Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολίτων χαιρετίζουμε το γεγονός ότι Κύπρος και Αίγυπτος επιτέλους συμφώνησαν για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ενώνει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με το τερματικό υγροποίησης με τις ακτές της Αιγύπτου.

Παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες για τον αγωγό Εastmed μέσω της Κρήτης, Ελλάδας και Ιταλίας. Η Κύπρος πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τα σχέδια ορισμένων για αγωγό μέσω Τουρκίας. 

Απομένει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή της συμφωνίας για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. 

Περιμένουμε το συντομότερο να αξιοποιηθεί ο πλούτος της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έχουμε προτείνει μέσα από την εξέταση του νομοσχεδίου για το ταμείο των υδρογονανθράκων.

Εμείς ζητάμε μέρος των κερδών από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου να επενδυθεί στην ανάπτυξη και τη επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. 

Ένα κράτος το οποίο θέλει να προχωρεί προς τα εμπρός οφείλει να έχει στις προτεραιότητές του την ευθύνη για σωστή παιδεία, τον εκσυγχρονισμό της και την συνεχή αναβάθμιση της.

Αυτός είναι και ο λόγος που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράσαμε την άποψη οι υποσημειώσεις και τα επιμέρους ζητήματα, δεν αποτελούν λόγο για απεργία. Εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί τόσο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και τους Κυβερνώντες είναι τα σημαντικά θέματα που χρήζουν επίλυσης, όπως για παράδειγμα η ειδική εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε ως θετικό το γεγονός ότι συγκαλείται έκτακτα το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση νέων θέσεων συνοδών στην ειδική εκπαίδευση. Το ερώτημα είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ. Και βεβαίως το ίδιο ερώτημα τίθεται γιατί καθυστέρησε το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις κτιριακές ανάγκες για ένα αριθμό παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τερματίσουν την αντιπαράθεση για ένα επουσιώδες ζήτημα.

Ομάδα κατοίκων απο τη κοινότητα Στατός- Αγ. Φώτιος κατήγγειλαν τον κοινοτάρχη ότι έκοψε δέντρα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της κοινότητας που οι ίδιοι φυτεύσαν για να πρασινίσει η κοινότητα.

Ζήτησαν βοήθεια απο το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για να αντιμετωπίσουν τις ενέργειες του κοινοτάρχη με επιστολή τους ημερομηνίας 17/9/2018.

Στις 8/9/2018, όπως παραδέχτηκε σε ραδιοσταθμό κομπάζοντας ο ίδιος ο κοινοτάρχης, έκοψε τρία μικρά πεύκα από το πεζοδρόμιο με την δικαιολογία ότι εμπόδιζαν την ορατότητα στην διασταύρωση των οδών Κερύνειας και Φ. Κρητιώτη. Επικαλέστηκε μάλιστα και επιστολή της τροχαίας Πάφου, που ζητούσε τάχα την απομάκρυνση των δένδρων.

Σε επιτόπου επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν εντελώς ανυπόστατος. Ζητήσαμε από τον Διευθυντή Τροχαίας Πάφου, όπως επισκεφθεί την κοινότητα για να εξετάσει την περίπτωση αυτή.

Ενημερώθηκε γι’ αυτό ο κοινοτάρχης, ο οποίος έδειξε ενοχλημένος για την ανάμειξη της Επαρχιακής Επιτροπής των Οικολόγων και ιδιαίτερα η επικοινωνία μας με τον Διευθυντή της Τροχαίας.

Πριν προλάβει να επισκεφθεί την κοινότητα ο Διευθυντής Τροχαίας, ο κοινοτάρχης έκοψε τα υπόλοιπα δένδρα. Πέραν τούτου ο κοινοτάρχης αναίτια, πήρε σβάρνα τα μέσα ενημέρωσης και ερήμην των Οικολόγων καταλογίζει ευθύνες γιατί αναμίχθηκαν τάχα σε θέματα της κοινότητας.

Η δεύτερη περίπτωση, μέσα σε 15 μέρες είναι αρκετή για να αποδείξει ότι η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός καλά κρατεί. Κάποιοι, αντί για διάλογο, προτιμούν να λειτουργούν αντιδημοκρατικά δημιουργώντας προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων.

Θεωρούμε άδικη και αδικαιολόγητη την συμπεριφορά του κοινοτάρχη απέναντι στην Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, η οποία απλά ανταποκρίνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, πάντα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

prin tin kopi

prin tin kopi

prin tin kopi

 

Άλλο ένα από τα προβλήματα που δεν προβλέφθηκε με την άρον – άρον ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Συνεργατισμό, το οποίο για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται με πόση προχειρότητα έγινε, σήμερα προκαλεί εντάσεις και αποτελεί λόγο διαμαρτυρίας.

Το πρωί οι κάτοικοι της κοινότητας Λυμπιών πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να βάλει λουκέτο στην μοναδική τράπεζα του χωριού, το υποκατάστημα της πρώην Συνεργατικής.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο για ύπαρξη ιδιαιτερότητας, καθώς το κτήριο της τράπεζας είναι χωροθετημένο στην νεκρή ζώνη. Επίσης, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει παράρτημα άλλης τράπεζας στην κοινότητα και ως εκ τούτου και οι 3 περίπου χιλιάδες κάτοικοι δεν θα έχουν καμιά εξυπηρέτηση.

Όπως σημειώνουν το πιο κοντινό σημείο εξυπηρέτησης τους είναι στο Δάλι, από το οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση απο με λεωφορείο, ενώ δεν υπάρχει ούτε χώρος στάθμευσης στο παράρτημα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι κι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, αν δεν κυριαρχούσε η βιασύνη και οι διαδικασίες εξπρές. Πλέον τα προβλήματα από τις αποφάσεις των Κυβερνώντων και τα νομοσχέδια τους, άρχισαν να αγγίζουν το κάθε σπίτι. Κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της κοινότητας Λυμπιών.

ΣΛ3

ΣΛ3

 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για άλλη μια χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 με 22 Σεπτεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο απο το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε απο τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

Ουσιαστικό και κύριο μήνυμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων απο την μονοκρατορία του ιδιωτικού αυτοκινήτου και ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης απο άλλα μέσα, σίγουρα πιο οικολογικά και εναλλακτικά.

Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό προωθείται πλέον και πανευρωπαϊκά μια πολιτική που προβάλει το περπάτημα, την ποδηλασία και δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ως τους πλέον επιθυμητούς τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.

Δυστυχώς στην Κύπρο, αφού ο θεσμός των ευρωπαϊκών ημερών βιώσιμης κινητικότητας έφυγε από την ευθύνη του Κινήματος Οικολόγων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, πέρασε πλέον στην αρμοδιότητα άλλων θεσμών, όπως της κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα χρόνια έχει ατονήσει, ατροφήσει και εκφυλιστεί σε μια μικρή γιορτή.  Δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε να γίνεται, γι’ αυτό και επιλέξαμε φέτος να ακολουθήσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα επικοινωνίας με το κοινό.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

19:00   Παρουσίαση του νέου νόμου για την διακίνηση ποδηλάτων World από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία (Περικλέους 63, Γραφείο 102, 2021 Στρόβολος).

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

 18:30   Παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Έξυπνες Πόλεις – Πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων, την μείωση των ρύπων και τη μείωση της χρήσης πρώτων υλών;». Την παρουσίαση και συζήτηση διοργανώνει ο Νεολαία Οικολόγων και θα πραγματοποιηθεί στο Grind Cafe στη Λευκωσία (Σταυρού 79, 2035, Στρόβολος).

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

 19:00 Παρουσίαση του νέου νόμου για την διακίνηση ποδηλάτων World από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κινήματος στη Λεμεσό (Γλάδστωνος 77 Πολυκατοικία ΚΟΑΛΑ Διαμ. 31, 3032 Λεμεσός).

Σελίδα 1 από 423
Κύλιση στην Αρχή

HD-Background Selector

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand