Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αντιμετωπίζουμε με πολλή επιφύλαξη την πενταμερή διάσκεψη της Ελβετίας, αφού καθώς πλησιάζει η έναρξη της στις 28/6 αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα.


Οι πλεύσεις του Μπαρπαρός στα ανοικτά του Πρωταρά και η παρενόχληση των Κυπρίων ψαράδων, η έκδοση NAVTEX για τις 28/6 στο τεμάχιο 11 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ακόμα η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, αποτελούν τους χειρότερους οιωνούς για τη διάσκεψη της Ελβετίας.


Φαίνεται ότι όντως οι Τούρκοι αποφάσισαν να μην απαγκιστρωθούν από τις απόλυτες θέσεις τους.


Αυτή την ώρα απαιτείται ενότητα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συντονισμός και αποφασιστικότητα.


Δεν χωρούν δηλώσεις από Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι  στέλνουν μηνύματα υποχωρητικότητας, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, εξευμενισμού των τουρκικών απαιτήσεων και επίδειξης καλής διαγωγής προς τους μεγάλους συμμάχους της Τουρκίας.

Στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Αδωνις Γιάγκου, αναπτύχθηκαν οι θέσεις της επιστολής που απέστειλε ο πρώτος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, τα σημεία της επιστολής αφορούν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, με όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με αυτό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόταση Άιντε για το ζήτημα εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Περδίκης εισαγωγικά ανέφερε:

Εμείς στη διάσκεψη της Ελβετίας, βεβαίως θα παραστούμε, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραστούμε ως γλάστρες. Επιφυλασσόμαστε. Όταν και εφόσον το θεωρήσουμε απαραίτητο, να προβαίνουμε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως αυτές δε θα πλήττουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και τώρα. Για εμάς τόσο τώρα, όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, χωρίς επικρίσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δική μας συμβολή, στη διαπραγμάτευση αυτή. Στην Ελβετία οφείλουμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, αλλά οφείλουμε και να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να μαθαίνει τι τεκταίνεται.

Επί του περιεχομένου του ζητήματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δήλωσε:

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από εμάς, θέσεις για ξένες εγγυήσεις. Η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προέρχεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, με την κατοχύρωση των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, αλλά και με της κατάλληλες συνταγματικές προβλέψεις για την επίλυση ενδεχόμενων διαφορών χωρίς όξυνση. Το ίδιο το Σύνταγμα, λοιπόν, αποτελεί επαρκή εγγύηση για τους Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις κοινότητες.

Σχετικά με την εφαρμογή της λύσης, συμπλήρωσε:

Αναφορικά με το περίφημο ζήτημα της εφαρμογής της λύσης, εμείς υποστηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η εγγύηση εφαρμογής της λύσης θα ανατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δυνάμεις των οποίων θα την επιτηρούν και θα δεσμεύει τους πάντες. Δε χρειάζεται κανένα σύμφωνο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η ιδέα του κ. Άιντε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό εξ αρχής διατυπώσαμε και στον κύριο Μαυρογιάννη, τον οποίον παρακαλέσαμε να διαβιβάσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τα στρατεύματα, δήλωσε:


Κατανοούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων. Και επαναλαμβάνω, όλων των στρατευμάτων. Δε δεχόμαστε την παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Πρέπει τάχιστα να δρομολογηθεί η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και αυτή να συνδέεται με την εφαρμογή της λύσης. Όσο, δηλαδή, θα προχωρά η αποχώρηση των στρατευμάτων, τόσο να προχωρά και η εφαρμογή της λύσης. Καλό θα ήταν βεβαίως να είχαμε συνολική αποχώρηση, πριν τη λύση του Κυπριακού, όπως ήταν άλλωστε και η αρχική μας πρόταση. Όμως ως εποικοδομητική πρόταση για ξεπέρασμα του αδιεξόδου, θα δεχόμασταν τη σταδιακή υποχώρηση όλων των στρατευμάτων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τριών έως έξι μηνών. Σε περίπτωση που δεν προχωράει το σχέδιο αποχώρησης, θα πρέπει να παγώνει και η εφαρμογή της λύσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων, αφήνοντας πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα.

Επιγραμματικά, αυτή ήταν η εισήγησή μας. Θα ήθελα όμως να προσθέσω πως για εμάς σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μπαίνει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επ’ αυτού πρέπει να απορρίψει το θέμα, μόλις τεθεί, όπως έπραξε και στη Γενεύη. Επίσης, θέμα υπάρχει και με την ΑΟΖ, όπου η Τουρκία απαιτεί την αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος. Πρέπει σε ενδεχόμενη λύση, η Τουρκία να δεσμευτεί ότι αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και τις συμφωνίες για εκμετάλλευση με τις ξένες εταιρείες. Να διασφαλιστεί δηλαδή, το «ενεργειακό κεκτημένο».

Αναφορικά με τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Περδίκης ανέφερε:

Στη χθεσινή Πολιτική Επιτροπή αποφασίσαμε να παγώσει κάθε σχετική διαδικασία, έως και την ολοκλήρωση της διάσκεψης στην Ελβετία. Από εκεί και πέρα, βάσει και των αποτελεσμάτων της εσωτερικής μας δημοσκόπησης, θα ακολουθήσουμε επαφές με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, με περιεχόμενο την προγραμματική σύγκλιση, ενώ θα προσκληθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, έχει ανατεθεί σε μια τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάσει το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου, υπό σκοπιά πολιτική, οικονομική και οργανωτική.

Ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος, κύριος Άδωνις Γιάκγου, σημείωσε:


Σε όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν, έχουμε σημειώσει όλα τα σημεία που γεννούν προβληματισμό και τα έχουμε στείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής της επικείμενης γεώτρησης. Φοβόμαστε ότι λόγω των εξελίξεων, μπορεί να υπάρξει αναβολή, να υλοποιηθεί δηλαδή ο αντικειμενικός στόχος της Τουρκίας.

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών συνεδρίασε χθες, Παρασκευή και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη για το έγγραφο Άιντε και τη συνάντηση που είχε με τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη.


Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση της εσωτερικής δημοσκόπησης για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου.
Με βάση την εκφρασμένη, μέσω της κάλπης, γνώμη των μελών του Κινήματος αποφασίστηκε όπως μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία και αναλόγως των εξελίξεων, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο με στόχο την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.


Έχει αποφασιστεί επίσης, όπως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος προσκληθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Παράλληλα η Πολιτική Επιτροπή έχει ορίσει ειδική τριμερή επιτροπή για να διεξάγει μελέτη σε σχέση με το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου.

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών αποτελούμενη από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,  κ. Αντρέα Ευλαβή και κ. Κυριάκο Τσιμίλλη, παραβρέθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου στην τελική γιορτή του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου. 

Η γιορτή ήταν πολύ περιεκτική σε μηνύματα και ενδεικτική της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται σ’ αυτά τα «ειδικών συνθηκών» σχολεία μας. Το χειροκρότημα στο τέλος της γιορτής ήταν ιδιαίτερα θερμό και χρήσιμο για τους μικρούς και τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Σίγουρα, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Τα λιγοστά παιδιά και οι δάσκαλοί τους, μαζί με όλους τους 180 ηρωικούς Ριζοκαρπασίτες, καταφέρνουν να παραμένουν σκυταλοδρόμοι σε μια διεκδικητική πορεία για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου. 

Ο αγώνας τους είναι αυτονόητα αγώνας όλων μας, ακόμα κι αν συχνά το ξεχνούμε. Μια επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της μνήμης!

Η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, επιβεβαιώνει την πραγματικότητα που καταγγείλαμε εξ' αρχής: Υπάρχουν παιχνίδια που παίζονται με τις χορηγίες των κομμάτων. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει προφανής αναντιστοιχία των επίσημων στοιχείων με την πραγματικότητα των εξόδων που όλοι οι πολίτες έβλεπαν κατά την περίοδο των εκλογών.

Δεν είναι επίσης αποδεκτό, να γίνεται ανεκτή η στοχοποίηση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με σαφή επιδίωξη την πολιτική του εξόντωση. Εγείρεται μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών!

Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με ευθύνη των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ (αλλά και με την ανοχή των υπολοίπων) όταν το 2015 τροποποίησαν τη νομοθεσία για την κρατική χορηγία προς τα κόμματα. Δυστυχώς γι αυτούς, δεν πέτυχαν το στόχο τους. Χάρις στην ορθολογική οικονομική διαχείριση του Κινήματος, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά καθ' όλη τη λειτουργία του, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εκλογικής περιόδου και να έχουμε ένα θεαματικό αποτέλεσμα.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε το εξής: Όποια μέσα και αν χρησιμοποιηθούν ενάντια στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, είτε οικονομικής φύσης, είτε περιορισμού του δημόσιου λόγου μας, είτε συκοφάντησης, οι εμπνευστές τους πρέπει να ξέρουν ότι δεν αποδίδουν. Αν ακόμα δεν έχουν πειστεί γι αυτό, μπορούν να συνεχίσουν. Ακόμα όμως πιο δυναμικά θα συνεχίσουμε και εμείς να βρισκόμαστε σε κάθε αγώνα, μικρό και μεγάλο, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Παράλληλα, περιμένουμε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα πορίσματα του πρώτου ολοκληρωμένου έλεγχου των οικονομικών δαπανών των κομμάτων. Κάποια κόμματα κάνουν ταμείο από την προεκλογική κρατική χορηγία, που τα ίδια πλουσιοπάροχα έχουν κατανείμει στον εαυτό τους, μέσω της νομοθεσίας. Οφείλει η ίδια η κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για να αποκαταστήσει την αδικία.

Σελίδα 1 από 158
Κύλιση στην Αρχή

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies..

Συμφωνώ

I understand