Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης προβαίνει σε μια προσπάθεια εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ωστόσο οι βάσεις στις οποίες τίθενται οι προϋποθέσεις για αυτή την προσπάθεια δεν φαίνεται να είναι οι σωστές και αυτές που θα φέρουν πραγματική πρόοδο. Όταν ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί στο κυπριακό πρέπει να έχουμε τη συνέπεια να διεκδικούμε η λύση του κυπριακού να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν επιθυμούμε η επανέναρξη των συνομιλιών να έχει αφετηρία το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ούτε στην βάση της απαίτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να θεωρηθεί ως προ-συμφωνία το πλαίσιο Γκουντέρες. Φτάσαμε στο σημείο, μέσα από την πρόσφατη διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων στην Ελβετία και την αποδοχή των παραμέτρων Γκουντέρες, η κυβέρνηση να συναινέσει στην εκ περιτροπής προεδρία, στην απαγόρευση της άσκησης του δικαιώματος ιδιοκτησίας για τους εκτοπισθέντες και στην κατοχύρωση επικίνδυνων δικαιωμάτων για τους Τούρκους εποίκους και υπηκόους.

Συζητείται ακόμα την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μετά τη λύση του Κυπριακού. Έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σύστημα διοίκησης γεμάτο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικασμένο να μην λειτουργήσει και να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία.

Μήπως προετοιμάζουν την διαιώνιση των δεδομένων της κατοχής, την νομιμοποίηση της διαίρεσης και του εποικισμού, μέσα από ένα ιδιότυπο και πρωτοφανές σύστημα ρατσιστικής Διζωνικής, που επιπλέον επιβραβεύει την εξαφάνισή της τουρκοκυπριακής κοινότητας;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετεί τέτοιες γραμμές και προειδοποιεί την Ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι βαδίζει στον επικίνδυνο δρόμο, εκτός κι αν αυτό έχει επιλέξει. Το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία που να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γνωρίζουμε ότι οι σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνουν λόγο για αναπομπή / αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία της συνεδρία για τη σύνταξη χηρείας σε άντρες. Η κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί την αδικία και την ανισότητα που προκύπτει από το κυβερνητικό νομοσχέδιο και που προνοεί να δικαιούνται σύνταξη όσοι έχουν χηρεύει από την 1 Ιανουαρίου 2018.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, μέσω της οποίας του απευθύνει έκκληση να μην αναπέμψει το νόμο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με γενναίες αποφάσεις και να μην μένουμε, ως κοινωνία, στις διακηρύξεις.

Υποβάλλοντας στον κ. Αναστασιάδη ότι το αναλογιστικό έλλειμμα που προκύπτει λόγω της νομοθεσίας, μπορεί να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και εργαζομένων, εφόσον πρώτα γίνει πλήρης ορθολογιστική μελέτη και διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους, όπως έγινε άλλωστε πρόσφατα και με τις εισφορές στο ΓΕΣΥ, ο κ. Περδίκης ζητά από τον πρόεδρο να γίνει θετικά αποδεκτή η έκκληση του.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πραγματοποιεί εδώ και μια δεκαετία, σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας, συγκεντρώσεις πολιτών  κατά τις οποίες προειδοποιούσαμε για την αύξηση των τελών, λόγω των αναγκαίων αλλαγών στις διαδικασίες διαχείρισης τους την οποία θα επωμισθούν βέβαια οι απλοί πολίτες.

Η στροφή προς την οικολογική και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων είναι και παραμένει η μόνη λύση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών. Δυστυχώς έχουν γίνει όμως ελάχιστα και η ευθύνη βαραίνει κατά πολύ τους Δήμους.

Η αύξηση των τελών, η οποία επιτράπηκε μετά την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, παρά τις ενστάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά δημιουργεί και περαιτέρω προβλήματα.

Οι πολίτες δίκαια μπορούν να διαμαρτύρονται, καθώς η αύξηση των τελών γίνεται επειδή ακριβώς καθυστερεί εδώ και δεκαετίες η συμπλεγματοποίηση ή ενοποίηση των Δήμων ή Κοινοτήτων ή έστω των υπηρεσιών καθαριότητας. Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη απορία πως γίνεται ο Δήμος Στροβίλου, για παράδειγμα, να επιλέγει τη διαδικασία των προσφορών για να μειώσει το κόστος της αποκομιδής των σκυβάλων, την ίδια ώρα που αυτά αυξάνονται. Ποιος ελέγχει αν τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες είναι ακριβώς αυτά που καθορίζονται από το κόστος και διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν αναγκάζονται να πληρώνουν διοικητικό κόστος, χρέη ή σπατάλες κ.ο.κ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει ισχυρή, ξεκάθαρη και λειτουργική θέση. Η αύξηση τελών σκυβάλων χωρίς την εφαρμογή της δοκιμασμένης φόρμουλας «pay as you throw», χωρίς υποχρεωτική ανακύκλωση, χωρίς λειτουργία πράσινων σημείων και κυρίως λογιστικό έλεγχο των Δήμων για την ανταποδοτικότητα του τέλους, είναι απλά ένα ακόμα χαράτσι το οποίο βαραίνει τις τσέπες των πολιτών για να συνεχίζει η ίδια κακή και μη αποτελεσματική διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων με τα όσα συνεπακόλουθα ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένου και της επιβολής βαρείας χρηματικής τιμωρίας (πρόστιμο) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ,  κατέληξε σε ένα ακόμη αδιέξοδο. Με τους εκπαιδευτικούς να επιμένουν στις δικές τους θέσεις και με τον Υπουργό να εμμένει στην δική του άτεγκτη στάση οδηγείται η παιδεία σε νέες περιπέτειες. 

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά είναι διατεθειμένες σε υποχωρήσεις με την κατάσταση να χτυπάει το καμπανάκι του κόκκινου συναγερμού .

Ευχόμαστε ότι στις 24 Ιουλίου ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οργανώσεις και ο Υπουργός θα κατευναστούν οι εντάσεις και επιδιωχθεί μια συναινετική λύση στα προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως τους μαθητές και έπειτα τα επιμέρους ζητήματα.

Καλούμε τον Υπουργό να αποδεχτεί τη θέση των οργανώσεων για διάλογο από μηδενική βάση και να αποσύρει τις αποφάσεις του υπουργικού. Από την άλλη καλούμε τις οργανώσεις να κατανοήσουν ότι το συμφέρον της παιδείας επιβάλει μείωση των αποσπάσεων και μείωση των ωρών απαλλαγής, για να εξοικονομηθούν πόροι που να επενδυθούν σε νέες προσλήψεις και νέες ανάγκες.

Το ποιες εξοικονομήσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και δεν μπορούν να επιβληθούν με φασιστικές μεθόδους από την πλευρά του υπουργείου.

 Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία θέλουμε να αρχίσει ομαλά, καθώς τα παιδιά μας δεν ενδιαφέρονται για αντιπαραθέσεις και συμπεριφορές όπως αυτές που βλέπουμε να συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, αλλά γνώση, μόρφωση και αγάπη.

 

Άρχισαν ήδη να καταγράφονται οι αδυναμίες των χειρισμών της Κυβέρνησης, η οποία βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής, ουσιαστικά με διαδικασίες εξπρές προχώρησε τα όσα σχεδίασε για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Όμως ενώ η κυβέρνηση έβαλε το πιστόλι στο κρόταφο στη Βουλή και στην κοινωνία, με τα επικίνδυνα επικοινωνιακά της κόλπα, η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει αφού δεν φαίνεται να έχουν βρει κοινώς αποδεκτή λύση το προσωπικό του Συνεργατισμού.

Τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει και επηρεάζουν τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό, καθώς φαίνεται ότι Συντεχνίες και κράτος δεν τα βρίσκουν στις αποζημιώσεις. Η χθεσινή συνάντηση ήταν εντελώς άκαρπη, ενώ πλέον φαίνεται πως εργαζόμενοι βρίσκονται και υπό την φόβο της απόλυσης και με κίνδυνο να χάσουν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Ο κίνδυνος απεργιακών μέτρων είναι ορατός.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενα στο θέμα των υπαλλήλων του Συνεργατισμού θα παρουσιάζονταν προβλήματα και μάλιστα ζητήσαμε να μην δούμε μια «Λαική Νο 2». Δυστυχώς, οι βιαστικές κινήσεις για την άρον – άρον πώληση του Συνεργατισμού, άφησαν ανοιχτά ζητήματα τα οποία επιφέρουν κόστος.

 

Σελίδα 1 από 384
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand