Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της 18ης Μαρτίου 2013, επιβεβαιώνουν αυτό που οι πλείστοι των Κυπρίων ήδη γνωρίζουν: Ο κ. Αναστασιάδης συνειδητά εξαπάτησε την Βουλή και τον κυπριακό λαό, όταν την επομένη έφερε την πρόταση για το "1ο κούρεμα" που περιλάμβανε και τις καταθέσεις κάτω των 100.000, οι οποίες το Eurogroup αποφάσιζε πως πρέπει να προστατευτούν, μόλις μία μέρα πριν.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός της αναξιοπιστίας του απερχόμενου Προέδρου και του περίγυρού του, που ακόμη και σήμερα αναφέρονται σε αυτή την παράνομη πρόταση, ως τάχα σωτήρια για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, πολιτική δύναμη που στο μέτρο των δυνατοτήτων της έκανε τα πάντα για να μην εφαρμοστεί κανένα κούρεμα στις καταθέσεις των Κυπρίων, σήμερα 5 χρόνια μετά την καταστροφή δεν τρέφουμε καμία ελπίδα πως η αποκατάσταση των θυμάτων θα επέλθει από τους θύτες. Η νέα διακυβέρνηση των Δυνάμεων της Αλλαγής, είναι αυτή που θα αναλάβει αυτό το -σε κάθε περίπτωση δύσκολο, αλλά δίκαιο- έργο.

Η αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την περίπτωση των επεμβάσεων στην παραλία του Ασπρόκρεμμου, παρά το ξενοδοχείο Άνασσα, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η εξωθεσμική διαδικασία που ακολουθήθηκε, με τα έργα να εκφεύγουν πολύ της ούτως ή άλλως παράτυπης άδειας, στην παραλία ωοτοκίας των χελώνων, δείχνουν πως όχι μόνο υπάρχει ελλιπής έλεγχος των αρμόδιων Τμημάτων, αλλά και πολιτική ανοχή στις παραλήψεις -ή "παραλείψεις"- αυτές.

Όταν ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναδείξαμε το θέμα, κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για υπερβολές, για περιττές περιβαλλοντικές ευαισθησίες που στερούν εκατομμύρια από τον τόπο. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για fake news. H έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνει τους Οικολόγους και εκθέτει την κυβέρνηση.

Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως πρωταρχικός πλούτος του τόπου είναι το περιβάλλον και οι άνθρωποι του και όχι οι πολλαπλών ειδών φιέστες που στρέφονται ενάντια και στους δύο.

Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες πως η πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης για το περιβάλλον μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι και γι αυτό το λόγο που στηρίζουμε το πολιτικό πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου που προωθεί τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος που θα περιλαμβάνει, θα καθοδηγεί και θα ελέγχει το έργο όλων των επιμέρους Τμημάτων της κυβέρνησης.

Ακόμα ένας διεθνής φορέας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την κυπριακή οικονομία. Η απερχόμενη κυβέρνηση γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτε για τόσα χρόνια αναμένοντας από τις τράπεζες και τα funds να λύσουν με εκποιήσεις και άλλες μεθόδους -πάντα εις βάρος των δανειοληπτών- το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την προγραμματική θέση του υποψηφίου Προέδρου, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου που προνοεί για τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αυτό το κομβικό σημείο για το μέλλον της οικονομίας, έχουμε την πεποίθηση πως δεν υπάρχει χώρος ούτε για αμφιταλαντεύσεις, ούτε για ανοχή -με οποιοδήποτε τρόπο- στις αποτυχημένες και αναποτελεσματικές πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τη στρουθοκαμηλική αντίληψη της, που παριστάνει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ δανειολήπτη - τράπεζας, η διακυβέρνηση των Δυνάμεων της Αλλαγής θα προωθήσει τη διευθέτηση του ζητήματος με κοινωνικό πρόσημο.

 

Οι ελλείπεις υποδομές καθώς και ο ανεπαρκής έλεγχος, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη στάθμευση των αυτοκινήτων στην Λεωφ. Τσερίου ιδιαίτερα στο τμήμα της εντός των δημοτικών ορίων Στροβόλου δημιουργούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινδύνους για ατυχήματα, που κάποια από αυτά, δυστυχώς μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Επανειλημμένως  ο δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών κ. Παναγιώτης Μανώλη, είχεθίξει το ζήτημα αυτό, χωρίς δυστυχώς να εισακούεται και να μη αναλαμβάνονται ούτε ευθύνες ούτε και μέτρα πρόληψης, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να συνεχίζονταιμε κίνδυνο  να χάνονται αθώες ζωές στην άσφαλτο.

Κυρίως, πεζοί και ποδηλάτες που διέρχονται στην περιοχή της λεωφόρου Τσερίου, είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε διερχόμενα μηχανοκίνητα οχήματα, που αναπτύσσουν σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλες ταχύτητες.

Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα όσο αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού με αυτά τα δεδομένα, τόσο ο περιβαλλοντικός θόρυβος, όσο και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, είναι αυξημένα σε βαθμό ανεπίτρεπτο.

Η τοπική ομάδα Στροβόλου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εργάζεται προς την κατεύθυνση κατάθεσης νέου σχεδιασμού της λεωφόρου, που στόχο έχει την ασφάλεια και των όσων χρησιμοποιούν το δρόμο του πολίτη και του περιβάλλοντος ευρύτερα.

Καταδικάζουμε την ποντιοπιλατική στάση του Τμήματος Δημοσίων Έργων το οποίο αρνείται να προχωρήσει σε εναλλακτικό σχεδιασμό της Λεωφ. Τσερίου, επιμένοντας στα πρωταρχικά σχέδια και αρνούμενο στην ουσία να συμμορφωθεί με την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Δήμος Στροβόλου έχει απευθυνθεί σε ιδιώτες μελετητές γεγονός που δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις γιατί ξεκινούν από την αρχή τον σχεδιασμό χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από τα δημόσια έργα.

Φυσικά, πιστεύουν ότι στο ενδιάμεσο θα πρέπει ο Δήμος Στροβόλου   και  οι άλλες  αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας να προβούν σε τέτοιες ενέργειες  ώστε να εξασφαλισθεί  η ασφάλεια των κατοίκων ,των όσων χρησιμοποιούν τον δρόμο  και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η εμπορικότητα της περιοχής, προς όφελος όλων. 

Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η λύση, μια λύση βιώσιμη για όλους και κυρίως για την διασφάλιση της ασφάλειας ,της άνεσης και ευημερίας των κατοίκων, των καταστηματαρχών αλλά  και όλων των Δημοτών καθώς και των μελλοντικών γενεών που θα αποτελούν την αυριανή κοινωνία.

 

Τα όσα χθες δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέχουν κατά πολύ  από την εικόνα που εντέχνως πολλοί καλλιεργούσαν για τον ίδιο, ως ενός ανθρώπου μετριοπαθή και συναινετικού. Η φρασεολογία του, όσο και αν ερμηνεύεται λόγω του "προεκλογικού" στα κατεχόμενα, βρίσκεται σε πλήρη στοίχιση με την τουρκική πολιτική. Οι υποδείξεις προς τους Ελληνοκυπρίους, πως οι συνομιλίες  ανοικτού τέλους, ανήκουν στο παρελθόν, βασικό στόχο έχουν την προετοιμασία ενός περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών, που να περιλαμβάνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιμένει στην εσαεί παραμονή αγήματος του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ακριβώς αυτό το σχέδιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος ηγέτης των Eλληνοκυπρίων. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαλάς οφείλουν να απαντήσουν αν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον Ακιντζί, αποδεχόμενοι αυτές τις προϋποθέσεις.

Είναι γι αυτό που ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε αδύνατη τη συνέχιση της υποχωρητικής αντίληψης Αναστασιάδη και Μαλά, που έως τώρα το μόνο που απέδωσε ήταν η αναβάθμιση των διεκδικήσεων του κατοχικού καθεστώτος. Εμείς θεωρούμε πως η στήριξη στις δυνάμεις της αλλαγής και στον Νικόλα Παπαδόπουλο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον κυπριακό λαό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης όσων οι πολιτικές ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχουν παραδώσει στη διαδικασία των συνομιλίων για το Κυπριακό.

 

Σελίδα 1 από 260
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand