Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Την Κυριακή, 2 Απριλίου, θα γίνει το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

Προφανώς και ο κατοχικός ηγέτης ικανοποιήθηκε από τη σύμπραξη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οι οποίοι έσπευσαν να διορθώσουν το "λάθος" της Βουλής, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ακιντζί.

Εφιστούμε την προσοχή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει του δείπνου της Κυριακής, να μην έχει την ίδια εξέλιξη με το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αιφνιδίασε τους πάντες δεχόμενος τον οδικό χάρτη του κ. Ακιντζί και την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και πάλι ο κ. Ακιντζί θα θέσει νέο οδικό χάρτη, ζητώντας να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Ιουλίου και να διενεργηθούν χωριστά δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Διότι υπάρχει κακό προηγούμενο, ρωτάμε τον κ. Αναστασιάδη, θα δεχθεί τον οδικό χάρτη του κ. Ακιντζί;

Πώς θα αντιμετωπίσει την πίεση Ακιντζί για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους;

Θα πρέπει ο κ. Ακιντζί να καταλάβει ότι δεν είναι κυρίαρχος στις συνομιλίες, διότι μέχρι τώρα τα γεγονότα αυτό δείχνουν.

Μία σημαντική απόφαση που προστατεύει τους δανειολήπτες πήρε σήμερα η Βουλή κατόπιν πρότασης νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη και της βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Άννας Θεολόγου.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου, που καταργεί τα άρθρα 51 και 52, που προέβλεπαν εσωτερική διαδικασία ορισμού διαιτητή μεταξύ Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δανειοληπτών με τα γνωστά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες. Καθώς η διαδικασία ήταν ετεροβαρής και δεν διασφαλίζονταν αρκετά οι δανειολήπτες.

Κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής ο κ. Περδίκης τόνισε:

"Ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ακόμη και χθες βράδυ μας έστειλαν πληροφόρηση, ότι ο Συνεργατισμός συνεχίζει να εφαρμόζει καταχρηστικά, αυτή την παρωχημένη διαδικασία εις βάρος των δανειοληπτών.
Είναι μια διαδικασία η οποία είναι από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας του Συνεργατισμού, κατάλοιπο της εποχής που υπήρχε απεριόριστη και αλληλέγγυη η ευθύνη μεταξύ των μελών του Συνεργατισμού και έλυναν οικογενειακά τις διαφορές τους με τον Συνεργατισμό, αφού τα μέλη ήταν και οι ιδιοκτήτες.

Σήμερα ο Συνεργατισμός λόγω Τρόικας, λόγω Κυβέρνησης, λόγω Βουλής, λόγω όλων αυτών τέλος πάντων έχει μετατραπεί σε κανονικό πιστωτικό ίδρυμα και είναι το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα που έχει αυτό το εργαλείο και είναι εις βάρος των δανειοληπτών".

Με την ψήφιση σήμερα της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών οποιαδήποτε διαιτητική διαδικασία για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση από τον διορισμένο διαιτητή διακόπτεται. Τα μέρη θα μπορούν να προσφύγουν σε άλλες, πιο δίκαιες και ισομερείς διαδικασίες για επίλυση της διαφοράς τους (με βάση τον περί Διαιτησίας νόμο, Δικαστήριο κα.).

Κάθε χρόνο τιμούμε την 25η Μαρτίου και εξυμνούμε τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 θέλοντας να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία αποτελεί εφαλτήριο δύναμη για τους σημερινούς αγώνες.

Οι Έλληνες του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη.

Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, αναζητείται μια νέα Ελληνική παλιγγενεσία. Η Ελλάδα οφείλει να αντιστέκεται σε όποιες πολιτικές και πρακτικές εκφράζουν στοιχεία υποδούλωσης του λαού, να διεκδικεί και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.

Εντούτοις, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινός φάρος στην επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται προκλητικοί στον πολιτικό χώρο και προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις βάσει των συμφερόντων τους.

Κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τον τόπο μας, πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας και να αποτελέσει επιτακτική ανάγκη για πραγματική ενότητα στο εσωτερικό, ώστε η αντίσταση να είναι ισχυρή. Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς δεν επιδεικνύουν ουσιαστικά την πρόθεση τους για εξεύρεση λύσης, αλλά αντιθέτως μιας λύσης βασισμένη στα δικά τους συμφέροντα.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν.

Η πολιτική ηγεσία μέσα από διάλογο και συνεννόηση πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική, τοποθετώντας το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ως εξής:

08:30: Η κ. Έφη Ξάνθου, αντιπρόεδρος Β' του Κινήματος, θα παρευρεθεί στην Πανηγυρική Δοξολογία 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου.Στις 09:30, θα παραστεί στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου και στις 12:15 στη δεξίωση που διοργανώνει ο Πρέσβης της Ελλάδος επί ευκαιρία της Εθνικής Εορτής.

09:00: Ο κ. Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος του Κινήματος, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις Κάτω Πύργου για την 25η Μαρτίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δυστυχώς είχαμε προβλέψει ότι η αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση στα ενεργειακά θέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει επιπτώσεις. Δυστυχώς για άλλη μια φορά έχουμε επιβεβαιωθεί.
Η αδράνεια είχε να κάνει με τις τυχόν αντιδράσεις του κ. Ακιντζί εν μέσω συνομιλιών. Με άλλα λόγια για χάρη των συνομιλίων δεν προχωρούσαν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η άφρων αυτή τακτική έδωσε το δικαίωμα τώρα στην Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, να απειλεί ξεκάθαρα και απροκάλυπτα την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ας σημειωθεί ότι η προκλητική απειλή της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο μέρες από την υποχώρηση των ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ακιντζί. Εφαρμόζεται η παροιμία "δώστου χωρκατη σιηνιν..." ή αλλιώς "η ανοχή τρέφει την ασυδοσία".
Θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να πτοήσουν την Κύπρο οι απειλές.
Είναι επιβεβλημένο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τουρκία και να ζητήσει την προστασία μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σελίδα 1 από 93
Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand