Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που πλέον μας κατατάσσει λίγο ψηλότερα από τον "πάτο" που έως σήμερα βρισκόμασταν, αποτέλεσε ακόμα μία αφορμή για πανηγυρισμούς από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεωργιάδη. Βεβαίως ο ίδιος επιλέγει -όπως συστηματικά κάνει- να προβάλλει μόνο μερικούς δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης που πράγματι κινείται θετικά.

Μάλλον θεωρεί πως οι Κύπριοι ξεχνούν πως ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν σε ανάλογο επίπεδο και τη χρονιά της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

Θα ήταν χρησιμότερο ο κ. Γεωργιάδης να τοποθετηθεί, αλλά κυρίως να σχεδιάσει το πως θα περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που για τα επόμενα 2 έτη προβλέπεται στο 5% αλλά και το πως θα δοθεί λύση στον τεράστιο όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που καταγράφονται στην έκθεση του οίκου Fitch. Ως προς το τελευταίο βέβαια, για το οποίο ο οίκος Fitch υπενθυμίζει ότι κατέχουμε παγκόσμια πρωτεία και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία, οι έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης  δείχνουν πως το μόνο που θεωρεί ως λύση είναι το ξεπούλημα σε ξένα funds, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της κίνησης.

Αν ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να υλοποιήσει βήματα για την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, στο χρόνο που απομένει στην απερχόμενη κυβέρνηση, μπορεί αν μη τι άλλο να περιορίσει τις ενθουσιώδεις δηλώσεις του.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ως μόνη βιώσιμη και εφαρμόσιμη πρόταση το σχέδιο για δημιουργία ενός δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εισήγηση πού θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δυστυχώς βλέπουμε πως όσα ήδη αναφέραμε για την αποτυχία Αναστασιάδη να θέσει το Κυπριακό στο πλαίσιο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο πρόεδρος Τουσκ αρκέστηκε σε μια σύντομη αναφορά ότι έγινε δέκτης των αναφορών του Προέδρου Αναστασιάδη για μέρος των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ήταν όλο. Μια χλιαρή και άνευ ουσίας δήλωση, ενώ την ίδια ώρα αποφασίστηκε η παροχή 3 δις στήριξη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Αυτό όμως που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σαφείς τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της τουρκικής τακτικής των διαρκών προκλήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, πως η προσέγγιση Αναστασιάδη δεν απέτυχε μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη και στη διεθνοποίηση του Κυπριακού στο ευρωπαϊκό πεδίο, που θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Θα ήταν αρκετό να αποδεχτεί την αποτυχία του και να σιωπήσει. Κι όμως, επειδή έχει την εντύπωση ότι έχει να κάνει ακόμα με ευκολόπιστους Κύπριους ψηφοφόρους, πανηγυρίζει για την αποτυχία του, την οποία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να παρουσιάσει ως επιτυχία.

Μόνη διέξοδος έναντι αυτής της τακτικής της ήττας είναι η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας με επίκεντρο την Νέα Στρατηγική για τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Μόλις στο 36% βρισκόταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού αναπτυξιακών έργων κατά το 9μηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο. Η πραγματικότητα αυτή είναι η καλύτερη διάψευση του success story της κυβέρνησης, που για εκλογικούς λόγους σκόπιμα επιχειρεί να παραπλανήσει τον λαό.

Η αλήθεια είναι πως αναπτυξιακά έργα παραμένουν στα χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αυτών που είχαν προϋπολογιστεί προς εκτέλεση. Και διερωτάται κανείς βάσιμα, αν τα έργα ενός λιτού αναπτυξιακού προϋπολογισμού δεν ξεκίνησαν καν, πως περιμένουν κάποιοι ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές πλουσιοπάροχες και γενναιόδωρες εξαγγελίες για έργα;

Η αποτυχία υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι τα έργα που εξαγγέλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτή την εποχή, είναι "δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα".

Η υπέρμετρη προβολή του ζητήματος των διεκδικήσεων ορισμένων ατόμων για νομιμοποίηση της λαθροθηρίας μικρών πουλιών εντάσσεται σαφώς στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, την οποία βιώνουμε κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές.

Από την πλευρά όσων διαμαρτύρονται, ασφαλώς κατανοούμε πως θεωρούν την προεκλογική περίοδο την ιδανική ευκαιρία να προβάλλουν τα παράνομα αιτήματά τους.

Από την κυβερνητική όμως πλευρά, το να χαϊδεύει τα αυτιά των παρανομούντων, δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια να μαζέψει ψήφους. Η πραγματικότητα μάλιστα είναι χειρότερη, αφού συνειδητά εξαπατώνται ακόμα και οι ίδιοι οι διεκδικητές της χαλάρωσης του νόμου, από δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών.

Είναι άξιον απορίας γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει να υπερασπιστεί το νόμο και τους φορείς που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία της εφαρμογής του, όπως πχ. τον ουλαμό πάταξης της λαθροθηρίας της ΜΑΑΔ , την Υπηρεσία Θήρας κοκ

Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και βουλευτών από κόμματα σε αυτή την εκστρατεία για νομιμοποίηση της παράνομης παγίδευσης μικρών πουλιών. Σημειώνουμε δε, την περίεργη συμμαχία βουλευτών από το ΕΛΑΜ, το ΑΚΕΛ και κυρίως από το ΔΗΣΥ υπέρ των λαθροθήρων.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως καθήκον της οργανωμένης πολιτείας είναι να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και όχι να το θυσιάζει για λίγες ή πολλές ψήφους.

Το πολυαναμενόμενο γεύμα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο θα ετίθεντο τα ανοιχτά ζητήματα ως προς τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας κατέληξε με την δεύτερη να απορροφά ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δις ευρώ. Η Τουρκία πήρε τα εκατομμύρια και η Κύπρος μια ασαφή και μη ονομαστική αναφορά. Τι κι αν αναφερόμαστε σε ένα καθεστώς που εδώ και καιρό δεν αποτελεί ούτε κατ' επίφαση δημοκρατία, οι ηγέτες της Ε.Ε. όχι μόνο διατηρούν ανοιχτή την πόρτα της εισόδου χωρίς ουσιαστικές επισημάνσεις, αλλά πριμοδοτούν την Τουρκία με επιπλέον κονδύλια για το προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που εδώ και καιρό διαβεβαίωνε πως το Κυπριακό -έστω και όχι ως μέρος της επίσημης ατζέντας της Συνόδου- θα απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες, επιστρέφει χωρίς τίποτα το ουσιαστικό. Καμία αναφορά στο Κραν Μοντάνα, καμία αναφορά στους εγκλωβισμένους, καμία αναφορά στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλη μία ευκαιρία να υπάρξει σαφής τοποθέτηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ηγέτες της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων, έχει χαθεί, προστιθέμενη στις πολλές ανάλογες χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η τακτική Αναστασιάδη να σηκώνει αγωνιστικά λάβαρα στο εσωτερικό, την ώρα που στις διεθνείς επαφές διαρκώς αποτυγχάνει να θέσει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δεν είναι αναστρέψιμη όσο ο ίδιος παραμένει στην ηγεσία της χώρας. Αρκούν οι ζημιές που ήδη έχει προκαλέσει η διακυβέρνησή του στο κυπριακό. Έχει έρθει η ώρα για μια πραγματική αλλαγή πορείας με μια νέα διακυβέρνηση, που ανάμεσα στους πρώτους στόχους της θα έχει την ανάδειξη και καταδίκη των τουρκικών σχεδιασμών.

Σελίδα 1 από 221
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand