προ πολλού την εισήγηση μας και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος των δρόμων, σε πάρκα και χώρους πρασίνου, παρατηρήθηκε πως δημοτικά συνεργεία εξακολουθούν επανειλημμένως να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα για να αντιμετωπίσουν την "ανεπιθύμητη" βλάστηση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της πρακτικής του ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου με ζιζανιοκτόνα, είναι το ωραίο πράσινο που στολίζει τους δρόμους και τα χωράφια μας να μετατρέπεται σ' ένα μαραμένο κίτρινο χρώμα. Πέραν της αισθητικής ρύπανσης της φύσης, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των κατοίκων της περιοχής, το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Καλούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο εργοδότησης έκτακτου προσωπικού, δίνοντας απασχόληση σε άνεργους με σκοπό την κοπή των χόρτων με μηχανικά και χειρωνακτικά μέσα, αντί να επιδοτούνται οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ζιζανιοκτόνων. Με αυτό τον τρόπο, απασχολούνται νέοι άνεργοι, μένει το χρήμα στη χώρα μας και προστατεύεται το περιβάλλον.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε τι σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη.

Ως πότε θα μένουν αδρανείς οι υπεύθυνοι στα τραγικά περιστατικά με θύματα τα ζώα; Επιτέλους να δημιουργηθεί η αστυνομία ζώων.

Δύο ακόμη τραγικά περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έχουν θύματα τα ζώα.

Στη Λευκωσία μία γυναίκα σκότωσε με μαχαίρι τον σκύλο της συννυφάδας της, ενώ στη Λεμεσό μία άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι το μικρόσωμο σκυλάκι της διέφυγε για λίγο της προσοχής της και λίγη ώρα αργότερα ενώ το έψαχνε το βρήκε πυροβολημένο.

Παράλληλα καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, με συχνό φαινόμενο την τοποθέτηση δηλητηριωδών δολωμάτων με στόχο τη θανάτωση των ζώων.

Τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος για την αστυνομία των ζώων. Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

Καλούμε για ακόμη μια φορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να εφαρμόσει το νόμο. Παράλληλα, απαιτούμε οι ποινές που επιβάλλονται για την κακοποίηση ζώων να γίνουν αυστηρότερες. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Από τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας δεν αλλάζουν νοοτροπία και βασανίζουν τα ζώα με αποτέλεσμα το ένα περιστατικό να διαδέχεται το άλλο, η πολιτεία πρέπει επιτέλους να δράσει και να αντιδράσει.

Περιβαλλοντική καταστροφή από υπερβόσκηση στην κοινότητα Νατάς.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, ασχολείται με το πιο πάνω θέμα.

Το σήριαλ ξεκίνησε με καταγγελία στις 2/3/2015 και απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επαρχιακή Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου στις 22/6/2016. Στην απαντητική επιστολή όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ζημιές από τα κτηνοτροφικά υποστατικά είναι τεράστιες. Η χλωρίδα και η πανίδα καταστρέφονται συστηματικά , καθώς και οι γεωργικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι γεωργοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Παρά τις συσκέψεις που έγιναν κατά καιρούς με τη συμμετοχή του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωργίας και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, η κατάσταση συνεχίζει να είναι απελπιστική.

Στη Νατά, οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία για νέες καταστροφές.

Καλούμε τους αρμόδιους όπως έστω και τώρα, παρέμβουν δυναμικά, για να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει.


Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου

Λέμε όχι στο ψέκασμα με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα βλάστησης.


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, υπενθυμίζει τις τοπικές αρχές όπως χρησιμοποιήσουν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό των χόρτων, αντί του ψεκάσματος με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα βλάστησης.
Αποτέλεσμα της πρακτικής του ψεκάσματος του παρόδιου πρασίνου με ζιζανιοκτόνα, είναι η μετατροπή του σε ένα μαραμένο κίτρινο. Πέραν της αισθητικής ρύπανσης, σημειώνουμε ότι χιλιάδες ευρώ δαπανούνται από τις τοπικές αρχές για την αγορά πανάκριβων ζιζανιοκτόνων, με τα οποία ρυπαίνουν χημικά τη φύση και τους υπόγειους υδάτινους πόρους μας, δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
Χαιρόμαστε που ένα μεγάλο ποσοστό των τοπικών αρχών έχει υιοθετήσει την εισήγησh μας και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό των χόρτων, κατά μήκος των οδών και αυτοκινητόδρομων, αλλά και μέσα σε πάρκα και χώρους πρασίνου. Δυστυχώς όμως κατά τα προηγούμενα έτη, παρατηρήθηκε η χρήση ζιζανιοκτόνων από μερικούς δήμους και κοινότητες.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε όλες τις τοπικές αρχές όπως σταματήσουν να επιδοτούν τις εταιρείες εισαγωγής ζιζανιοκτόνων και όπως εργοδοτήσουν έκτακτο προσωπικό – δίνοντας έτσι και δουλειά σε άνεργους συμπολίτες μας - για να κόψουν τα χόρτα με μηχανικά μέσα.
Καλούμε επίσης, όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους αγρότες όπως αποφεύγουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων και να προτιμούν τα μηχανικά μέσα εκκοπής των χόρτων.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Δράση κατά της CETA με ενημερωτικές διαλέξεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι ενάντια στη συμφωνία«ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, γνωστή ωςCETA - η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου -  και συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή δράση κατά της CETA.

Είναι γνωστό ότι, η συμφωνίαCETAδημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω της συμφωνίας δημιουργούνται συνθήκες για ιδιωτικοποίηση σημαντικών δημόσιων υποδομών που έχουν να κάνουν με βασικά αγαθά για την επιβίωση των ανθρώπων.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι, μέσω τηςCETAθα παρακάμπτονται οι όποιες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες προστατεύουν τον Ευρωπαίο πολίτη από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, επικίνδυνα φυτοφάρμακα και μη επαρκώς ελεγμένα καταναλωτικά προϊόντα.

Έχουμε απευθυνθεί στους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές με επιστολές του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και τους έχουμε ζητήσει να καταψηφίσουν την συμφωνία όταν θα τέλει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν θετικά οι ευρωβουλευτες κ. Νεοκλής  Συλικιώτης και κ. Δημήτρης Παπαδάκης.

Για ενημερωθεί το κυπριακό κοινό, γι’ αυτό το σοβαρό θέμα,  το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνειμια σειρά διαλέξεων με θέμα: «Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης με ΗΠΑ και Καναδά (TTIPCETA): Πως επηρεάζουν την ζωή μας και απειλούν το περιβάλλον;»

Οι διαλέξεις θα γίνουν:

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 10:30με την κ. Έφη Ξάνθου, Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών,στα γραφεία του Κινήματος στη Λεμεσό, οδός Διεύθυνση Γλάδστωνος 77 Πολυκατοικία ΚΟΑΛΑ, διαμ. 31.

https://www.facebook.com/events/1524300300921459/

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00με την κ Μυρτώ Σκουρουπάθη και τον κ. Ιωσήφ Μποράη από την ομάδα Φίλοι της Γής Κύπρου, στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, οδός Περικλέους 63, γρ. 102 (πάνω από τον Μαυρομμάτη).

https://www.facebook.com/events/1562187847131955/

Για συμμετοχή:

2534266, Λεμεσος

22518787, Λευκωσία

 

 

unnamed

Το Κίνημα Οικολόγων πέτυχε την άρση απαγόρευσης για παρουσία σκύλων στον πεζόδρομο Πεδιαίου στο Στρόβολο και στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού.Στις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη με τους Δημάρχους Λεμεσού και Στροβόλου κ. Νικολαΐδη και κ. Παπαχαραλάμπους αντίστοιχα, τέθηκε επί τάπητος η άρση της απαγόρευσης της παρουσίας των σκύλων στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού και στο πεζόδρομο Πεδιαίου στο Στρόβολο, όπου συμφωνήθηκε η κατάργηση της απαγόρευσης.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, μαζί με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ιωάννας Παναγιώτου θα διοργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας, ούτως ώστε το κοινό να είναι ενήμερο και να αποφεύγονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την καθαριότητα. Τα δικαιώματα πρέπει να συνοδεύονται με υποχρεώσεις. Οι κηδεμόνες των σκύλων και οι φιλόζωοι, πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα απόλαυσης των κοινών χώρων και υποδομών, πχ. παραλιακός πεζόδρομος Λεμεσού, πεζόδρομος γραμμικού πάρκου Πεδιαίου, νοουμένου ότι και οι ίδιοι θα εφαρμόζουν πιστά τη νομοθεσία που αφορά την ασφάλεια και την καθαριότητα.

Η μάστιγα των κουνουπιών θα αποφευχθεί μόνο με άμεσα και έγκαιρα μέτρα

Κάθε χρόνο λαμβάνουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από απηυδισμένους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο την ταλαιπωρία που υπόκεινται κατά περιόδους από τις επιθέσεις κουνουπιών. Επικοινωνούν μαζί μας, γιατί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως το Κίνημα μας αντιτίθεται στο ψέκασμα των στάσιμων νερών και λοιπών εστιών μόλυνσης όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όμως, στις αρχές κάθε χρόνου, αποστέλλουμε σχετική επιστολή σε όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για να υπενθυμίζουμε την ανάγκη λήψης μέτρων εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί ακριβώς αυτό το φαινόμενο.

Τονίζουμε πως η έγκαιρη λήψη μέτρων θα αποτρέψει μελλοντική ταλαιπωρία και διπλάσια κόστη από μέρους των αρμόδιων αρχών. Επιμένουμε πως ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών σε πρόωρο στάδιο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί η τρομερή ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι δημότες τους στις κλασικές περιόδους έξαρσης του προβλήματος.

Σχέδιο Δράσης Οικολόγων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, με βάση την επιστημονική γνώση της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) θα πρέπει να ακολουθείται πάντα μια σειρά ενεργειών.

Αναλυτικότερα:

Καθορισμός του Φορέα ή των Φορέων που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το όλο έργο.
Προσδιορισμός των ειδών κουνουπιών που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή και έλεγχος για πιθανή εισαγωγή νέων ειδών.
Μελέτη και γνώση της βιολογίας και οικολογίας τους.
Παρακολούθηση σε ετήσια βάση (monitoring) των πληθυσμιακών πυκνοτήτων των κουνουπιών με κατάλληλες μεθόδους δειγματοληψίας και παγίδευσης.
Μελέτη των χαρακτηριστικών της περιοχής προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να προσδιοριστούν τα σημεία εφαρμογής των χημικών ή άλλων μεθόδων καταπολέμησης.
Καταγραφή των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πυκνότητας του προς καταπολέμηση είδους.
Επιλογή του μέτρου ή του συνδυασμού των μέτρων που θα εφαρμοστούν, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με τους μικρότερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και αν είναι δυνατό, με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
Καθορισμός του χρόνου επέμβασης. Ο προσδιορισμός του πλέον κατάλληλου χρόνου επέμβασης αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία της καταπολέμησης μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμα και παράλληλα μειώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό επεμβάσεων.
Καθορισμός του Φορέα που θα διενεργεί τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του έργο και ο οποίος πρέπει να είναι διαφορετικός από εκείνον που υλοποιεί το έργο.
Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για τις δυνατότητες της δικής του συμβολής στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Συνεχής επιστημονική έρευνα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων και τυχόν ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Αναγκαίες ενέργειες ατομικές ενέργειες

• Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κτλ.), τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό.

• Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιον τρόπο τοποθετημένα ώστε να μη συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.

Άδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.
• Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μη λιμνάζει το νερό.

• Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σίτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.

Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
• Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών, επαρκής χλωρίωση του νερού τους και άδειασμα αυτών όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.
• Διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων σε κάθε οικία και επιχείρηση, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αντιμετώπισης των αποβλήτων.

Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.
• Καθαρισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν.

• Συνεχής καθαρισμός δικτύου όμβριων υδάτων και διευκόλυνση της ροής των νερών.

Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στις τοπικές Αρχές.
• Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, όπως τοποθέτηση λεπτών σητών στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Τα γεράνια, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο αποτελούν φυσικά, οικολογικά και υγιεινά απωθητικά για τα κουνούπια, οπότε καλό θα ήταν να μας περιβάλλουν. Στην κουζίνα, στα περβάζια των παραθύρων, στα μπαλκόνια, στις αυλές, στους κήπους, οπουδήποτε.

Η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης προτρέπει τις τοπικές αρχές να προβαίνουν έγκαιρα σε ορθολογιστική διενέργεια ψεκασμών όπου απαιτείται για προστασία της δημόσιας υγείας χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα – φιλικά προς το περιβάλλον εντομοκτόνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Γεωργίας.

Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand