Σήμερα συμπληρώνονται 43 χρόνια από την κατάληψη της κωμόπολης της Μόρφου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και ακόμα οι Μορφίτες περιμένουν την επιστροφή στον τόπο τους, που κάθε φορά γίνεται παιχνίδι στα χέρια των τουρκικών παζαριών.

Για εμάς, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους, δε μπορεί να υπάρξει.

Γι αυτό ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την πρόσφατη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που αναγνώριζε δικαιώματα προτεραιότητας στους παράνομους χρήστες -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε εποίκους- έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών.  Δυστυχώς αυτή την θέση φαίνεται να υιοθέτησε -έστω και με προϋποθέσεις- στο Κραν Μοντάνα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Γι αυτό πρέπει όλοι οι πρόσφυγες και ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα να απαιτήσουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει γραπτώς και επισήμως τις υποχωρήσεις του Κραν Μοντάνα και να σταματήσει να επικαλείται αδιακρίτως το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όσον αφορά την περιοχή Μόρφου, διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι οι Τούρκοι επεκτείνουν και εντατικοποιούν τον εποικισμό, με νέα έργα και κίνητρα εγκατάστασης σε εποίκους. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως η Κυπριακή κυβέρνηση σιωπούν. Πρόσφατο παράδειγμα η ανέγερση τεμένους δίπλα από το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ζώδεια, ενέργεια η οποία δεν καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, ούτε περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με πρόνοιες διεθνών συνθηκών της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς για την περιοχή Μόρφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να υποσχέθηκε ειδικό καθεστώς που να προνοεί την παραμονή των παράνομων χρηστών (και των εποίκων) στα σπίτια και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και νόμιμων ιδιοκτητών. Και αυτή η παραχώρηση πρέπει να αποσυρθεί άμεσα πριν παγιωθεί και θεωρηθεί μέρος του περίφημου "κεκτημένου των διαπραγματεύσεων".

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα 16 Αυγούστου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμμετείχε δια του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, νομικού κ. Νίκου Παυλίδη, στην αντιπροσωπεία των Μορφιτών για την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την 43η μαύρη επέτειο κατάληψης της Μόρφου και του διαμερίσματος Μόρφου από Τούρκους εισβολείς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας. Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης, αντιπροσωπεία του Κινήματος θα παραστεί στη συμβολική πορεία προς τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης και το Μνημόσυνο των Πεσόντων.

Το ψήφισμα επιδόθηκε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πάντοτε στήριζε και θα στηρίζει την προσπάθεια απόδοσης της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της. Θεωρεί την αποκατάσταση του ανθρώπινου δικαιώματος επιστροφής των Μορφιτών στις πατρογονικές τους εστίες και περιουσίες υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, λυδία λίθο για τη λύση του Κυπριακού. Κανένας σχεδιασμός που δεν θα το περιλαμβάνει δεν μπορεί να αποτελέσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επίσης καταγγέλλει την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για τον εκτουρκισμό του διαμερίσματος Μόρφου και την άτακτη ανάπτυξη που υποθάλπει στο διαμέρισμα Μόρφου, για την παγίωση άνομων τετελεσμένων και θεμελίωση λύσης ‘επί του εδάφους’.  Αυτό αποτελεί και την Τουρκική εκδοχή των ‘Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’.

Έναντι αυτών η Κυπριακή κυβέρνηση δε μπορεί να σιωπά. Καλούμε την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση να μην αποδεχτούν παραμέτρους που θα θίγουν τα δικαιώματα των Μορφιτών, όπως και κανενός πρόσφυγα, τους οποίους όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα προσπαθούν παράλληλα να προσεγγίσουν για μικροπολιτικούς λόγους.

Υπενθυμίσζουμε, πως οι παραλίες για σκύλους που έχουν ανακοινωθεί από τον ΚΟΤ αφορούν τις εξής περιοχές:

  • Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά, εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου, της Επαρχίας Λευκωσίας.
  • Η παραλία στην τοποθεσία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας, της Επαρχίας Λάρνακας.
  • Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα, εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβούλιου Αχέλειας, της Επαρχίας Πάφου.
  • Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια, εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου, της Επαρχίας Πάφου.
  • Η παραλία στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α  εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβούλιου Μοναγρουλλίου, της Επαρχίας Λεμεσού.
  • Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβούλιου Πισσουρίου, της Επαρχίας Λεμεσού.

Μετά από αίτημα του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου καλείται σε έκτακτη συνεδρία τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό. Ο κ. Περδίκης, ο οποίος είχε επισταμένα ζητήσει ενημέρωση για τη διαδικασία μετοχοποίησης του Συνεργατισμού και την κατάργηση των καταστημάτων στην ύπαιθρο, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:


"Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση του κ. Κουλία στο αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, αφού δυστυχώς προηγήθηκε η απόρριψη του αιτήματος από τον κ. Νεοφύτου για εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντικές τις προωθούμενες αλλαγές στο Συνεργατισμό και θεωρούμε απαράδεκτο η Βουλή και ο λαός να μην έχουν πλήρη γνώση του περιεχομένου τους. Ως προς αυτό, θα τοποθετηθούμε μετά τη συνεδρία και αφού εξετάσουμε προσεκτικά το περιεχόμενο των προωθούμενων αλλαγών και των παραμέτρων της συμφωνίας Συνεργατισμού - Altamira, στοιχεία τα οποία θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να κοινοποιηθούν κατά τη συνεδρία."

Τα πρόσφατα στοιχεία που αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας, της τάξης του 3,6% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ασφαλώς αποτελούν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Οι θυσίες των εργαζομένων και ο γολγοθάς των αδικημένων, τουλάχιστον δεν έγιναν επί ματαίω. Οι αριθμοί τουλάχιστον φαίνεται να ευημερούν. Οι άνθρωποι όμως δεν ευημερούν. Για εμάς πραγματική ανάπτυξη υπάρχει όταν μειώνεται το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και εμπεδώνεται ένα κράτος πρόνοιας που να προσφέρει άνετη και ασφαλή ζωή σε όλους και όχι μόνο στους κάθε λογής προνομιούχους. 

Γι αυτό δε μπορούμε καλυπτόμενοι πίσω από τους θετικούς αριθμούς να μη θίγουμε την ουσία του ζητήματος, που είναι το αναπτυξιακό πρότυπο που επέλεξαν και πάλιν οι κυβερνώντες για την Κύπρο. Επίσης πρόσφατα ήταν τα στοιχεία που έδειχναν υπερδιπλασιασμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και τα οποία μάλλον δεν απασχόλησαν το Υπουργείο Οικονομικών στο βαθμό που θα έπρεπε. 

Επιτέλους, πρέπει να συζητήσουμε σε μια συγκεκριμένη βάση και να συνομολογήσουμε ποια είναι τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και το πώς αυτά θα ενισχυθούν μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Ασφαλώς το ποιοτικό τουριστικό μας προϊόν είναι σημαντική παράμετρος, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Οφείλουμε να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτόμο, έξυπνη και φιλική στο περιβάλλον παραγωγή τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στη μεταποίηση. Διαφορετικά, η επιστροφή στον άκρατο καταναλωτισμό επενδεδυμένη μάλιστα από μια επίπλαστη αίσθηση ανάπτυξης, θα μας οδηγήσει σε νέες δραματικές εμπειρίες, ανάλογες όσων ζήσαμε.


Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. 

Η πρόταση για Ειδικό Αντιπρόσωπο που να προέρχεται και να έχει εμπειρία από το ευρωπαϊκό κεκτημένο τέθηκε επανειλημμένα ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας αλλά ποτέ δεν είχε υιοθετηθεί επισήμως.


Χαιρετίζουμε την όψιμη υιοθέτηση της εισήγησης μας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν μιλούμε για το ίδιο πράγμα. Διότι ευρωπαίος ήταν και ο Άιντε αλλά είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι συμπεριφέρθηκε μεροληπτικά εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ακόμα και οι τελευταίες του δηλώσεις ήταν ένας ύμνος για την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο Άιντε αν και Ευρωπαίος, συμπεριφέρθηκε μάλλον ως πρώην (ή και μελλοντικός) αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που θωπεύει τη "μεγάλη" στρατιωτική σύμμαχο χώρα, Τουρκία.


Συνεπώς η περίπτωση του κ. Άιντε πρέπει να διδάξει τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν αρκεί να είναι Ευρωπαίος ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να είναι πολιτικός που να έχει αποδείξει ότι υπηρετεί τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και να μην είναι υποχείριο των μεγάλων συμμάχων της Τουρκίας, μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως Ευρωπαίος πολιτικός πρέπει να υποστηρίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεντημένου στη συμφωνία λύσης του Κυπριακού, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και εκπτώσεις.


Τέλος -για να λέμε και του στραβού το δίκαιο- μεγάλη ευθύνη για τη συμπεριφορά του εκάστοτε Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει η Κυπριακή ηγεσία. Όταν στέλνονται αμφίσημα μηνύματα, χωρίς συνοχή, μέτρο και στοχοπροσήλωση, που τα διαπνέει μια διαχρονική υποχωρητικότητα, πολύ γρήγορα ο εκάστοτε Ειδικός Αντιπρόσωπος (Ευρωπαίος ή μη, δεν έχει σημασία) κατανοεί προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψει τις πιέσεις του.


Σε μεγάλο βαθμό λοιπόν δεν είναι η καταγωγή του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου που έχει σημασία, αλλά η στάση της Κυπριακής ηγεσίας στο κυπριακό.

Σελίδα 1 από 192
Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand